De DuPontfabriek in Dordrecht maakte tot 2012 teflon voor die fijne, maar vooral goedkope anti-aanbakpan die je bij de Blokker kocht.
Inmiddels wordt teflon niet meer gebruikt voor dit soort pannen, want het blijkt dat vooral de productie van teflon zo kankerverwekkend is als de pest. En dat was nou juist het product wat DuPont tussen 1970 en 2012 in Dordrecht maakte. Wrang detail daarbij is dat deze fabriek letterlijk omsloten is door woonwijken en een natuurgebied en aan de overkant van de rivier de Beneden Merwede is het niet veel anders in Sliedrecht.
Volgens het RIVM blijkt uit onderzoek dat omwonende jaren lang zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof PFOA die door DuPont de lucht in is gestuurd. Het RIVM heeft daarbij een risicokaart (een zogenaamde risicoschatting, pdf-alert) gemaakt die aangeeft in welk gebied de omwonenden het meeste risico hebben gelopen. Volgens die risicoschatting loopt een klein gebied in Dordrecht gevaar, en een relatief groot gebied in Sliedrecht gevaar. Zie kaart hieronder (detail: het lege gebied in het midden bovenaan de gifwolk is inmiddels bebouwd met een pittoreske Vinexwijk).
De berekende jaargemiddelde PFOA concentratie in de buitenlucht in 2000 (ng m-3) in de omgeving van DuPont Chemours Nederland. Contouren geven de gebieden weer waarin een minimale concentratie berekend is van 25 (lichtblauw) respectievelijk 75 ng m³ (donkerblauw) De mediane concentratie waaraan omwonenden in deze gebieden kunnen zijn blootgesteld bedraagt 50 (lichtblauw) respectievelijk 100 ng m³ (donkerblauw). De berekeningen moeten als indicatief beschouwd worden – RIVM
Dat zijn nogal cijfers, want een behoorlijk groot gebied is jaar in jaar uit blootgesteld aan het zeer kankerverwekkende PFOA. Maar wat blijkt: het is nog veel erger dan het RIVM heeft berekend. Het AD heeft namelijk het bloed laten onderzoeken van twee mensen die in de wijk Merwepolder Oost wonen en volgens het RIVM ruim buiten het risicogebied wonen. Het resultaat is absoluut schokkend. Bij beide inwoners zijn de concentraties van de chemische stof C8 in het bloed veel hoger dan toegestaan. Bij de vrouw van het stel is de concentratie zelfs vier keer hoger dan bij de man. Terwijl deze mensen volgens het RIVM dus ruimschoots buiten het risicogebied wonen:
DuPont probeerde eerst de boel te bagatelliseren door te stellen dat totale PFOA-emissie tussen 1998 en 2012 ruim binnen de vastgestelde normen viel (terwijl ze wel bloedonderzoek liet doen bij een aantal van haar werknemers, met ontluisterend resultaat: zie vraag 10), maar inmiddels biedt ze al haar werknemers een gratis bloedtest aan, dus ergens voelen ze inmiddels toch ook nattigheid. Nu lijkt het wachten op een Nederlandse Erin Brockovich die zich totaal gaat vastbijten in deze milieuramp die zich tussen 1970 en 2012 heeft afgespeeld in het Biesbosch-gebied.
Ik ben benieuwd hoe het met de werknemers is, ook die van de omringende bedrijven. http://www.retecool.com/dupont-voor-net-even-dat-stukje-extra-kanker-naar-demense-toe/
Ik vind dit soort dossiers oneindig veel geschikter voor collectieve verontwaardiging en publieke veroordeling dan dat referendumpje van gister…
Absoluut
“Inmiddels wordt teflon niet meer gebruikt voor dit soort pannen”
Uhh, maar ze verkopen toch nog overal pannen met een PTFE (waar Teflon een merknaam voor is) anti-aanbaklaag? Het lijkt me dat die ook nog geproduceerd worden, alleen gebruiken ze daar geen PFOA meer bij.
In China en Rusland hebben ze geen enkel probleem met de productie van PFOA/PTFE
DuPont zegt het niet meer te gebruiken, maar ik heb toch mijn twijfels bij een Chinese pan van 3 euro met een Teflon laag: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/00267706/
Misschien interessant om eens te laten onderzoeken