Zo. Dat de toon meteen maar gezet is. Het is al sinds mei in het nieuws maar er moest maar eens aandacht aan besteed worden. Want in plaats van een oplossing te zoeken beginnen de gemeenten nu echt wartaal uit te slaan.
Wat is de situatie, even in vogelvlucht: Midden jaren 90 hebben de gemeenten in Noord-Brabant samen met een aantal provincies een afvalverwerker opgericht. Essent Milieu. Vervolgens zijn met de gemeenten contracten afgesloten voor de verwerking van afval. Zie het als een hypotheek op de verbrandingsoven zegmaar. Een van de afspraken was dat de gemeenten een bepaalde hoeveelheid afval zouden aanleveren (want je wil die hypotheek wel kunnen aflossen). Sinds januari 2010 heet het Attero, want afgesplitst van Essent Milieu. En nu kwam recent in het nieuws dat de gemeenten en provincies Attero gaan verkopen aan private equity partij Waterland.
Zo, dan zijn we bij. Dan naar de probleemstelling:
Wat er gebeurde is dat sinds 2011 de gemeenten de contractuele afspraken niet na zijn gekomen. Ze hebben namelijk (dankzij afvalscheiding) te weinig kilo’s afval aangeleverd. Beetje dom zou je zeggen, je tekent een contract, dan moet je je daar ook aan houden. Wat heeft Attero gedaan? Die zijn in overleg getreden, “kom op jongens, dit gaat een duur geintje worden, hoe gaan we dit oplossen”. Sommige gemeenten hebben met angst en beven de rekening op zich af zien komen. Maar, zegt provinciebestuurder Bert Pauli: “Attero heeft sinds 2011 al diverse alternatieven voorgesteld. Dan kun je je nooit overvallen voelen”. Dan ben je dus gewoon een stelletje incompetente prutsers. Het is niet dat afval een dusdanig schaars goed is dat het volstrekt onmogelijk is om dat van een derde te betrekken om aan je afspraken te kunnen voldoen. Al zet je het voor de helft weg, alles is dan goedkoper dan een boete pakken. Maar de gemeenten zijn van mening dat ze gestraft worden voor “goed gedrag”. De Bredase milieubetweterwethouder Selçuk Akinci (GroenLinks), die spreekt namens de West-Brabantse gemeenten stelt dat “De rechter maar bepalen moet wie er gelijk heeft”. Ook heeft hij afgelopen maand laten weten de naheffing van Attero te beschouwen als “niet-ontvankelijk”. AAAAAAAAAAAAAAAAAA! NEEE! GA! WEG! PRUTSER! Niet-ontvankelijk kan bestuursrechtelijk als je een burger z’n WOZ bezwaar lekker makkelijk wilt afschieten maar niet in reactie op een factuur wanneer je gemeente privaatrechtelijk aan het prullen is. De voorspelling van RC Juridisch is dan ook dat de gemeenten (als ze echt zo onuitstaanbaar stupide zijn om het voor de rechter te laten komen) worden veroordeeld tot het betalen van de volledige naheffing plus wettelijke rente (8,5%, uitgaande van na een goed pak op de kloten uiteindelijke betaling op 1 juli 2015 levert dat een extra 600k+ rente op) en er bovenop juridische kosten van de tegenpartij. Gokje, nog 20.000 euro extra. Vuilnisman, mag deze zak ook mee?
LOL om Henk Spaan-klassieker
Met dat “Vuilnisman, mag deze zak ook mee?” verraadt je wel een ietwat je leeftijd.
Sowieso minimaal 40.
En dat geldt natuurlijk ook voor vrind barq
En met die klassieke spelfout (‘verraadt je’) Blok dus ook 😉
[url=http://bsdboz.nl/de-mogelijke-naheffingen-van-attero-masterplan-arbeidsmarkt-west-brabant-in-3-d-jongerenhuisvesting-verzonden-brieven/]Nance[/url]
Spoileralert: vriendjespolitiek much?
