More

    RECENTE POSTS

    Snelle Japanse Maglev Trein Is Snel

    De beroemde kogeltreinen, die over de shinkansen met snelheden ruim boven de 300 kilometer per uur door Japan heen knallen, moeten binnenkort hun meerdere erkennen in de nieuwe maglev (magnetic levitation) treinen die daar momenteel getest worden. Vorige week heeft men voor het eerst een succesvolle testrun gedaan met een trein vol passagiers. Tijdens deze testrun heeft de maglevtrein de 500 kilometer per uur heel even aangetikt. En hoe ziet dat er uit? Nou, eigenlijk helemaal niet eens zo spectaculair (helaas!). Net als de binnenkant van die treinen trouwens.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    24 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    24 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Charlietoffert
    17/11/2014 - 14:27 14:27

    Het spectaculaire van deze treinen is dat ze werken en stil ook. Als je een shinkansen op een middenperron (dus een die niet stopt maar het perron overslaat voor volgende stad) meemaakt in Japan bij nacht, realiseer je pas hoe knetterhard die treinen scheuren… en dan rijden ze nog langszaam v/w stad. Maar zelfs dan, je hoort ampeer spoorrails geluiden, meer de luchtverplaatsing… verplicht kijkvoer voor de NS.

    G. de Vader
    Gast
    17/11/2014 - 14:34 14:34

    *pakt folder van Ansaldo Breda er nog eens bij*

    Ome Mc
    Lid
    17/11/2014 - 14:45 14:45

    Maar heeft iemand de aanbesteding voor dit ding al eens gewobt? Want het werkt dan wel enzo, maar wie zegt dat dit niet goedkoper had gekund?

    fishbowl
    17/11/2014 - 15:01 15:01

    Ik heb in die [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Maglev_Train]Maglev in Shanghai[/url] gezeten (in de ochtendspits, dan gaat ie op z’n hardst). Die 431 km/u valt vooral op als je let op de naastgelegen snelweg en ziet hoe hard je de autootjes voorbij zoeft.

    E.R. Deoz
    17/11/2014 - 15:14 15:14

    Styling door de Italianen en de Japanners (of Duitsers) vervolgens de rest laten doen, dan moet je wel de perfecte trein krijgen. Maar ondertussen gaat de NS fijn Spaanse kwaliteitstreinen bestellen, nu met wc!

    B-sting
    17/11/2014 - 15:45 15:45

    Zo’n Maglev-trein heb je in Nederland niets aan, daar zijn de afstanden (relatief) te kort voor. Even ter vergelijking: met de IC direct (voorheen: Fyra) wat dus een ‘gewoon’ treinstel is wat over het HSL-traject gaat, doet er nu 40 minuten over om van Amsterdam naar Rotterdam te komen (wat volgens Jules Deelder de mooiste trein is), inclusief tussenstop bij Schiphol. Jules zou theoretisch binnen 10 minuten thuis zijn als een Maglev-trein continue 500 km/uur reed (exclusief op snelheid komen, dus dan waarschijnlijk 15 minuten dan en exclusief tussenstop bij Schiphol). Maar goed, dan moeten we wel een rechte streep door het Groene Hart en Alphen aan de Rijn heen trekken.

    B-sting
    17/11/2014 - 15:50 15:50

    Uitgaande van een gemiddelde snelheid van 400 km/uur (gokje voor optrekken en afremmen):
    Amsterdam – Groningen (via de Afsluitdijk en zonder stop in Leeuwarden): 35 minuten (nu:2,5 uur via Lelystad en Zwolle).
    Maar dan ben je dus snel in Groningen. Waarom?

    G. de Vader
    Gast
    17/11/2014 - 15:53 15:53

    Om aardappelen op te halen

    fishbowl
    17/11/2014 - 15:53 15:53

    Omdat je vervolgens snel weer terug in Amsterdam kan zijn.

    Kom er maar in Betsy.

    Hark
    Hark
    17/11/2014 - 15:57 15:57

    En ondertussen is de NS nog steeds druk met bedenken hoe ze een trein harder dan 160 km/h kunnen laten rijden op de HSL.

    Oh nee natuurlijk niet! Ze zijn druk met hun lobby om met trage treinen te mogen blijven rijden (of is de regering al overstag inmiddels?)

    Ome Mc
    Lid
    17/11/2014 - 16:08 16:08

    @B-sting: Omdat je dan dus in, ik noem maar wat, Zuidbroek kunt gaan wonen en een baan in Amsterdam kunt hebben met een reistijd van iets meer dan anderhalf uur, uitgaande van een goede aansluiting? Call me crazy, maar volgens mij is een verhoogde mobiliteit ontzettend goed voor iedereen – helemaal als reizen ook weer een beetje betaalbaarder wordt.

