Het duurt nog jaren voor de ICT-problemen bij de Belastingdienst zijn opgelost, zei staatssecretaris Menno Snel (FinanciĆ«n) zondag in het tv-programma Buitenhof. Het niveau van de medewerkers moeten volgens hem “niet overschat” worden.
“Het is niet alsof we daar bakken met gekwalificeerde interimmers binnenschuiven om de boel op te lappen, in beginsel zitten we met de types die bij Ordina echt met moeite een juniorpositie vasthouden.”
Vorig jaar werd duidelijk dat de fiscus te maken heeft met verouderde ict-systemen en een complete leegloop onder het personeel. Onderzoekers stelden vorig jaar dat een groot deel van de ICT-systemen niet langer voldoet aan de huidige normen. Ambtenaren moeten hier echter noodgedwongen mee werken, omdat er nog geen alternatief is.
Tegelijkertijd maakt de Belastingdienst gebruik van tientallen verschillende ICT-systemen, waardoor ook problemen ontstaan. Volgens een onderzoekscommissie zou zelfs de inning van belastinggeld daardoor in gevaar kunnen komen. Volgens de staatssecretaris moeten mensen echter niet erop rekenen dat ze niets of minder hoeven te betalen, het wordt hoogstens later en duurder, net als de IT systemen.
Uit interne rapporten bleek eerder al dat de verbeteringen niet van de ene op andere dag plaats kunnen vinden. Staatssecretaris Snel onderstreepte zondag nogmaals dat het veel tijd kost om de boel op orde te krijgen, zeker met zo’n regiment absolute totaaljosti’s achter de toetsenborden.
monkeys[] = you.pay(peanuts);
Was Menno er hier ook al niet eens met de kas vandoor gegaan?
Zoals bij de meeste overheidsinstellingen geldt ook bij de belastingdienst dat senioriteit zwaarder telt dan kundigheid. Ouwe lullen worden uiteindelijk beter betaald en zitten in een managementfunctie. Meestal in een laagje tussen de werkers en het echte management in. Ze dragen weinig bij, moeten op de hoogte gehouden worden, vertragen en vertroebelen de communicatie, enz.
Saillant detail is dat er soms best voorheen aardige technici tussen zitten. Maar dat verdiende niet goed en had te weinig aanzien. Vandaar de promotie.
Wie onder deze laag zit ergert zich er suf aan en neemt (als hij/zij een beetje talent heeft) de benen.
Uiteindelijk is er geen competent personeel meer om het werk uit te voeren en moet er een firma ingehuurd worden om IT-systemen te implementeren. Ook dat gaat mis, omdat men niet in staat is goede requirements op papier te zetten en de keuze wie wordt ingehuurd genomen wordt door de lieden die clueless zijn en dus maar een grote naam kiezen, want dat klinkt wel interessant en als het mis gaat worden zij er niet op aangesproken; immers “Als dat grote bedrijf met 14000 man personeel het niet kan, nou, dan was het kennelijk onmogelijk”.
Soms gaat het wel goed en is er een wakkere manager die de uitbesteding naar een kleinere firma doordrukt. (ontwikkeling binnen budget en op tijd). Helaas heeft dat bedrijfje dusdanig weinig aanzien dat vervolgens de geldkraan voor doorontwikkeling en onderhoud bijna dichtgedraaid wordt.