Gisteren informeerden we je over enkele van de gruwelijkheden die onze huidige maatschappij plagen en menig mens tot wanordelijke waanzin drijft. Oh ja, en ook over de eerste helft van onze 14 dingen die je nog niet wist over Tsjernobyl.
Vandaag gaan we daar dus gewoon mee door, want we waren er nog niet en bewust als we zijn van het mediaconsumptiepatroon van de westerse wereld weten we dat jij dat graag in hapklare brokken opgediend krijgt. Ook al zijn die dan radioactief.
8. Stralende Hollandse Hits
Veel doctoren rondom Tsjernobyl hebben na de ramp zwangere vrouwen geadviseerd om de zwangerschap af te breken. De kans was groot dat de foetus afwijkingen zou vertonen bij de geboorte. Bij onze Hollandse Hits afdeling bestaat het vermoeden dat er een correlatie is tussen het talent in de recruitmentpool van de late twintiger-categorie en dit gegeven, maar correlatie is geen causatie, ook al is het donkerbruine vermoeden nog zo sterk. Onthoud dat.
9. Two out of three ain’t bad.
Wit Rusland was voor 70% bedekt met radioactief materiaal afkomstig uit Tsjernobyl. Oh, kom op. Dat is NIET de reden voor de naam Wit Rusland, en het feit dat je erover nadacht is een keiharde “shame on you” waard. Als we zouden weten hoe dat in het Russisch moest, deden we dat. En nou niet gaan tegenspartelen dat deze preek ook alleen maar kan omdat wij het ook bedachten. Daar gaat het niet om.
10. Radioactief (II)
Er zijn plannen om de centrale in Tsjernobyl nu te gaan gebruiken voor opslag van radioactief afval. Nou weten we het niet, maar of het nou zo handig is om volgend jaar het Glazen Huis in Tsjernobyl neer te zetten? Ja, niet dat het erg is, maar het is zo ver weg voor die horde wijntjesdrinkende kijk-ons-eens-betrokken-zijners.
11. Zo slecht is het plot nou ook weer niet.
Om de reactor is een laag beton gebouwd om de straling in te dammen. Deze noemen ze “De Sarcofaag”. Hij bevat nog 97% hoog radioactief materiaal en brokkelt langzaam af, maar er zijn geen verwachtingen dat bij het uitbreken er ook massa-beheersende mummies tevoorschijn komen.
12. One flew over the cuckoo’s nest
Heden ten dage zijn de psychologische effecten van de ramp de grootste zorg als je kijkt naar de nationale gezondheid. In de redactie kunnen we ons daar iets bij voorstellen. Een aantal leden keek naar het nationale correspondentendiner met Mark Rutte. Sindsdien is de alcoholconsumptie verdriedubbeld en zijn scherpe objecten in de bunker tijdelijk verboden*. We weten niet of ze er ooit nog bovenop komen.
13. Kost wat, maar dan heb je ook een kernramp
De kernramp heeft Rusland en Oekraïne honderden miljoenen euro’s gekost, schijnt het. Om eerlijk te zijn hebben we totaal geen zin om dit na te rekenen, want om nou na te gaan wat de wisselkoers tussen de Sovjet Roebbel en de Euro is en dat te gaan compenseren voor inflatie, plus daarna dit soort dingen ook nog in Hryvnia na te rekenen gaat wat ver. Vertrouw onze bron maar gewoon. Het stond op het internet en is plausibel, dus is het vast waar.
14. Aluminium. Aluminium everywhere.
Het zal nog honderd jaar duren voordat het veilig is om het gebied rondom de centrale te betreden zonder Xaderp-uniform, maar verder dan dat kunnen we niet ingaan op dit stukje informatie. Laten we het erop houden dat onderduiken in een gebied waar geen zinnig mens zou willen zitten een prima strategie is, als je het niet vervolgens op internet aan gaat kondigen. Oh. Oeps.
Nou, dat waren ze alle 14, vriendjes en vriendinnetjes. Fijn dat jullie ons stukje infotainment wilden lezen.
De volgende keer bij Infotainment over het Reteferendum…
gaan we een aantal nutteloze feiten stukje algemene kennis naar de mensen toe brengen die ze nog niet wisten over Oekraïne. Zo was een Oekraïens slaapliedje de inspiratie voor draak van een lied de klassieker ‘Summertime’ van George Gershwin.
*Behalve voor Jake, want hey, niemand durft hem over het verbod te vertellen.