Retecool, voor al uw vuige roddels uit de financiële wereld. Via een mannetje in Rotterdam is ons ter ore gekomen dat er gisterenavond in de Ahoy een grote bijeenkomst was voor ING personeel.
En daar had de ING-top blijkbaar nogal wat heet nieuws te vertellen. Het gaat op de zuid-as in Amsterdam namelijk terING goed. Zo goed dat IEDEREEN bij de ING en z’n secretaresse op hun eigen functie mogen solliciteren. Want naast virulente klantenhaat en een vrijwel nooit werkend internetbankieren-systeem heeft het managementteam van de ING ook besloten dat het personeel niet voor hun plezier aan de ING verbonden mag zijn. Het resultaat is dat vrijwel iedereen op de werkvloer ontslagen wordt en opnieuw mag solliciteren naar zijn of haar functie. En had je een auto van de ING? Helaas, die mag je dan sowieso inleveren.
Jullie begrijpen, hele afdelingen lopen inmiddels Oranje aan daar. De ING is al jaren het personeel van de voormalige sofbank Postbank aan het wegsaneren, maar dat gaat blijkbaar niet snel genoeg. Logisch, want over niet al te lange tijd moet het personeel het doen met een optrekje van 25.000 vierkante meter in plaats van 65.000 vierkante meter. Daarnaast moet je bij je hersollicitatie beschikken over de juiste papieren, en dat hebben oud Postbank-medewerkers in veel gevallen niet. Maar niet alleen oud postbank-medewerkers moeten opnieuw solliciteren. Nee, iedereen. Dus ook mensen met een vast contract.
Onnodig om te vertellen dat er uiteraard heel veel moed voor nodig is om dergelijke maatregelen te nemen. Maar laten ze bij de ING nou net een ontzettend moedig opperhoofd hebben. Je weet wel, Ralph Hamers, die in Mei van dit jaar nog zo moedig was om slechts 30% loonsverhoging te accepteren (€360.000,-) in plaats van 50% loonsverhoging (€600.000,-).
Tot zover Rete-Boulevard. Voor uw en ons plezier hier een nog steeds briljant Bureau Renkema filmpje, gewoon omdat het kan.
Update: Ach, kijk eens aan. Goed voorbeeld, doet goed volgen. Rabobank plettert er 9000 mensen uit. Zoals hangmat al aangaf in de reacties: De belastingbetaler mag uiteindelijk (via ww en andere uitkeringen) opdraaien voor de hogere winsten van zowel de ING als de Rabobank.
Komen ze uiteindelijk toch nog zonder veel moeite van die oude Giro-blauw-past-bij-jou-ambtenaren af!
Hmm… Mensen met een vast contract opnieuw laten solliciteren? Het is echt zwaar irritant om van bank te wisselen (hoe zou dat toch komen?), maar bedrijven die zo met hun werknemers omgaan verdienen me niet als klant. Toch maar eens overstappen op Triodos dan.
Valt wel mee hoor. Heb zelf al een paar jaar geleden mijn ING opgezegd en ben overgestapt naar ASN. Het nieuwe rekeningnr. doorgeven aan alle betreffende instanties was een uurtje werk, en dan heb ik de meeste nog telefonisch gedaan.
Dat speelt al een hele tijd weet ik van iemand die daar werkt. Ze noemen het naar buiten toe een sollicitatie maar het is een ‘assesment’ oftewel een profilering en iets met Big Five. Oftewel pseudopsychologische wauwelaars gaan wat draaien met de antwoorden die je geeft en voorzien zichzelf zo van munitie om de mensen die ze kwijt willen, neem zomaar aan dat dat vooral de wat ouderen zijn, eruit te kunnen flikkeren. Huppekee! De uitkering in, laat de samenleving er maar voor opdraaien, pakken wij de winst.
Je vindt hoe dan ook een reden om iemand eruit te flikkeren hiermee en het is dan ook gewoon een heel smerig gemaskeerde kille sanering.
http://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/persoonlijkheidsmodellen/the-big-five
De bovenstaande vuige roddels deden een paar maanden geleden al de rondte op het internet. En de bonden stonden erbij en keken ernaar.. http://daskapital.nl/2015/10/ing_leidt_nieuwe_werken_in_met.html
@update: “Zoals hangmat al aangaf in de reacties: De belastingbetaler mag uiteindelijk (via ww en andere uitkeringen) opdraaien voor de hogere winsten van zowel de ING als de Rabobank.”
Dat zeg ik helemaal niet. Was het maar zo simpel. Banken moeten tegenwoordig aan veel strengere kapitaaleisen voldoen en geld is goedkoop. De winsten van banken worden dan ook nauwelijks uitgekeerd en opgepot. Ze moeten daarom (ook voor de aandeelhouder) kosten drukken. Automatisering dus. Als je software ontwerpt om risicoanalyses te kunnen maken (en dat doen ze dus) waardoor je met één druk op de knop een antwoord krijgt of je wel of geen leningen gaat verstrekken, kunnen er zo weer een paar duizend man uit.
Niet moeten, inderdaad, maar kunnen. En dat de bonden (weer) braaf aan het handje meelopen valt inderdaad tegen.