Blijkbaar vinden niet alleen de New York Times en Rough Guides Rotterdam een geweldige stad, ook Apple lijkt gecharmeerd te zijn van de Havenstad. In ieder geval gecharmeerd genoeg om Rotterdam als eerste stad volledig in 3D uit te voeren in Apple Maps en dat ziet er werkelijk briljant uit, zoals je in bovenstaande video kunt zien. Niet alleen de stad Rotterdam is te zien in 3D, het lijkt er op dat groot Rotterdam, dus de omliggende gemeentes ook allemaal in 3D zijn gerenderd door Apple. Wanneer overige steden beschikbaar zijn is niet bekend.
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Rotterdam, tyfus hee, in de oorlog was je 2D
Lalalala lalala lala
Nou, voor een stad die prat gaat op het zijn van de economische motor vind ik dat er maar weinig activiteit is. Geen enkele auto te ontwaren.
Dat was in de tijd van het ouderwetse Google Streetview wel anders.
Zo zie ik Rotterdam het liefst, zonder Rotterdammers.
Zou Madurodam zijn nieuwe gebouwtjes als Martkhal nu ook gewoon bij Apple 3D uitprinten en neerzetten? Geen kunst meer aan bij hen lijkt me.
*kansen ziet*
Dan moeten ze wel even op de volgende versie wachten, Choco. Bij Apple staat de markthal nog in de steigers. (Zie 1:16, linksboven.)
Bah, wat een bak met afgunst weer hierboven.
Rotterdam heeft het waar Amsterdam het had en heeft weggegeven, de rest van Nederland bestaat uit vinex en dorpen met boeren die afgeven op Rotterdam, ongezien de K****r voor jullie.
Zoals mijn motto : Rotterdammer, Rotterdam, Rotterdamst
Rotterdam bemt helemaal de frietpan uit getuige de massa’s toeristen in ons mooie Rotterdam, hopelijk gaat dat weer snel voorbij zodat we weer van ons stadje aan de maas kunnen gaan genieten zoals dat hoort in Rotterdam.
Ich bin ein Rotterdammer en zie daar maar lekker kaas van te maken met je bekrompen boerse dorpsmentaliteit, die tiefoes voor je.
Fijne kerstdagen….
Betseflets
PS on topic, mijn hoekje Rotterdam ziet er apegeil uit zo in applemaps, 3D groen dak en je kunt bijkans naar binnen kijken, geweldig.
En laten we gewoon eerlijk wezen, voor een stad die bijna driekwart eeuw geleden bijkans met de grond gelijk gemaakt is maakt Rotterdam een heel erg aardige come-back.
De heropbouw ingegeven door voor destijdse begrippen briljante stadplanners die de oorspronkelijke lay-out van de stad intact lieten begint nu vruchten af te werpen.
Ik heb zijdelings wat met architectuur in mijn stad, mijn vrouw is architect en ik als havenarbeider maken ons als een bijna typisch Rotterdams stel met beide ferme armen in de Rotterdamse klei zeg maar. Ik geef toe er staat een hoop wanstaltige lelijkheid maar dat weegt niet op tegen de schoonheid van het geheel.
De 3D applemaps bewijst dat mijns inziens en zie je dat niet dan moet je lekker wegblijven/wegkijken en je verdere commentaar voor je houden, wij rotterdammers hebben er lak aan en vegen er gevoegelijk onze reet mee af.
[i]”briljante stadplanners die de oorspronkelijke lay-out van de stad intact lieten”[/i]!?
Weet je nog de stadsschouwburg? Die, net als andere prachtige klassieke panden die nog prima restaureerbaar waren, het veld moest ruimen vanwege de grootste plannen van deze heren? Ik moet zeggen dat het met de architectuur van de laatste 2 decennia absoluut beter wordt (niet alleen in Rotterdam, maar bijna overal), maar mijn god wat is er veel prachtigs vernield in die eerste jaren.
Wat mij betreft heeft de architectuur een hoogtepunt bereikt in de jaren 1930, met o.m. de Amsterdamse School. Waarvan De Stijl, met Mondriaan en Rietveld, een prachtig uitvloeisel waren. Echter hebben veel talentloze architecten daarna onterecht de conclusie getrokken dat het automatisch wel goed zat als je dingen simplistisch deed. En veel opdrachtgevers, met name de overheid en woningbouwcoöperaties, zijn daar helaas in meegegaan.
Wat betreft het gebombardeerde deel van Rotterdam lijkt het uiteindelijk gelukkig iets heel moois op te leveren. Maar hoe mooi was het geweest als midden tussen al dat ultramoderns, de oude stadsschouwburg nog had bestaan. Gesloopt omdat het hypermoderne winkelcentrum De Lijnbaan er moest komen.
De Lijnbaan: die koopgoot light vol met (bijna) failliete detailhandelaren omdat ze niet met hun tijd zijn meegegaan?
Ik wil dat Dicky! óók weer terugkomt, goedver!
@Xloph,
De stadsschouwburg is een ongelukkig voorbeeld en zo zijn er wel meer, de oorspronkelijke bijenkorf was een Dudok en ook ongelukkigerwijs gesloopt terwijl het niet nodig was, wel een mooie Marcel Breuer voor teruggekomen me dunkt (zelfde gast van het whitney museum in NYC overigens)
het gaat me niet om verkeerde keuzes maar om de briljante keuze het oude stadsplan (met overbodig geworden havens) intact te laten, geef toe in het licht van andere gebombardeerde steden is dat een buitengewoon briljante zij het lichtelijk tovallige keuze geweest.
De Lijnbaan, of je die nu mooi of lelijk vindt was ook een briljante keuze in die tijd waar de woorden shoppingmall of woonboulevard nog niet uitevonden waren, uniek toen.
@Blokhuthypotheek, waar is Dickmans dan, ik wil hem een oorvijg geven.
Van andere gebombardeerde steden is zusterstad (van Rotterdam) dresden een mooi voorbeeld, heropgebouwd op het amerikaanse grid-model met een communistiesche uitvoering, een ware architectenhel om daar nog wat leuks van te maken. Dat gaat ze over een jaar of vijftig vast nog wel lukken en dan staat Dresden ineens als modelstad in alle toeristiesche boekjes maar je moet er nu toch niet aan denken lijkt mij.
Wat dat betreft briljant dus…
Kunnen we gelijk over op waarom al die amerikeneze steden zo saai zijn met hun grid, werkt eigenlijk alleen maar in NYC omdat het een eiland Manhatten betreft (waar ook bijkans alles ven na 1850 gesloopt is en hervervangen), ga je op Brooklyn/Queens of in de bronx kijken is het een aaneenschakeling van oninteressante dozenbouw (met een paar publieke uitzonderingen)
Rotterdam heeft ervan gemaakt wat ervan te maken viel en heeft dat grotendeels met publiek geld gedaan, moet je de rotterdammer niet op aanvallen, tuurlijk er is een hoop moois verloren gegaan, ook dat weten we en ook een hoop onnodig. Persoonlijke voorkeuren spelen allang geen rol meer, we rollen met de stroom mee en als het niet bevalt dan slopen we het en knallen we er een nieuw gedrocht neer. Rotterdam als architectenstad, speeltuin zeg maar dat is iets wat ik herken in mijn vriendin die uit FR naar Rotterdam kwam om te kunnen proberen en ook in uitvoering, dat is iets moois en dat moeten we koesteren in Rotterdam.