Code rood, of inmiddels diepblauw: het is zomer in Nederland! Mussen vallen gecremeerd van het dak en als je geen airco maar arko (alle ramen kunnen open) in je auto hebt, moet je met ovenhandschoenen je stuur vastpakken.
Wij Nederlanders zijn simpelweg niet gebouwd op extremere temperaturen. Er lijkt echter een verband te bestaan tussen temperatuur en gedrag…
Ja, het is zomer en dat kom je op Feestboek om de haverklap tegen. Vrienden die uit wanhoop maar Frozen gaan kijken (Let it go…) en foto’s van thermostaten die 27 aangeven vullen je tijdlijn. Nu we allemaal uit onze strings drijven en ’s middags samen met Lucifer een glas lava wegtikken, denken we met een haast nostalgisch gevoel terug aan juni toen je met lange mouwen naar buiten ging en je tuindeur open kon doen zónder dat de waxinelichtjes spontaan begonnen te branden.
“Het is ook nooit goed!” roepen mensen die schubben in plaats van huid lijken te hebben, terwijl wij Bepanthen opsmeren in plaats van zonnebrand. Nee, het is ook nooit goed! We zijn Néderlanders! Is het zoveel gevraagd dat we naar buiten willen kunnen zónder eerstegraads brandwonden op te lopen? In Nederland gedijen we het beste op een graadje of 22, met een prettig briesje. De huidige temperaturen, die ervoor zorgen dat er stoom uit de kraan komt in plaats van water en dat de baguettes de oven niet eens meer in hoeven, bezorgen ons meer overlast dan plezier. En dan bedoelen we niet alleen de speklapjes die op het bord al beginnen te bakken.
Dat de warmte ook op bepaalde importproducten uit hetere streken een tamelijk negatief effect heeft, hebben we in alle media mogelijk kunnen zien. It makes one wonder… Zou er een correlatie zijn tussen temperatuur en gedrag? Is het je wel eens opgevallen dat op de plekken in de wereld waar de status Barbecue is, de situaties over het algemeen niet bepaald pais en vree zijn? Misschien moet er eens een index gemaakt worden van gemiddelde temperatuur in een land of streek en daar de status van agressie/oorlog/korte lontjes aan koppelen. Vermoedelijk komt daar een niet heel verrassend resultaat uit.
Je kunt nog een tweede vraag stellen; is er een verband tussen de geografische achtergrond van iemand en het gedrag dat die persoon vertoont? Is heethoofdigheid gewoon genetisch geprogrammeerd bij mensen met een aardrijkskundige achtergrond van 35+ graden? Hoor je wel eens van hangIJslanders die mensen terroriseren of kansenCanadezen die buurtbewoners intimideren en bedreigen? Zou dergelijk gedrag bij importparels dan een geologisch defect zijn dat nog een paar generaties doorwerkt? Hmmm. We hebben meer onderzoek nodig. Wie durft?
Prima overpeinzing. Deels te debunken met één woord: ‘Australië’.
Maar goed, daar is de gehele bevolking behalve de originele bezig met één front vormen tegen de 1414365 verschillende diersoorten die je actief willen doodvermoorden.
Hoe dan? Die Australiërs zijn immers geëxporteerde westerse criminelen (genetisch dus mogelijk vatbaarder voor criminaliteit maar geen heethoofden) of Aboriginals.
kan me wel wat bij voorstellen. bij warmte ben ik ook altijd snel geprikkeld. Als je voorouders 100.000 jaar al geprikkeld zijn geweest, kan het niet anders dat daar genetisch wat van wordt doorgegeven. Wie weet heeft heethoofdigheid ook wel een evolutionair voordeel in die streken. De eerste klap is een daalder waard tenslotte…
“Als je voorouders 100.000 jaar al geprikkeld zijn geweest, kan het niet anders dat daar genetisch wat van wordt doorgegeven.”
Je zou eerder het omgekeerde verwachten (chronische prikkeling is niet goed voor de overlevingskansen, dus genetisch doorgegeven antiprikkelmechanismen hebben een evolutionair voordeel).
Maar goed, we hebben het ook niet over 100.000 jaar. De huidige Homo Sapiens kwam Europa pas een jaar of 40k geleden vanuit het Midden-Oosten bevolken. Bovendien zijn er daarna (en dan hebben we het voor de belangrijkste migratiegolf, die met de introductie van de landbouw kwam, waarschijnlijk over circa 5000-4000 BC) nog meer kolonisatiegolven vanuit het Midden-Oosten Europa binnen gewandeld.
Het ligt niet aan de middagtemperatuur, maar aan de natuurlijke koude douche, de verfrissende regenbui.
De heethoofdigen komen tijdens een moment van nattigheid niet buiten.
Want als je van huis uit zo’n lief en zoet kind bent, dan smelt in de regen je suikerlaagje.
Oei, ik begrijp plots waarom de dames gaan zwemmen in een AGU regenpak.
?zz=1