Nog even verder met de post van Jake van vanmorgen over de schimmige activiteiten van Ordina. De crimineeltjes van Ordina zijn vanaf heden gebaat bij rust. Daarom nemen ze daar momenteel even de telefoon niet op en kijken ze ook even niet naar de beurskoers vandaag. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze niet worden lastiggevallen door zoiets ordinairs als ‘justitie’. Dat is namelijk niet voor hun bedoeld. Als er een schikking getroffen moet worden, zeg het dan maar. Maar dan moet het natuurlijk wel afgelopen zijn.
Gelukkig is ons Openbaar Ministerie niet te beroerd om in dit soort zaken constructief mee te denken. Eindbaas Gerard Spong heeft op dit moment een procedure aanhangig gemaakt om de Rabobank-criminelen alsnog te kunnen vervolgen. Spong vond het namelijk een beetje vreemd dat handelaren van Rabo jarenlang in een van de grootste oplichtingzaken ooit, voor eigen gewin stelselmatig een mondiaal belangrijk rentetarief hebben gemanipuleerd, en dat het hele zaakje geregeld werd met een simpele boete die eenvoudig konden worden opgehoest door de zaak. Maar daar kijkt het OM heel anders tegenaan. Wat nou “één van de grootste oplichtingszaken ooit”? Het OM zou zeer zorgvuldig tot het schikkingsbesluit zijn gekomen. Bovendien zou de financiële sector momenteel “gebaat zijn bij rust”. Daar zou geen vervolging bij horen.
Je zou bijna denken dat weer eens vriendjes door vriendjes uit de wind worden gehouden en dat vervolging uitsluitend nog bedoeld is voor Jan met de Korte Lul. Om dat een beetje te bevorderen is er tegenwoordig SyRI, Systeem Risico Indicatie, waarmee feilloos kan worden geprofileerd of u een risico vormt voor Het Systeem. Extreem handig inzetbaar tegen al je politieke concurrenten overigens. Volgens de sociaal begane diamantairszoon Lodewijk Asscher ‘moeten de mogelijkheden van gegevensuitwisseling optimaal worden benut’ en ‘draagt dit bij aan het draagvlak in de sociale zekerheid en een adequate fraudebestrijding’. Voor verwerking in SyRI komen de volgende gegevens in aanmerking, zo meldt de wet: arbeidsgegevens, boetes en sancties, fiscale gegevens, gegevens roerende en onroerende goederen, handelsgegevens, huisvestingsgegevens, identificerende gegevens, inburgeringsgegevens, nalevingsgegevens, onderwijsgegevens, pensioengegevens, reïntegratiegegevens, schuldenlastgegevens, uitkerings-, toeslagen- en subsidiegegevens, vergunningen en ontheffingen, zorgverzekeringsgegevens. Vreemd genoeg ontbreekt etniciteit. Maar toch, nog even het EPD, douanegegevens, mobiele telefoon en de OV-chipkaart koppelen en uw hele leven is met een druk op de knop te voorschijn te toveren. Maar dat is niet eng; dat is voor de fraudebestrijding.
Om fraude te vinden hoef echt niet naar Sint Maarten. Toevallig stuitte ondergetekende afgelopen week op een tussenrapport Onderzoek Zorgfraude van de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat rapport is 151 kantjes dik en beschrijft pagina na pagina de mogelijkheden tot frauderen in de zorg, waar nauwelijks een vinger achter te krijgen valt. De mogelijkheden zijn eindeloos en de kans om gepakt te worden NUL. En als je dan zo’n lul bent die gepakt wordt, dan dus schikken. Met de bedrijfsportemonnee uiteraard.
Als we echt fraude willen bestrijden is het misschien een idee dat SyRI op een andere manier in te richten. Mijn suggesties zijn de volgende aanvinkmogelijkheden: senator; wethouder bouwen en wonen; lid Raad van bestuur annex directielid bij een woningcorporatie, bank, thuiszorginstelling, ICT-moloch, accountant of ziekenhuis; inkoper bij politie of defensie; hoogleraar aan de UvA of Wageningen; inkomen < 200k; villa in een warm land; afkoopsom; betrokken bij schimmig faillissement; sloten verdwenen subsidiegelden; eerder getroffen schikking met justitie; Roel Coutinho. Ik denk dat je op die manier meer pakt dan dat omaatje die een zwarte hulp betaalt uit haar PGB. Maar zo gaan we het vast niet inrichten. Deze mensen hebben – aldus het OM – baat bij rust.
Rabo-topfraudeur Sipko Schat is inmiddels lekker uitgerust.
[img]http://images.metmuseum.org/CRDImages/dp/web-large/DP828646.jpg[/img]
Volgens mij pleit het OM vooral voor rust voor zichzelf… een klassieker.