Het referendum is dat op 6 april 2016 wordt gehouden over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne is een historisch referendum. Het is het eerste referendum is dat wordt georganiseerd op grond van de Wet raadgevend referendum, die sinds juli 2015 van kracht is.
Deze wet schrijft voor dat wetsvoorstellen die behandeld zijn door de Tweede en Eerste Kamer en door de koning en minister zijn ondertekend, kunnen worden beoordeeld door het volk. Indien er in elk geval 300.000 stemgerechtigde Nederlanders om een referendum vragen, dan zal dit georganiseerd moeten worden. Indien er een opkomst van 30% wordt gehaald en een meerderheid tegen stemt, moet het wetsvoorstel opnieuw door beide Kamers worden behandeld. Het referendum is echter niet bindend. Bij het referendum over de Oekraïne hebben diverse politieke partijen wel reeds toegezegd “de wil van het volk” te zullen volgen. Het referendum draait om een wet die goedkeuring geeft aan een verdrag dat de Europese Unie met Oekraïne heeft gesloten. Indien die goedkeuringswet niet van kracht zal worden, dan zal de minister-president naar Brussel moeten met de boodschap dat Nederland het niet eens is met dit besluit van Europa. Er kan dus gesteld worden dat een stem wel telt.
Het Antwoord op de titel is dus: NEEN
Bron: http://www.referendumreporter.nl/
Geweldige uitleg. Waren er maar vaker referenda, Retecool doet het echt super zo 🙂 (en ik kijk al huiverend uit naar de 14 redenen om tegen de Oekraïne te stemmen ….)