Wat echt killing is voor een puike witte wijn, beste cursisten, is dat deze in de gemiddelde Hollandse vinexwoning doorgaans veuls te koud wordt geserveerd, namelijk op koelkast temperatuur, wat zo´n 4 graden Celsius is. Terwijl een beetje vinoloog gewoon weet dat keldertemperatuur, dat is een graad of 10-12, de betere witte wijn het best tot z’n recht laat komen. U kunt dit zelf vaststellen met een fles witte wijn in de koelkast en 2 wijn glazen: schenk een glas in en laat deze een half uur staan. Schenk dan nog een glas in recht uit de koelkast en proef deze het eerst. Laat ‘m door de mond walsen en probeer waar te nemen waar deze naar smaakt. Neem direct een slok uit het andere glas, dat inmiddels veel minder koud is, en proef op dezelfde manier. U zult een veelvoud aan smaak waarnemen, waar het eerste glas vlak en smakeloos bij af zal steken. Nu heeft de gemiddelde Hollandse vinexwoning helaas geen kelder, en het alternatief, een wijnklimaatkast, kost dik 2000 euro, een bedrag dat ik persoonlijk liever uitgeef aan een paar dozijn gastronomisch verantwoorde flessen wijn. Als je al de plek hebt voor zo’n snobding. De budget- èn milieuvriendelijke oplossing is even eenvoudig als briljant: haal het deksel van de spoelbak van je toilet en je hebt een perfecte plek om zo’n 4 flessen van uw favoriete witte wijn te koelen, wat in het geval van de gemiddelde Hollandse vinexwoning neerkomt op Canei of J.P. Cheney. Milieuvriendelijk bovendien want het scheelt u toch al gauw drie liter water per spoelbeurt. Wel rechtop zetten en de kurk, maar dat zal in uw geval wel een schroefdop zijn, er in laten zitten ter voorkoming van binnendringende luchtjes. En sommige collega redactieleden kennende is het wellicht niet onverstandig de spoelbak eerst eens goed van binnen te reinigen. Voor het bierdrinkende bezoek zet u gewoon een paar flesjes Bavaria in de pot, die u overigens rustig van te voren van hun kroonkurken mag ontdoen, daar lijdt de smaak echt niet onder. In tegendeel zelfs. Wij hebben hier in de redactiebunker de proef op de som genomen en een paar goddelijke flessen Vernaccia di San Gimignano in de pleebak gestopt. Plus wat rosé voor de baas. En we moeten zeggen: de temperatuur was inderdaad een perfecte 10 graden. Ik heb de proefnotities hier nog naast me liggen: “Geurige wijn met hints van amandelnoten en kruiden en een afdronk van Glorix toiletblokjes”
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
San Gimignano, beste verleidelijk om die flesjes persoonlijk te gaan halen in dit oudste Manhattan van Italië.
De sneer over de schroefdop is overigens onterecht, heeft weinig tot niets met kwaliteit en prijs van wijn te maken. Onlangs een aantal leuke flesjes Jakob Gerhardt aangeschaft, allen met schroefdop.
Ik giet de Chenetjes meestal gewoon in het toilet, als de gulle gever vertrokken is. En Canei in de zomer, is dat net zoiets als Freixenet met Oud&Nieuw?
Ik drink alleen maar echt HELE vieze rose (serieus, dit is nog smeriger dan Bavaria)
Het ziet eruit als ochtendurine van een zwangere pinguïn. Smaakt het ook zo?
Als ochtendurine van een zwangere pinguïn zo smaakt, dan ja (heb geen vergelijkingsmateriaal)
En dat van dat ijs toevoegen begrijp ik wel. Dat is puur om de smaak te maskeren.
Witte wijn kent twee uitersten.
Om lekker van te genieten en aandachtig de smaak door je mond te rollen, of om bij warm weer de dorst te lessen.
Er is een groot grijs gebied hier tussenin.
Voor de laatste categorie is de wijn pas te koud als de ijsklonten niet meer door de flessenhals passen.
Wijn uit de eerste categorie komt gewoon uit de kelder. Mensen zonder kelder drinken een dergelijke wijn over het algemeen toch niet.
Verder is een bunker een ideale kelder en dus vermoed ik dat het hele verhaal gewoon verzonnen is.
Of je haalt de fles een half uur voor je hem aansnijdt uit de koelkast.
Overigens ben ik bij 30+ temperaturen helemaal voor de eerste categorie van Ploppo. Sterker nog, als ik op mijn dakterrasje zit en ik drink (ongeacht welke) wijn, dan mik ik er zelf ijsklontjes in.
zo’n klimaatkast is overigens ook zeer geschikt om worsten en ham in te curen, /€0.02
Sjeezus, zo koelden we vroeger ons bier in zee. Al die sneue figuren met hun koeltasjes en -boxen vanuit huis meegenomen.
jij zegt wijnklimaatkast, moet ik altijd gelijk denken aan de ‘systemen’ in de keuken(s) van AbFab..
http://www.youtube.com/watch?v=wBXvgv8hZiI
Pff, keldertemperatuur. Bang voor een beetje smaak? Wil je een werkelijk vol bouquet, dan verwarm je ‘m tot 35 graden celsius.