Geenpeil, de campagne die het referendum rondom het samenwerkingsakkoord aanvroeg, heeft voor de reclamecampagne om de handtekeningen te verzamelen naar eigen zeggen subsidie gebruikt. Alles wijst er echter op dat dit helemaal niet mocht met de subsidie die aan het Eurosceptische clubje IDDE door de EU werd verstrekt.
Dat blijkt uit een artikel van Follow the Money. Follow the money vroeg het na en kreeg een bevestiging dat de EU nu onderzoek doet naar de besteding van dit subsidiegeld. IDDE is nauw verbonden met UKIP en VNL, waarvan Joram van Klaveren de voorzitter is – een van de initiatiefnemers van Geenpeil, aldus Erik de Vlieger – maar van Klaveren ontkent in alle toonaarden. Baudet, een van de initiatiefnemers van Geenpeil, wilde weer eens geen commentaar leveren.
Weer een referendumpots? Ja duh, daar krijgen we voor betaald zijn we vóór. Jullie dus als het goed is ook. Zo potsen wij alle referendum posts hier. Ook zijn wij van Retecool superbehulpzaam. Zo weten wij wat je moet doen als Jake z’n verjaardag viert. Wij vinden het sowieso heel leuk als u ons leuk vindt op Facebook. Een oneliner past wel op Twitter.
Je verwacht het niet he, je verwacht het niet.
Tekst uit nu.nl : “Europese regelgeving verbiedt dat subsidies worden gebruikt voor campagnes voor verkiezingen of referenda.”
Campagnes voor verkiezingen of referenda bevatten een motivatie voor of tegen een partij, kandidaat of stelling.
Het subsidiegeld mag wel gebruikt worden voor het stimuleren van verkiezingen of referenda. Handtekeningen verzamelen voor het opzetten van een referendum is geen campagne met als oogpunt het beïnvloeden van de uiteindelijke uitslag
Dus mag de EU-subsidie gebruikt worden, tenzij er op de krantenpagina staat “zodat de mensen kunnen tegenstemmen”.
Ik lees dat toch heel anders, zeg. Want dat geld mag dus maar voor bepaalde dingen gebruikt worden, en “het stimuleren van verkiezingen” staat daar niet bij.
“De middelen mogen in geen geval worden gebruikt ter financiering van campagnes voor verkiezingen of referenda.”, is zelfs de letterlijke bewoording van de toegevoegde uitsluiting en daar kan je niet uithalen dat het een inhoudelijke campagne moet zijn voor een gewenste verkiezingsuitslag.