Ja, inderdaad, wellicht besteden we wat veel aandacht aan millennials op jullie Retecool. Maar kom op man! ZE BLIJVEN MAAR MEKKEREN! Zoals een groot actrice ooit zei: “Houdt het dan nooit op?“.
Nee, daar lijkt het voorlopig niet op. Want zelfs op hoogleraar-niveau is men er niet uit of millennials het echt zo vreselijk moeilijk hebben, of dat het een stelletje narcistische aanstel-trollen zijn die al een burn-out krijgen wanneer hun naam niet correct op een Latte Frappiachi di Buscemi con Leche met quinoa van de Starbucks wordt geschreven.
Tweestrijd
Want zo ziet hoogleraar arbeidsrecht aan de universiteit van Tilburg Toon Wilthagen serieus problemen ontstaan bij millennials. Zo zou de rekening van de vergrijzing op het bord van deze sneeuwvlokjes, millennials terecht komen, blijven de salarissen achter en is zo’n flex-contract ook niet het beloofde walhalla. Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de universiteit van Utrecht, ziet het heel anders en vindt millennials gewoon een stelletje verwende, narcistische aanstellers die voor exact dezelfde problemen staan als eerdere generaties.
Ja, inderdaad, ook Taris erkent dat het aantal burn-outs onder jongeren is gestegen sinds de opkomst van het Internet. Maar stelt vervolgens ook dat dit een golfbeweging is die bij eerdere generaties ook te zien is geweest.
En millennials zelf?
En die millennials zelf dan? Die hebben het vreselijk moeilijk met hun keuze-stress. Want wat te doen met het geld dat ik van DUO voor vrijwel 0% rente kan lenen? Ga ik er mee beleggen? Spaar ik door om voor een prikkie een huis te kunnen kopen met een door DUO gefaciliteerde hypotheek van ongeveer 0% rente? Of ga ik eerst naar Fiji, dan naar Australië om vervolgens even uit te rusten in Nieuw-Zeeland, of precies andersom? En ligt de nieuwste iPhone wel op tijd in de winkel voordat ik deze reis ga maken? Ik kan m’n instagram natuurlijk niet volrammen met foto’s geschoten door een iPhone model van vorig jaar. Ja, keuzes, keuzes, keuzes. Kapot ga je er aan!
En daarna, zodra er zelf geld verdiend moet worden, opeens een volle bak gaan janken omdat je het niet meer trekt. Omdat je niet meer naar Fiji kan in die paar weken vrij per jaar. Omdat je opeens zelf voor de kost moet zorgen en omdat je er ineens achter komt dat 14 fucking euro toch wel een beetje te gortig is voor 250 gram hagelslag hagelswag.
Ronald Koopman voor Minister-President
De allerbeste column van dit jaar over dit onderwerp is geschreven door RTLZ presentator Ronald Koopman. Ronald maakt zich, net als wij, terecht druk om het gejank van millennials en is gewoon even naar de feiten gaan kijken. Nee, millennials hebben het niet moeilijk. Integendeel, millennials bevinden zich in een bijzonder bevoorrechte positie, maar daar moeten ze wel wat voor doen. Niets gaat namelijk vanzelf, vroeger niet en nu ook niet. En daar wringt blijkbaar de schoen. Hij sluit zijn column af met de nu al legendarische woorden:
Ga wat doen met je leven. Tegenslagen horen erbij. Daar leer je van. Niets gaat vanzelf. Ook niet bij jullie, nee. Word je misschien ooit een ervaren ouwe lul. Dat heeft voordelen, echt. Je gaat je nog verbazen over je eigen inzichten
Wauw, Reet wordt echt met elk artikel ouder.
Dan hoop ik dat ik nog heel veel artikelen op Retecool kan blijven plaatsen.
Ehm, Reet, ik ben een stukje jonger, en dat gratis lenen bij het DUO is helegaar niet zo gratis. Ze verzinnen de schuld die je hebt waar je bijstaat. Dus iedereen die straks klaar is met zijn studie kan ineens enkele duizenden euros dokken die ze niet geleend hebben. Ja ik weet het, aanvechten enzo maar dat gaat ook niet zo simpel, ik ben 2 jaar verder en mijn ‘lening’ (die ik niet heb afgesloten) is alleen met 3600 eypo opgelopen. (Succes met afbetalen bij die organisatie, komende generatie)
Daarnaast kun je met een lening bij het DUO veel minder hypotheek krijgen (bank gaat altijd uit van totale studieschuld aan begin van de ‘aflosfase’). En als je je lening niet opgeeft dan kan de bank je je huis uit trappen.
Verder; ik ben het eens met dat er te weinig kansen worden gepakt. Zelf ben ik afgestudeerd Bioloog en Technicus. En ik heb later toch nog de keus gemaakt om Geneeskunde te gaan studeren. De mogelijkheden zijn voor mij eindeloos. Maar je moet je niet gaan blindstaren op een klein gebiedje of ergens waar geen vraag naar is. En heel belangrijk; je niet gigantisch in de schulden steken voor 14 plopjes per dag dat je studeert. Gewoon hard werken en niet te lui zijn om onderaan te beginnen, dan lukt het wel.
Wat je zegt, hard werken, onderaan beginnen, zoals iedereen.
Maar even over die lening bij DUO. Ik had tijdens mijn studie twee banen om de boel te kunnen betalen. Heb ook een stuk studieschuld opgebouwd, die ik netjes heb afbetaald. Mocht je lening bij duo wel kloppen en het geleende geld volledig in een huis stoppen, dan boeit het niet dat je minder hypotheek kunt krijgen bij de bank, want de 0,1% rente op je DUO lening is aanzienlijk lager dan je minimaal 2% rente (die ongetwijfeld de komende jaren gaat oplopen) op een hypotheek bij de bank. Ik begrijp er sowieso weinig van dat er studenten zijn met 50/60K schuld bij duo na al dan niet afronden van een studie. Je hoeft toch geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat je dan al start met een behoorlijke achterstand?
Ja en zo ken ik er genoeg. Mensen met 75k+ schuld in mijn omgeving kan ik niet op mijn handen tellen. En mij maar uitlachen dat ik, naast mijn sportcarriere en studie ook vaak nog op een zaterdag werkte bij de post.
En nu zitten ze in een huurhuis te zuchten dat ze geen hypotheek krijgen -told you so…- -en wie lacht er nu?-
Omdat ik (bijna) geen schulden meer had kon ik, toen ik door een professor werd gevraagd, toch nog mijn droom om arts te worden toch nog najagen.
Een dingetje over de studieschuld/hypotheek; voor elke euro schuld kun je meer dan een euro minder hypotheek krijgen. (Naast het feit dat ik niks meer met het DUO te maken wil hebben want tijd en energie)
Dat klinkt niet erg aannemelijk. Wat valt er nou te lachen aan iemand die naast zijn sportcarrière en studie op zaterdag werkt? En ligt men doorgaans niet op zaterdag te slapen?
Is het niet mogelijk dat men voor geheel andere redenen om je moest lachen?