Trouwe lezers van Retecool weten het al lang: Overheid en ICT gaan niet goed samen. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Het is een intense Faalindustrie geworden. Falen is de regel, succes de zeer schaarse uitzondering (zo erg zelfs dat wij die uitzondering niet kunnen vinden). De schier oneindige lijst met totale ICT fails bij de overheid wordt vandaag nog langer. Minister Hennis-Plasschaert heeft namelijk besloten om te stoppen met het al elf dertien jaar in ontwikkeling zijnde SPEER ERP project. Reden voor het stopzetten? Heel simpel: HET WERKT NIET! Capgemini en CGI krijgen het blijkbaar niet voor elkaar om voor bijna 1 miljard euro (Het Ministerie van Defensie berekent de kosten op 433 miljoen euro, maar de Algemene Rekenkamer gaat uit van 900 miljoen euro en dan is er nog een reservepotje van 120 miloen euro) een fatsoenlijk ERP systeem op te zetten. Nu kun je wel zeggen dat het Ministerie van Defensie ook steken laat vallen door hun programma van eisen niet fatsoenlijk op te zetten, maar je mag toch verwachten dat ICT “professionals” als Capgemini prutsers en CGI prutsers (allebei beursgenoteerd) het voor 1 miljard euro minstens voor elkaar krijgen om uit de wensen van de opdrachtgever een functioneel plan te destilleren. Maar nee, nu elf jaar en 900 miljoen euro verder zijn deze twee clubs blijkbaar niet verder gekomen dan een luxe kaartenbak, zoals CDA-er Raymond Knops het vorig jaar al zo treffend wist te verwoorden (pdf alert). De ontwikkelingen aan de stopgezette Moeder Aller ICT Fails gaat overigens nog tot 2022 door: “…Er is nog 120 miljoen euro over die was bedoeld voor de verdere ontwikkeling van het systeem. Dat wordt gebruikt voor het in gebruik nemen en verbeteren van het deel van SPEER dat wel al werkt…”. Maar het zal geen verrassing heten dat we het hier niet over 120 miljoen euro hebben, maar over minimaal 250 miljoen euro: “…De omvang van de verdere ontwikkeling is enorm, evenals de kosten en de risico’s. De Rekenkamer heeft het over een bedrag van 250 miljoen euro. Dat bedrag kan nog hoger uitpakken…”. Als het niet zo treurig zou zijn, had ik hier enorm om moeten lachen. Wanneer gaan wij Nederlanders de barricades op? Wanneer gaan we brandende hooivorken gooien tegen dit ongebreidelde verspillen van gemeenschapsgeld wegens grenzeloos falen. Ouderen zitten dagen in hun eigen zeik, terwijl de overheid een onbeperkte geldstroom richting beursgenoteerde ondernemingen als Capgemini en CGI in stand houdt, zonder daar een fatsoenlijke tegenprestatie voor te eisen.
Notabene: Delen van het wel werkende ERP systeem zijn ingezet tijdens infrastructurele taken in Uruzgan. Volgens Hennis ging het daarvoor namelijk altijd fout: “…Ik heb vanmiddag op het departement verhalen gehoord over hoe het toentertijd in Uruzgan was, dat er met bestelformulieren langs containers werd gelopen die herpakt waren vanwege efficiency en dat vervolgens niemand meer wist wat in welke container zat…” (echt, lees dit PDF bestand uit februari 2014 en dan in dit geval vooral pagina 9 en 10). Maar daar heeft een 1 miljard euro kostend ERP systeem kostende kaartenbak blijkbaar niets aan veranderd.
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Even afgezien van de ICT-faal want gaap en wie zag het niet aankomen en het is weekend en de zon schijnt en ik heb echt geen zin om me daarover op te winden…
dat met die containers is geen ICT-faal. Dat is een menselijke faal. Als je niet weet wat er in de containers zit heeft dat niets te maken met de ICT, maar met de registratie en dat is mensenwerk. Daar kan ook geen ERP wat aan doen: als niemand op het idee komt om te inventariseren, registreren en identificeren alvorens een container te herpakken dan heb je gewoon te maken met mensen die uit staan en alleen in hun eigen kadertje aan het werk zijn.
Maargoed, dat is dan ook typisch voor een organisatie die zeer hiërarchisch werkt met erg strikte taakverdelingen.
Opmerkelijk is dat deze fail nu eens niet uit de koker kwam van het IJzeren Duo Ordina/Oracle, maar van de veelbelovende combi Capgemini/SAP.
