Vanmorgen postten we naar aanleiding van een nieuwsbericht op de site van het NOS journaal (toch wel een redelijk serieus te nemen journalistiek medium) over het drama dat het koningslied heet.
Volgens de NOS, die een potje had zitten WOBBEN, waren zowel Radio2 als De Wereld Draait Door betaald om het lied die je wist dat ging komen ten gehore te brengen. Dat bleek namelijk uit de geleverde documenten. Volgens de NOS dan dus.
Maar nu blijkt dat zowel Radio2 als De Wereld Draait Door de boel “om niet” hebben geregeld. En om niet betekent graties, voor niets, zonder tegenprestatie.
Tijdens de eerste les van de school voor journalistiek leer je dat één van de peilers van goede journalistiek is dat je hoor en wederhoor toepast. Want anders kan je wel van alles oppennen, zoals wij hier op Retecool dagelijks doen. Maar wij zijn dan ook geen journalistiek medium. Hoofdredacteur van het NOS journaal, Marcel Gelauff, vindt inmiddels toch ook dat ze daar wat mee hadden kunnen doen:
“…Achteraf zeg ik ‘we hadden moeten bellen, zeker BNN/VARA, maar dat vind ik wel erg achteraf…”
Oh ja, gewoon ter informatie hier nog een screenshot van het originele bericht op de NOS site, want inmiddels heeft de NOS haar berichtgeving aangepast. Morgen in het NOS journaal: Gordon toch niet omgebouwd tot kapsalon, Domtoren blijkt toch geen buttplug en Sharon Dijksma.
Oh-NOS!
Faal in het kwadraat, want je haalt je omroepcollega’s ook nog eens ontzettend onderuit.
Zelfs nu ik weet dat DWDD dit om niet deed, geloof ik toch dat ze het om geld deden.
Je vraagt een tekst op omdat je een en ander wil uitzoeken, die tekst krijg je gecensureerd aangeleverd en als je daar dan een item over maakt is de tekst ‘opeens’ ongecensureerd verkrijgbaar!
En ‘om niet’ censureer je in de gewobde tekst want die informatie is “bedrijfsgevoelig” (zoals de VARA in een eerste commentaar liet weten.
Ik vind het allemaal een beetje raar.
Is die hele procedure hieromtrent niet WOB-baar?