Wanneer je er ook weinig voor voelt dat Vladimir Putin straks met een ontbloot bovenlijf op een paard in je achtertuin staat, dan kies je waarschijnlijk ‘ja’ op 6 april.
Hoewel… Volgens een onderzoek dat de Volkskrant heeft laten uitvoeren, is de kans groot dat ‘ja’ stemmers op 6 april op hun gat blijven zitten. En dat plaatst de ‘ja’-kiezer wel voor een dilemma: bij een opkomst lager dan 30% hebben we immers ‘gewonnen’. Maar wanneer de opkomst wel boven de 30% komt, is de kans groot dat het kamp van de ‘nee’-kiezers wint, aangezien op dit moment het aantal ‘nee’-kiezers volgens de peilingen in de meerderheid is.
Uit onderstaande (buitengewoon professioneel geproduceerde) video blijkt dat het hele associatieverdrag de gemiddelde ‘nee’ stemmer zelf geen ene ruk interesseert. Het is vooral een stem tegen het kabinet en niet tegen de uitbreiding van de EU of het verwelkomen van de Oekraïne. Laten we daar nou de gewone reguliere Tweede Kamer verkiezingen voor hebben. Maar ja…
https://www.youtube.com/watch?v=6nP6FXd-F6g
Mocht je je wel verdiept hebben in de materie, dan ben je er inmiddels zelf vast ook al wel achter dat een JA stem de enige juiste keuze is.
DIe hele 30% regel is natuurlijk bezopen.
Stel er zijn 10.000.000 stemgerechtigden.
Als er 2.000.000 tegen stemmen en 100.000 voor dan krijgen de tegenstemmers niet hun zin.
Zijn er 10 keer meer voorstemmers dan krijgt de Tegenpartij wel z’n zin.
Klinkt niet echt logisch…
De regel had moeten zijn: “Als de winnaar meer dan 15% van het electoraat achter zich krijgt is het referendum geldig.”
15% van het electoraat is al geldig? Dat is wel heel erg weinig. Maar goed, dat is die 30% drempel ook al. In de Tweede Kamer kunnen pas geldige stemmingen worden gehouden als meer dan de helft van de Kamerleden er is.
“Het is vooral een stem tegen het kabinet en niet tegen de uitbreiding van de EU”
Met dat laatste deel heeft de nee-stemmer dan wel een punt, want het referendum gaat daar immers ook niet over.