Okay, ondanks dat deze kop toch wel een beetje click bait is, is er toch geen woord van gelogen. Morgenochtend namelijk komt orkaan Irma aan bij de Bovenwindse Eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden.
Sinds 10 Oktober 2010 is Sint Maarten een autonome regio binnen het Koninkrijk der Nederlanden, maar zijn Saba en Sint Eustatius twee Nederlandse gemeentes geworden. En nu staat orkaan Irma dus voor de deur van deze onderdelen van het Koninkrijk der Nederlanden. Nu heeft Sint Maarten bijzonder mooie stranden, maar in 1991 heb ik zelf ter plaatse kunnen zien dat het binnenland van Sint Maarten één grote ongeorganiseerde en vooral chaotische bende is (Saba overigens niet, dat is een soort Caraïbisch sprookje). Daar heeft orkaan Luis enkele jaren later in 1995 korte metten mee gemaakt. Nu, ruim 22 jaar later, is er tijd genoeg geweest om die bende weer zeer vakkundig op te bouwen.
Luis in de pels
Orkaan Luis was een orkaan van de 4de categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Dergelijke orkanen hebben windsnelheden van 210 tot 249 kilometer per uur en de schade aan buitenmuren en daken is aanzienlijk. Sint Maarten werd destijds getroffen door windsnelheden van 215 kilometer per uur. Er vielen 9 doden en de schade werd geraamd op 1,8 miljard. Alleen op Sint Maarten dus.
Alom verwoestend
Orkaan Irma is andere koek. Deze orkaan is vandaag opgeschaald naar categorie 5 en dat is de zwaarst mogelijke categorie. Windsnelheden van minimaal 250 kilometer per uur met uitschieters tot ver boven de 300 kilometer per uur. De verwoesting bij zo’n orkaan is over het algemeen te omschrijven als “compleet”, of zoals het zo mooi, maar ook tragisch heet “alom verwoestend”. Alleen betonnen huizen die op minstens 4 tot 8 kilometer van de kust staan kunnen dergelijke windsnelheden doorstaan. Laat nou een behoorlijk deel van de gebouwen op Sint Maarten van hout gebouwd zijn (behalve een paar hotels en nutsvoorzieningen) en ook nog eens vlak langs de kust staan, en je begrijpt dat het de komende 24 uur extreem spannend op Sint Maarten gaat worden.
Webcams
Momenteel zijn er nog een aantal webcams op Sint Maarten in bedrijf. Zoals de webcam op het Holland House hotel in Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten. Ook de Maho Beach cam, bij het wereldberoemde “Suicide Beach” is nog in bedrijf, maar zoals je ziet, landen er momenteel bijzonder weinig vliegtuigen. De verwachting is dat orkaan Irma morgenochtend lokale tijd bij Sint Maarten aan zal komen. Tot dan kan je waarschijnlijk nog via de webcams zien wat er gebeurt. Daarna is het afwachten.
Update: Live webcam op het Holland House Beach Hotel via youtube. Inmiddels begint het serieus te stormen en staat het water al tot op de boulevard.
Update: Op Saint-Barth, dicht in de buurt van Sint Maarten, gaat het helemaal los, zoals je op meerdere live cams kunt zien.
Update 11.28: Barbuda, met 1800 inwoners, was het eerste eiland dat is getroffen door orkaan Irma. Er is al zeker vier uur geen contact meer geweest met het eiland.
Het laatste nieuws over Sint Maarten en orkaan Irma is het beste via twitter te volgen. Hieronder twee embeds. De eerste met zoekterm #SintMaarten en de tweede met zoekterm #irma.
Waarom toch zo negatief over zo’n orkaan? Zie het als een gelegenheid om een mooie financiële slag te slaan! Delta air lines heeft misschien niet zo’n goede PR-afdeling, maar de jongens van financiën laten wel zien hoe je zaken doet.
Als je te luchtig over orkanen doet, beïnvloed je de atmosfeer.