    Ketsman
    17/11/2014 - 16:27 16:27

    Mauleverer dit:

    Charlietoffert
    17/11/2014 - 16:27 16:27

    De politiek van die HSL geeft ook mooi weer hoe het gaat in NL. Eerst was het A’dam-R’dam-Antwerpen. Toen bleek dat de regering en juristen hoofdstad van de wereld, toch echt ook wel een tussenstop wilde. Terwijl ze daar zo op de strepen gingen staan met een van de oudste treinstations van nederland (holland spoor), verzoop het hele voordeel van de HSL en ging de Frya het proberen.. iemand nog verrast dat dat ook geen succes was?

    Ketsman
    17/11/2014 - 16:28 16:28

    Maglev dat.

    Ome Mc
    Lid
    17/11/2014 - 16:36 16:36

    @titis;

    Bernard: This M40 is a very good road.
    Hacker: So is the M4. I wonder why we got two really good roads to Oxford, before we got any to Southampton, Dover or Lowestoft or any of the ports?
    Bernard: Nearly all our Permanent Secretaries went to Oxford, Minister. And most Oxford Colleges give very good dinners.
    Hacker: And the Cabinet let them get away with it?
    Bernard: Certainly not, they put their foot down. They said no motorway to take civil servants to dinners in Oxford, unless there was a motorway to take Cabinet Ministers hunting in the Shires. That’s why when the M1 was built in the 50s it stopped in the middle of Leicestershire.

    Dehnus Nörder
    Dehnus Nörder
    17/11/2014 - 16:48 16:48

    @ B-sting,
    OM dan door te tuffen naar Bremen – Hamburg – Berlijn (Of Aarhuus als je Denemarken ingaat), etc.

    Maar ja westerlingen zoals jij denken wel vaker dat Nederland niet bestaat boven Zwolle en dat de EU/Europa eigenlijk alleen maar is voor “Buitenlanders/Geld verslindende hobbies”. Want tja, een alternatief voor vliegtuigen dat milieu vriendelijker is, en waarmee we geld in omloop brengen zonder dat we het aan banken geven.. neeeeeee dat kan niet hoor. Het is “VAN MIJN BELASTINGCENTUH!” zeiken alsof de westerling de centen zelf drukt op de WC :).

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    17/11/2014 - 17:19 17:19

    Dat de afstanden te kort zouden zijn is geen argument.
    De treinstellen zijn licht en kunnen snel accelereren. Eigenlijk ideaal voor NL.
    Probleem met de Maglev is het hoge energieverbruik EN het dure spoor.

    Vergeleken met de auto is het ding natuurlijk wel zuiniger, maar de vraag is of je het aantrekkelijk moet maken om iemand die woonachtig is in Groningen binnen een uur in Randstad te laten zijn (en daar dus te kunnen gaan werken zonder te hoeven verhuizen).
    Zo halen we die energiedoelstellingen nooit. Wonen en werk moeten dichter bij elkaar. Da’s wel zo zuinig.
    En aangezien niet iedereen in de Randstad kan wonen, moet het werk maar naar elders verhuizen.
    Groningen bij voorbeeld. Bedrijven willen zich daar nu niet vestigen omdat het te ver van de klant is.
    Met een Maglev valt dat argument weg, dus dat zou weer voor zo’n ding pleitten.

    Persoonlijk vind ik het een leuk ding dat je vooral door moet ontwikkelen, maar pas grootschalig inzetten als we goedkope schone kernfusie voor elkaar hebben. Op dat moment worden ook waterstof en elektrische auto’s pas interessant (want elektrisch rijden op kolen-stroom is pure waanzin).

    Hark
    Hark
    17/11/2014 - 17:21 17:21

    @Chocotalitis: Huh? De HSL loopt juist NIET via Den Haag. Daarom is hij ook met trage treinen (iets) sneller dan de intercity Amsterdam-Schiphol-Hoofddorp-Leiden-Den Haag-Rotterdam (en omdat hij minder vaak stopt natuurlijk).

    Het hele probleem met de HSL is dat de NS snelle treinen eerst toch te duur vond (nadat ze honderden miljoenen hadden betaald voor het alleenrecht op de HSL), en toen een leuke goedkope trein in Italië tegenkwam. Die is jaren te laat geleverd, en vlak na de levering bleek dat hij toch niet zo goed tegen sneeuw kon.

