Een paar dagen geleden vond de 70ste herdenking plaats van D-Day. De dag waarin de 2de Wereldoorlog werd beslist. De eerste helft van de vorige eeuw is sowieso erg rumoerig geweest, want enkele decennia eerder zorgde de 1ste Wereldoorlog ook al voor “onrust” in Europa. Terwijl we heel veel van de 2de Wereldoorlog weten, is de 1ste Wereld Oorlog, die honderd jaar geleden uitbrak, toch voor velen een soort blinde vlek. Veel meer dan dat het koud, nat en gruwelijk was weet men eigenlijk niet. Alan Taylor van the Atlantic is bezig met de serie World War I in Photos, waarvan inmiddels deel 7, the War at Sea, online staat. Aangrijpende, maar vaak ook schitterende foto’s van een gruwelijk deel uit onze geschiedenis. Hieronder een greep uit de foto’s van deel 7: the War at Sea.
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Bij het aantal poppetjes op zo’n kruiser moet ik altijd denken aan het zinken van zo’n schip.
Als WO 1 er niet was geweest dan had de wereld er ook heel anders uitgezien. Afgezien van Duitsland, wat door de herstelbetalingen en vernederingen de opmaat van WO 2 schiep, hadden de Russen hun tsaar nog gehad, de Fransen hun militaire regime en de koloniën in Afrika waren nog deels Duits geweest, met alle gevolgen van dien uiteraard.
Me dunkt dat dit net zo belangrijk is als WO 2.
De laatste foto in de serie dieren is baas. Een posthond bezorgt pakketjes postduiven.
http://www.theatlantic.com/static/infocus/wwi/wwianimals/w_45.jpg
Je kunt je afvragen WAAR al die “fantastische” wapens anders waren uitgeprobeert als WO1 er niet geweest was.
Die kolonien waren gedoemd om verloren te gaan en de tsaar was met de revolutie op tocht toch al aan de beurt. Overall gezien, zie je dat de EU blijkbaar 2 Wereldoorlogen nodig had voordat het als een machtsblock ging opereren. WO1 en WO2 kan je dus in de EU niet los van mekaar zien.
Het is wel echt een Nederlandse blinde vlek wat betreft WO1. De rest van de EU weet wel beter.
Wat een fijne serie foto’s, dnak. WO I is zowiezo een stuk fascinerender dan WOII, vanwege het vreemde optimisme waarmee soldaten de oorlog in gingen, de nieuwe, industriele manier van oorlogs voeren, en de zinloosheid van het geheel. Begrijpelijk, maar wel jammer dat er in Nederland niet meer aandacht voor is.
Zou die blinde vlek ook niet komen omdat Nederland neutraal was?
Wat ook anders was geweest als WO I niet gebeurd was:
– Geert had geklaagd over Ottomanen die baantjes inpikken.
– Op het WK strijden Keizerlijk Duitschland tegen de kranige mannen van Oostenrijk-Hongarije in de finale.
– Godwin’s Law gaat over vergelijkingen met Napoleon want Hitler vocht nooit, schreef geen boek en werd nooit groot met de nazi’s. Weet je trouwens wie ook op St. Helena ging wonen?
Of we zijn neutraal of we geven ons na 24 uur over. Lekker verschil.
Ben nu halverwege de dertig en heb tijdens mijn middelbare schooltijd (havo) uitvoerig les gekregen in WO I en 2 tijdens het vak Geschiedenis.
Als de blinde vlek bewust is, is het misschien omdat ons koloniale verleden in de schoolbanken een blinde vlek is (en alles wat er mee samenhangt). Want daar hoorde je hen niet over tijdens de lessen.
Leest [url=http://www.nytimes.com/2013/05/12/books/review/the-sleepwalkers-and-july-1914.html?_r=0]”Sleepwalkers” van Christopher Clark[/url].
Sorry, maar nee. De 2e wereldoorlog werd beslist op 1 september 1939, toen Duitsland Polen binnenviel en de Sovjets besloten nog even twee weken te wachten voordat ze hetzelfde zouden doen. (wat waarschijnlijk in het Molotov-Ribbentrop pact als een gezamenlijke aanval was gepland). Gek genoeg hadden Groot-Brittanie en Frankrijk alleen een belofte van verdediging aan Polen gedaan in het geval van een Duitse inval, niet bij een Sovjet inval, en verklaarden Duitsland de oorlog. En sloten in ´41 een verbond met massamoordenaar Stalin terwijl Auschwitz nog in aanbouw was.
Tot zover een beknopte samenvatting van de onofficiele geschiedenis van WO2.
Ja hey, Xaderp…eigen belang eerst, JWT…
@Chocotalitis
Daar mag je de koude oorlog ook nog bijtellen, je kunt zeggen dat de Grote Oorlog van de 20ste eeuw is begonnen in 1914 en is geëindigd in 1989 met de val van de muur.
Ja, de blinde vlek komt wel degelijk door onze neutraliteit. Tot aan de tweede wereldoorlog vierde Nederland nog Waterloodag. Dat was het bevrijdingsfestival, want dat was de laatste grote oorlog. In WOII waren we na 5 dagen weliswaar uitgevochten (waarbij alle lof voor de soldaten die bijvoorbeeld bij Den Haag de Duitse parachutisten toch maar mooi nog even de deur wisten te wijzen. We kregen welliswaar maar een minimaal invasietje toebedeeld, maar er werd toch maar mooi met de beschikbare middelen tegen gevochten), maar er kwam wel nog een stukje bezetting bij kijken. Weet je wel, dat is waar dat trauma met die fietsen vandaan komt.
Vanuit een historisch oogpunt is die blinde vlek wel ontzettend jammer. Er zou wat mij betreft wel degelijk meer aandacht naartoe mogen gaan. Al was het maar omdat ik wel meer films en games met Renault FT tanks zou willen zien.