Hieruit kan voorzichtig geconcludeerd worden dat het ICT-falen blijkbaar niet ligt aan de gekozen software. Het faalt gewoon altijd.
Ordina/Oracle/Capgemini/SAP, worden die logge fossiele bedrijven vol managers, vooral gekozen vanwege hun naamsbekendheid of vanwerge de ziekmakende en corrupte lobby van Corporate NL bij BV Corrupt aka regering met VVD erin ?
Ligt het point of no return rond de 1 miljard ? (zieke shit) Sunk costs? Waarom wachtte deze mejuffie van het Leger tot deze grens was bereikt? Regeren is toch vooruitkijken enzo…
Dit is geen faal, dit was de bedoeling. CrapGemini haalt een project binnen voor veel geld. Punt. En straks doen ze hetzelfde nog een keer, want er moet toch een ict-ding komen. En dat blijkt vervolgens ook niet te werken, dus moet er nog een berg geld naar CrapGemini.
Het resultaat is een permanent financieel infuus naar één bestuursbedrijf (van de drie). Misschien dat het geld nog een keer naar een ander bedrijf wordt gesluisd, maar dan gaan de mensen van CrapGemini wel naar Ernst&Young omdat ze daar extra human resources nodig hebben. En mevrouw Plasschaert? Die krijgt een commisariaatje na haar corveedienst als minister.
Jammer van die bejaarden die in hun eigen pis liggen te marineren, maar dan hadden ze maar wat moeten bijdragen aan de economie.
900 miljoen in 11 jaar tijd. Een ongenuanceerde rekensom leert dat dat neerkomt op 11 jaar lang, 200 man, 40 uur per week zonder vakanties a € 200,- per uur.
Ik kom op 213 man met vakantie. Dat zijn heeeeeel erg veel uurtjes. Dat is heel heel heel erg vreselijk veel geld over de balk gesmeten. En daar zal iemand voor moeten aftreden.
http://1.bp.blogspot.com/-Scar4obHQ2g/UMVzW5xFHGI/AAAAAAAAR3U/f7kojDFw1mQ/s1600/Seriously.gif
[…] http://www.retecool.com/1-miljard-euro-voor-een-luxe-kaartenbak/ […]
Eh, WTF? Een link naar het onderwerp waar we in zitten? Werk je bij CAP/Gemini of zo?
[quote] Nu kun je wel zeggen dat het Ministerie van Defensie ook steken laat vallen door hun programma van eisen niet fatsoenlijk op te zetten, [/quote]
Voor de opname: daar zijn die bedrijven ook nog altijd zelf bij, dat vinden ze niet echt een probleem, en daar bieden ze bovendien dure consultants voor aan. Dat is geen excuus dus, dat is gewoon nog meer dure faal. De schuld en niet-integriteit of incompetentie (kies welke je wil) telt op tot meer dan 100%.
Die bedrijven werken uurtje-factuurtje.. als je daar als klant niet de kennis in huis heb om te zorgen dat je interne wensen vertaald worden in functie-eisen die zinnig zijn en middelen vormen om binnen de organisatie het werk te verbeteren, dan gaat dat sowieso mis, want het is helemaal niet in de interesse van het bedrijf wat je inhuurt om zo snel mogelijk tot de juiste oplossing te komen.
En waarom precies kunnen we ze een dergelijke hebzuchtige, egoistische en gemakzuchtige houding niet kwalijk nemen? Dat het overduidelijk zo [i]is[/i], is toch geen reden om dat dan maar ok te vinden als maatschappij?
Het vermindert hun aandeel eigenlijk niet lijkt me.
Waarom beschouwen we dergelijk immoreel gedrag bij bedrijven als iets waar we ons niet tegen kunnen verzetten? Van mensen in dienst van de overheid verwachten we integriteitsverklaringen en afgeleden eden… zelfs al helpen ze in veel gevallen niet, het is in elk geval wel duidelijk dat we bepaalde wensen hebben over hoe men zich opstelt. Maar bij bedrijven zou je dat niet kunnen?
Ik zou wel een geslaagd ICT-project uit de mouw kunnen schudden, maar dan ga ik heel hard mijn eigen werkgever lopen pluggen en dat zou heel erg een “wij van wc-eend” worden. Maar dus: ze bestaan wel degelijk.
Maar wat Poligraf ook al lult, de grote ICT-bedrijven zijn ingesteld op zo hun geld verdienen. Overheid schrijft slechte aanbesteding uit, ICT-boer komt met schraalste oplossing die perfect voldoet aan die slechtopgestelde eisen en het goedkoopste is. Opdracht eenmaal binnen, dan pas wijst men er op dat er veel problemen in de aanbesteding zitten en la la la extra-geld!
