Er zijn van die feiten waar je niets aan hebt, maar die je gewoon wel wilt weten, zoals: Wat is de drukopbouw in een exploderende (oftewel een rottende) walvis? Het gebeurt namelijk nogal eens dat een overleden walvis aanspoelt en vervolgens gaat liggen rotten. Aangezien een beetje walvis toch wel aan de maat is, gaat er dus ook heel veel vlees rotten. Bij dat rottingsproces komen door bacteriën geproduceerde gassen vrij die zich lanbgzaam ophopen in het karkas van de walvis. Op een gegeven moment past dat niet meer en wil dat gas logischerwijs naar buiten. Het gevolg is een enorme explosie extreem vieze en vooral meurende ranzigheid. Aatish Bhatia heeft voor wired uitgerekend wat de drukopbouw is in zo’n exploderende walvis. Waarom? Geen flauw idee, wellicht omdat het kan? Maar hij zegt zelf om de wetenschap. Dat u het maar even weet. En bij het volgende verjaardagsfeestje heb je natuurlijk een kneitergaaf verhaal te vertellen! (via Toxteth)
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Dit is een beetje een HAVO benadering… Er speelt veel meer mee. Zo is de uittredingssnelheid ook afhankelijk van de viscositeit van de exploderende blubber en treed er een venturi effect op als de bewegende massa door een smallere geperst wordt. De snelheid neemt dan behoorlijk toe.
Ontploffing? In mijn onderbroek gebeurt dat wel vaker, als er de dag tevoren goed gebierd is.
Nou, reken dan maar eens uit hoeveel druk er eerst opgebouwd moest worden alvorens dat gas zich een weg naar buiten heeft gewurmd.
En is dit ook toe te passen op de gasbel van Slochteren? Of stopt het beven als we ophouden met gaswinning? (Henk Kamps, de minister denkt van wel, Maar na 3 HAVO heeft hij geen beta vakken meer gedaan.)