Sinds 2009 telt de overheid dertigduizend ambtenaren minder(rapport) Die uitstroom wordt bijna volledig veroorzaakt door pensionering of ontslag; vrijwel geen enkele ambtenaar verandert vrijwillig van werkgever. Het totaal aantal medewerkers in het openbaar bestuur daalde tot onder de driehonderdduizend. In 2013 waren er bij Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en de rechterlijke macht 265.000 medewerkers. In 2003 waren dat er ruim 344.000. Dat aantal zal nog verder dalen, is de verwachting. Tot medio 2022 zal nog 40 procent van de ambtenaren vertrekken. Slechts de helft hiervan zal worden vervangen. De rest loopt maar wat harder.
Jongeren kunnen zoals bekend een vrijwilligersbaantje een studieschuld geen pensioen een zwaaiende middelvinger krijgen. Waar de instroom van jonge ambtenaren voor de crisis nog op zo’n negenduizend per jaar lag, is daar nu nog maar een derde van over. Nog los van het feit dat ze meerdere schalen lager worden aangenomen dan voorheen en het liefst via een payroll-flikkerstreek. Momenteel is van de medewerkers bij het Rijk slechts 5% jonger dan dertig, bij gemeenten 4% en bij provincies 3%. Sinds 2003 steeg het aantal vijftigplussers van 30 naar 46 procent, en waarschijnlijk gaat dat dit jaar al over de vijftig.
Effe doorwerken tot je 70e* luitjes!
* Tenzij de levensverwachting is gestegen / dat begrotingstechnisch onhandig uitkomt** natuurlijk. Dan ziet het gemeentehuis er zo uit.
**neem die laatste maar
Moeten ze toch eens na gaan vragen bij hun ex-collega’s in de energiesector hoe succesvol dat bezuinigen op jong, onervaren personeel op de lange termijn is als de ervaren mensen met pensioen gaan.
Overheden zullen dus meer moeten gaan inhuren! * wrijft in handen *
@ome mc: als ik zo om me heen kijk: van 1 op de 4 ambtenaren is het inderdaad jammer dat ze weggaan. Van 2 op de 4 maakt het niet zo heel veel uit — werk zou toch vervallen, of iemand anders kan het makkelijk overnemen. En van de resterende 25% ben je blij dat ze eindelijk opgerot zijn en niet meer terugkomen.
Werk zelf bij een ZBC, met z’n 2100 semi-ambtenaren. Gemiddelde leeftijd is meen ik 50-51 jaar; als je minder dan 20 dienstjaren hebt, ben je hier nog een broekie die net komt kijken. Vanwege de bezuinigingen hebben we hier praktisch gezien ook een vacaturestop, maar zal idd alles worden opgevangen door met pensioen gaande babyboomers. Bij de koffieautomaten worden dan ook de jaren afgeteld, en hopen ze op een leuke prepensioenregeling zodat ze naar hun tweede huisje in Frankrijk kunnen, of op wereldcruise. En dat is niet de generatie die door moet tot hun 70e. Dat zijn de 45-‘ers.
En tot welke categorie behoort gnork?
Ik schat in de 4e.
Oh blokkie, misschien trek ik de deur nog wel eens achter me dicht. Zodat typetjes zoals jij daar rustig verder kunnen slapen.
In dat woordje ‘misschien’ zit zoveel besluiteloosheid besloten. Nee, jij zit wel degelijk op je plek.
Ik zit daar sowieso niet en mij zien ze daar hooguit wanneer ik in een misantropische bui ben.
Tsk, blokkie, jij laat anders prima zien dat je niet bij de overheid hoeft te werken om verzuurd te zijn.
I haven’t even started yet.
Ik werk in een familiebedrijfje van een kleine 25.000 medewerkers, vierde generatie is nu aan het roer (scheepvaart /pun intended) In Rotterdam als een IDC met 220 medewerkers als hoofdzetel van ongeveer 10% van het conglomeraat. Overgenomen in 2008 en nu slechts een merknaam, noem het merknaam aan boord van een willekeurige boot en de halve inventory komt spontaan van de plank af zeg maar de coca-cola van de scheepvaart. Edoch is er van deze onstuimige scheepvaartonderneming ruim 40 procent boven de vijftig en sinds onlangs 7% met meer dan 35 dienstjaren. Ondanks dat wordt er volop vernieuwd en naar jonge (nieuwe) medewerkers naarstig gezocht, commerciele instellingen hebben dat gegeven nu eenmaal beter door dan niet commerciele. Ik kan mij herinneren als voormalig OR-lid dat daar al ruim 15 jaar geleden een plan voor opgemaakt is. Nou werk ik uiteraard voor met voorsprong het beste bedrijf van de rotterdamse haven en ook nog eens in een organisatie die met 165 kantoren wereldwijdt (2.500) mensen meer dan 2.200 havens bedient dus soit een kleintje zeg maar, maar toch.
Meer, meer kloof tussen de burgers en de overhead!
Hoef er trouwens niet eens meer te werken, met die nullijn van de afgelopen tijd, er zitten nu alleen nog maar mensen die toch al veel te veel kregen zeker?
Er zitten vooral mensen die door gebrek aan ervaring buiten de overheid en vanwege hun leeftijd helemaal niet meer weg kunnen en die het waarschijnlijk ook wel gescheten vinden verder.