Daarnaast is er nog een andere grote factor die bijdraagt aan het falen van de projecten: de overheden zelf. Beslissingen die te lang worden uitgesteld (“we moeten er eerst nog even over vergaderen”), beslissingen die gemaakt worden door onkundige mensen, beslissingen die gemaakt worden uit politieke motieven (bestuurder die kosten wat het kost zijn prestige project erdoor moet drukken) en maar bovenal de wens voor dat ICT-project Dat Alle Organisatorische Problemen met Techniek Moet Oplossen ™.
Ondergetekende, die nog meegemaakt heeft dat bij een kleine gemeente de “typkamer” (dames die brieven tikte op een typmachine na het jaar 2000) werd uitgefaseerd en men het een goed idee leek de medewerkers daarvan om te scholen tot ICT helpdesk.
Ja, tuurlijk, maar dan praten we normaliter niet over 900 miljoen, ja. Zoals hierboven uitgerekend zijn dat 2300 mensjaar a 200/uur. Dat is echt de boel belazeren.
Dit soort projecten lopen vaak mis doordat de externe partij er zit om zoveel mogelijk geld binnen te slepen en de andere partij mensen bevat die allemaal hun stempel willen drukken op datgene dat er gebouwd gaat worden.
Ik ken de situaties waarin de ICT’ers van dienst allemaal beargumenteerd nee roepen als er weer iets bedacht wordt door een klant wat enorm onpraktische eisen bevat. Helaas is het dan altijd zo dat alternatieven niet worden geaccepteerd (want niet door de klant bedacht) en ook omdat een ander deel van het project (datgene dat niet ICT is) al is besteld of wordt gebouwd (ja maar de meubels zijn al besteld en daar passen alleen maar ronde computers in).
En zolang je als overheid met de gedachte blijft werken dat kennis van zaken en hoogte van schaal evenredig met elkaar oplopen zal er niets veranderen.
Zolang iemand in schaal vijftien niet keihard in zijn kloten geschopt wordt als hij zich bemoeit met zaken waar hij geen verstand van heeft blijven we dit soort faal projecten houden.
Wacht even.
Ik werkte eind jaren 90 bij een grote Nederlandse vrachtwagenfabrikant waar vlekkeloos een systeem draaide dat inventarissen van _alle_ regionale magazijns en werkplaatsen real time weer kon geven, inclusief gegevens over welke vrachtwagens waar ter reparatie stonden, welke monteurs daarmee bezig, welke onderdelen gebruikt werden en hoeveel uur ze daar al én nog mee bezig waren.
Nu zal ik vast heel naïef zijn, maar als je “vrachtwagen” vervangt door “pantserrupsvoertuig”, “helm” of “inbouwbbq voor de YPR” (ik spreek uit ervaring), dan werkt dat systeem toch ook nog?
Kost geen miljard, doet wat het hoort te doen en bewezen staat van dienst.
Maar dat zal wel veel te makkelijk zijn…
Wat diverse anderen hier al lulden, maar toch nog even een voorbeeldje uit de praktijk:
Ik word bij mijn huidige werkgever geacht te werken met een SAP gedrocht, wat qua parts en maintenance niet kan wat ik wil en verwacht. Maarja, de eindbazen hadden hun wensen zo opgesteld en SAP heeft het vervolgens zo voor ze in elkaar gedraaid (voor heel veel geld). De bazen (en aandeelhouders) denken dat het voor hen wel werkt omdat ze er een leuk financieel overzichtje uit kunnen trekken. Helaas is dat nergens op gebaseerd, want niemand kan de kosten qua parts, logistiek en manuren realistisch invullen.
Terug in de tijd bij mijn vorige werkgever hadden we een systeem (AMOS M&P) wat wel werkte, precies kon doen wat ik er van verwachtte op een werkbare manier. En als de inkoopafdeling eens netjes de kosten van een spare part invoerden klopte het hele kostenplaatje ook nog.
De maker van AMOS is dan ook geen beursgenoteerd bedrijf.
Ik wil de volgende keer best voor de helft van het geld het project laten mislukken.
Voorts mislukken ICT projecten bij de overheid door de volgende zaken:
– onduidelijke specificaties
– onduidelijke contracten, doe is fixed price
– late wetgeving en daardoor onhaalbare deadlines
– het willen automatiseren van de 1001 uitzonderingen en politieke compromissen
– eerst een systeem kiezen, SAP of Oracle EBS en daarna de automatisering daarop proberen te laten aansluiten