Hahaha. Bob Dylan als avatar, dat zegt nou niks he?
Damn! He’s onto us, Flepz0r.
Mijn eerste [url=http://bsdboz.nl/de-mogelijke-naheffingen-van-attero-masterplan-arbeidsmarkt-west-brabant-in-3-d-jongerenhuisvesting-verzonden-brieven/]nance[/url] is vermoedelijk in het filter beland…?
Ik citeer: [quote]De Provincie, als vergunningverlener, dwong gemeenten hun afval te gaan verbranden. Omdat ze dat niet zelf konden moest er een grote afvalverbrander in Noord-Brabant komen. […] De Provincie wist wel raad. Als groot aandeelhouder van Essent/PNEM zouden ze het wel regelen, mits de gemeenten zouden tekenen bij het kruisje! [/quote]
En een klein cv’tje van provinciebestuurder en ‘bemiddelaar’ Bert Pauli:
Loopbaan 2007 – 2011:
Wethouder Financiën, Economische zaken, Verkeer, Toerisme, Ec. promotie en acquisitie, Brabantstad gemeente ’s-Hertogenbosch (VVD), loco-burgemeester
Lid aandeelhouderscie Enexis NV
[b]Lid aandeelhouderscie Attero NV[/b]
Lid diverse spv’s voormalig Essent NV
http://www.brabant.nl/Politiek-en-Bestuur/Gedeputeerde-Staten/Pauli-Bert.aspx
Het is een mooie voor de Retecorrupt-serie van G.
Je verraadt
Verraad je.
Even helemaal los van de juridische meuk, en mogelijke oplossingen: ik wil weten welke ambtenaren en wethouders dit contract hebben opgesteld, goedgekeurd en ondertekend. Als je een dergelijke boete clausule op (laat) nemen, dan weet je dat je daar mogelijk aan gehouden gaat worden. Dit had er nooit in mogen komen.
Je krijgt het afval wat er is, no more, no less, en als gemeente gaan we inzetten op afvalreductie.
Namen en rugnummers wil ik zien. Aan de schandpaal er mee, en persoonlijk aansprakelijk stellen wegens wanbeleid en het schaden van de belangen van burgers. Beleidsambtenaren en bestuurders/politici zijn nu nooit aansprakelijk wegens moedwillig wanbeleid.
/boze Brabantse burger
Hoewel er natuurlijk aan alle kanten gefaald wordt, is het niet zo simpel als Jack doet voorkomen.
Stel, je zoekt iemand die de komende tien jaar je afval kan verwerken. Je spreekt dan bijvoorbeeld een kiloprijs af én een minimum aan te verwerken afval, Want zo’n bedrijf moet mensen in dienst nemen, materiaal aanschaffen en een oven laten branden. Je kan dan niet na 5 jaar zeggen: “We hebben geen afval meer, dus je krijgt geen geld”, want dan blijft dat bedrijf zitten met materiaal dat niet gebruikt wordt en moeten ze bakken met geld uitgeven aan de mensen die ontslagen moeten worden.
Wat dus, zoals gezegd, had moeten gebeuren, is dat men overtollig afval van elders door had moeten schuiven. Afvalverwerker kan blijven werken en de financiële schade wordt gereduceerd doordat je kosten doorberekend aan de eigenaar van het andere afval.
+1 voor biermeester. En niet verkopen die hap natuurlijk, anders geef je de regie uit handen en wordt de belastingbetaler uitgemolken..
“Want zo’n bedrijf moet mensen in dienst nemen, materiaal aanschaffen en een oven laten branden. Je kan dan niet na 5 jaar zeggen: “We hebben geen afval meer, dus je krijgt geen geld”, want dan blijft dat bedrijf zitten met materiaal dat niet gebruikt wordt en moeten ze bakken met geld uitgeven aan de mensen die ontslagen moeten worden.”
Heet dat niet gewoon bedrijfsrisico? Daar moet je als bedrijf maar gewoon op inspelen en mee omgaan. Nu kan dat afvalbedrijf volledig risicoloos opereren, ten koste van de belangen van de burgers. Alhoewel dat dan wel weer de norm is geworden. Winst is voor het bedrijf, en verliezen zijn voor de burgers.
De verkoop is geadviseerd door Bert Pauli, die daarvoor nog gezellig in de aandeelhoudersvergadering van Attero zat. Gaat helemaal goed komen dus.
het afvalbedrijf is opgericht door gemeenten einstein.. ze zijn dus zelf eigenaar, maar willen het nu verkopen. Rara wat die nieuwe eigenaar gaat doen met die boetebedingen.. Dat is het punt. Maar goed, de gemeenten hebben de verkoop waarschijnlijk al ingeboekt (om bijvoorbeeld huizen van moerdijkers op te kopen) dus nu denken ze dat ze niet meer terug kunnen..
“Heet dat niet gewoon bedrijfsrisico?”
Nee.
OLO /Seth, ah, ik ben ontspindoctord! (Jullie weten het niet, maar ik ben eigenlijk een infiltrant, astroturfer, bot etc! Maar ik heb Eugene ingeschakeld en me daarmee om het filter heengekletst.) Kan ik eindelijk mijn reactie plaatsen.
Dat oprichten van dat gebeuren ging iets genuanceerder. Ik citeer “In de jaren negentig moesten de gemeenten van de Provincie overgaan tot afvalverbranding en hun stortplaatsen sluiten. De Provincie, als vergunningverlener, dwong gemeenten hun afval te gaan verbranden. Omdat ze dat niet zelf konden moest er een grote afvalverbrander in Noord-Brabant komen. De enkele kleine afvalverbranders, zoals één in Roosendaal, konden dat niet aan en waren soms ook milieutechnisch niet in staat dat binnen de regels te doen. De Provincie wist wel raad. Als groot aandeelhouder van Essent/PNEM zouden ze het wel regelen, mits de gemeenten zouden tekenen bij het kruisje! Gemeenten, afhankelijk van de Provincie voor de vergunningen van hun sloopterreinen, deden dat massaal. Ze konden hun partijgenoten in de Provincie toch niet voor paal laten staan?”
Linkje durf ik nog niet maar duckduckgo op Attero Boz geeft de bron van het citaat.
En die verwevenheid komt duidelijk terug. Want Pauli, die hier als ‘provinciebestuurder’ een beetje semineutraal loopt te doen, zat dus eerst bij Essent en daarna bij Attero en is dus bij uitstek een onpartijdige objectieve omstander.
Pauli is ook erg tevreden over het bedrag. Dat is helemaal niet te laag, want “‘Afvalverwerking is een door vaste kosten gedreven activiteit. Het aanbod overstijgt de vraag. 170 miljoen is dan een marktconforme prijs. Dat kunnen we fier en goed uitleggen.”
Dus… de aankopers betalen minder geld omdat de hoeveelheid afval terugloopt, maar incasseren wel even een fikse boete… omdat de hoeveelheid afval terugloopt en ze een vaste capaciteit hebben afgesproken. Dat noemt men van twee [s]walletjes[/s] vuilnisbeltjes eten. /seth
slecht onderhandeld dus.. dat is dan wel weer typisch brabants.. belangrijke onderhandelingen over laten aan plaatselijke zonnekoninkjes die in feite al in de zak van het bedrijfsleven zitten.. maar goed, dan sluiten ze toch gewoon het zwembad?
Woohoo! Privatiseren en liberaliseren is echt de bom!
Attero is van de provincie(s). Brabant doet het blijkbaar goed in afvalscheiding of de andere provincies hebben betere contracten afgesloten. Maar uiteindelijk is het vestzak/broekzak of is het zo dat de andere provincies en gemeenten als bestuurders de harde lijn willen aanhouden ten opzichte van Brabant.? Als de boete niet-inbaar is houden de gemeenten geld over maar is het bedrijf minder waard waardoor de gemeenten minder geld krijgen bij de verkoop… Waarom moet dit bedrijf trouwens verkocht worden?