Kluun: de man die groot is geworden door zijn terminaal zieke vrouw te verraden, dat vervolgens te gelde heeft weten te maken in een boek (dat vooral ging over hoe zielig hij wel niet was) blijkt niet dood. Sterker nog: hij heeft weer een nieuw boek geschreven en ditmaal gaat het over de leegte in de DJ-wereld.
Ons oog viel op het interview met de vrienden van Nu punt enel. Dit interview zorgde ervoor dat er na het lezen vier nieuwe beeldschermen in de redactiebunker besteld moesten worden. Kluun is de vleesgeworden belichaming van het soort persoon die wij nooit willen zijn.
Het interview leert ons een aantal dingen. Zo is hij inmiddels alweer sinds 2011 gescheiden van de dame waarmee hij zijn vrouw het duwtje over de rand gaf. Wij zijn vooral verbaasd dat dit nog zo lang heeft mogen duren. Echter, als je het geen probleem vindt om met iemand te daten wiens vrouw aan het omvallen is, dan heb je elkaar gevonden in het niet hebben van scrupules.
Totale leegheid
Kluun (52) heeft zijn midlifecrisis gehad en dit puntig samengevat in zijn nieuwe boek DJ. Hierin maskeert hij de leegte in zichzelf door vooral weer te wijzen naar de anderen. In dit geval moet de DJ-cultuur het ontgelden:
“Het is geen aanklacht, maar die industrie staat symbool voor alle leegte die bestaat, bijvoorbeeld op sociale media”
Dat er in die industrie vooral mensen zijn die gepassioneerd bezig zijn met muziek en mensen een leuke avond bezorgen, is iets waar Kluun volledig aan voorbij gaat. Als zijdelingse clubganger heeft hij een aantal keer de beats gehoord en plotseling is hij ‘expert’ over het reilen en zeilen in de DJ-scene. Nergens in dit interview hoor je op wat voor manier hij onderzoek heeft gedaan of met welke DJ’s  hij heeft gepraat. Nee, eerder loopt hij te snoeven dat hij vaak de Berhain via de gastenlijst binnenkomt maar heel gewoon is gebleven ‘want af en toe moet hij als een gewone pauper in de rij staan’.
Blockkoning
Opmerkelijk is de sneer naar sociale media, waar Kluun op Twitter blockt als je iets roept wat hem niet aanstaat of niet knipmessend roept hoe verschrikkelijk vet, cool en tof hij wel niet is. Sociale media is natuurlijk alleen leuk en heeft pas inhoud als mensen het de hele tijd met je eens zijn. Net als in het echte leven, zeg maar.
Burning Man
Als uitsmijter scheert hij nog even de diversiteit van Burning Man over één kam hij was er zelf ook geweest:
“Ik droeg een tulband en een lange bontjas. Ze zeggen dat die gasten op de Zuidas er allemaal hetzelfde uitzien, maar op Burning Man ziet ook iedereen er hetzelfde uit”
Los van dat dit niet waar is, kent elke subcultuur zijn eigen conformisme. Dat is niet nieuw en erg logisch. Mensen zoeken onderlinge verbondenheid en nemen elkaars stijl over. Dit zie je in alle culturen en is iets dat organisch gebeurt. Het feit dat Kluun dit niet kan onderkennen en het ook nog eens nodig vindt om hierover af te geven, zegt eigenlijk al genoeg over hoe ver hij van zijn onderwerp afstaat.
Drugs are bad, m’kay?
Dat er drugs gebruikt worden in de dance-wereld is een gegeven. Met name XTC en MDMA zijn graag geziene gasten op de dansvloer, evenals flesjes water. Nou is er één hoofdeigenschap van XTC die elke gebruiker je kan vertellen: het versterkt jouw aanwezige emoties. Als jij je rot voelt moet je het niet nemen want dan heb je kans op een slechte trip. Als je zoals Kluun hol en leeg bent, klinkt die holheid nog harder door. Dat hij het alsnog nodig heeft gevonden om dat in een boek te gieten getuigt van een wonderlijke wereldvreemdheid.
Die film Komt een vrouw bij de dokter was ook waanzinnig kut, ondanks bewbs
Arjan Peters maakte DJ ook al vakkundig af in de Volkskrant, lezenswaardig!