    Het is mij overigens nog steeds niet bekend of de treinen echt zo slecht waren (dat zei de NS), of dat de NS gewoon veel te hard door de sneeuw heeft geragd terwijl de trein dat volgens de specificaties helemaal niet kon en hoefde te kunnen (dat zei Ansaldobreda). Het eerste is geloof ik de publieke opinie maar ik vind zelf het tweede aannemelijker. NS en AnsaldoBreda hebben geschikt dus we zullen het nooit precies weten, maar aangezien de schikking de NS ontzettend veel geld heeft gekost denk ik dat ze meer schuld hebben dan ze deden geloven.

    Helaas is de staat de enige aandeelhouder van de NS en mag NS dus gewoon weer met een nieuw inferieur plannetje doorrommelen op de HSL.

    E.R. Deoz
    17/11/2014 - 17:24 17:24

    @ Dehnus:

    Ah, dus als we een maglev naar Groningen hebben kunnen Duitsers lekker snel in Amsterdam komen. Nu nog zorgen dat de provincie Groningen een flink deel betaald en voor weinig hebben we dan een hele stoet aan toeristen erbij. Ik hoop maar dat Laura nog een groot huis kan vinden om straks met Airbnb te vullen met Duitsers. Toll.

    Ome Mc
    Lid
    17/11/2014 - 17:37 17:37

    Ik word zo moe van het argument ‘het is te duur’. Het is publiek. Het hoeft geen ROI te hebben, dat komt wel goed door het verbeterde welzijn en de welvaart en uiteindelijk zie je dat terug in de economie.

    Gelukkig hebben ze dat bij de Deltawerken nooit bedacht, want anders zouden die nu bij slecht weer uitvallen.

    Charlietoffert
    17/11/2014 - 21:00 21:00

    @Hark, Klopt, behalve dat bij TOEKOMSTIGE lijnen het er toch echt NOG STEEDS op staat. “Deze dienst was het resultaat van politieke onderhandelingen tussen België en Nederland met als doel Den Haag in het hogesnelheidstreinennetwerk opgenomen te krijgen.”

    @hark, zoals de NRC al zei “Conclusie: de NS is nooit van plan geweest om echte hogesnelheidstreinen te kopen. “220 kilometer per uur was voldoende.” Geen van de treinbouwers voldeed aan de eisen van NS, markant want toen de belgen de trein afmaakte met het E&Y report leek dat opeens nieuws. Feitelijk waren er geen goede treinen in de aanbieding. Overigens het politieke steekspel waarom die belgen dat deden is ook wel bekend

    Hark
    Hark
    17/11/2014 - 21:29 21:29

    @Chocotalitis: Bekend inderdaad. Maar ik zie niet in waarom deze zeer infrequente lijn naar Den Haag (één treinstel) de hele HSL de das om zou hebben gedaan (zoals je schreef).

    Je laatste link kende ik nog niet, bedankt!

    Betsy
    Betsy
    18/11/2014 - 19:12 19:12

    @Fishbowl, ik sprin erin maar dit keer anders….

    @B-sting, het was uiteraard Dorus die het treinlied schreef en niet jules :

    Weet je wat een rotterdammer het mooist aan mokum vindt
    Da’s de laatste trein naar rooterdam, dat weet toch elluk kind
    Hij vindt amsterdam wel aardig maar doet een dubbele moord
    Voor z’n metro, z’n tunnel en voor feyenoord.

    Vooral dat laatste gaat Jules nooit uit z’n bek kennen krijgen, blegh…

    Jules gaat zowiezo niet veel meer uit z’n bek krijgen, ik zie de beste man nog wel eens lopen in mijn buurt en man man wat een aftakeling, ik tip ‘m voor de deadpool 2015, doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

    liefs,

    betseflets

    Betsy
    Betsy
    18/11/2014 - 19:25 19:25

    Nog wat ondersteunend bewijs :

    http://youtu.be/iPz9YxrBu-k

    Wie ik ook regelmatig tegenkom is Loes Luca en Martin Waardenberg, veel grotere rotterdammers als je het mij vraagt.

    Doe jezelf een plezier en ga eens door de serie van TV Rijnmond heen waarin Ferry de Groot (amsterdammert) praat met “groote” rotterdammers zoals cox, nanninga, bodde, waardenberg die stuk voor stuk van hun voetstuk vallen als zijnde hele bijkans banale normale mensen met allerlei gewone minpunten en die het toch ergens gaandeweg gemaakt hebben, hilarisch bij tijd en wijle, ik zeg kijkuh.

    http://www.rijnmond.nl/programmas/de-groot-en-de-grote-rotterdammers

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN