Groene thee heeft mogelijk een gunstige invloed op de gezondheid. Zo zou het onder meer de afweer versterken, en zelfs kanker kunnen voorkomen. Dat lijkt allemaal wat teveel eer voor getrokken bladersap, maar het is vast beter dan een glas frisdrank. Jammer dat het niet te zuipen is. Wat fijn dus dat Mentos een kauwgum heeft die groene thee bevat: Pure Fresh! Na 3 potjes PF weggekauwd te hebben, het is op zich best een lekkere kauwgum, ben ik de pensioen-papieren nog maar eens gaan lezen. De gezegende leeftijd van 100 jaar ligt vast in het verschiet, en dat allemaal dankzij de groene thee in de kauwgum.
Helaas, toen ik de verpakking eens nader bekeek bleek het gehalte groene thee wel erg gering. Er zitten 50 kauwgums, ‘dragees’, in een potje van 100 gram. Een gompie weegt dus zo’n 2 gram. Volgens de ingediëntenlijst bevat elke kauwgum 0,1% (!) groene thee extract. Dat is dus ongeveer 2 duizendste gram per kauwgum (voor het gemak het soortelijk gewicht van de natte vulling gelijk getrokken aan die van het harde omhulsel). Holy milligrams Batman! ‘T kom nie altijd op ’n luizekulleke, maar dit is wel heul weinig.
Mentos voelde waarschijnlijk ook al nattigheid, en de PR-teksten op de verpakking blijven wijselijk uit de buurt van vage gezondheidclaims. Wel lezen we dat het natuurlijke groene thee extract kan bijdragen aan een “zuiver frisse adem” en “een intense sensatie van frisheid in je mond”. Hoezo natuurlijk, op natuurlijke wijze verkregen? Is aan die plant gevraagd of ie vrijwillig wat sap wilde doneren? Marketing….
De natuur-onzin gaat verder: “bevat xylitol, een natuurlijk ingrediënt”. Hu, zit van nature dus in kauwgum? Of is het een ingrediënt van natuurlijke oorsprong? Het wordt inderdaad uit plantenresten gewonnen, maar dat wordt de basis voor heroïne ook (nooit een dealer dat als verkoopargument horen gebruiken). Die claim snijdt dus geen hout, temeer dat er naast het “natuurlijke” xylitol ook nog een breed boeket aan andere zoetstoffen wordt toegevoegd: mannitol, sorbitol, maltitol, maltitol-siroop, aspartaam, acesulfaam K en sucralose. Om nom nom nom. Overigens heeft xylitol is wel een gunstige invloed op het tandbederf. Maar daarvoor dient ca. 5 tot 10 gram xylitol verspreid over de dag te worden ingenomen, bijvoorbeeld als kauwgom of zuigtablet. Volgens de verpakking bevat onze kauwgum 20% xylitol. Dat is dus 0,4g per kauwgum. Dus moet er gedurende de dag zo’n 13 tot 26 kauwgums worden leeg gekauwd om enig effect te sorteren! Goed om te weten dat de bijwerkingen van xylitol o.a. diarree en flatulentie zijn. De opties zijn dus duidelijk: uit je bek of uit je reet stinken. U, de consument, heeft de keuze en daar was het toch allemaal om te doen in de vrije markt.
Van kauwgum word je niet oud, en van groene thee ook niet. Oud word je door niet dood te gaan. Welterusten.
Kijk, een nuttig stukkie info naar de consument! Ik Vroeg Me Al Af Waar Die Flatulentie Vandaan Kwam!
Ik weet alles van de bijwerkingen van xylitol…
@Reet houd ons niet langer in spanning, vertel…
Natuurlijke ingrediënten, zoals uranium, steenkool en cyaankali!
Chubby: ken je klassiekers!