More

    RECENTE POSTS

    Nederlandse regering laat beleid bepalen door dochter van minister

    Het nieuws dat Minister Van Engelshoven een plafond wil stellen aan het bindend studieadvies van 60 punten en dit wil verlagen tot 40, om zo de psychische druk voor studenten te verminderen, mag inmiddels wel als bekend verondersteld worden.

    Dat de VSNU het helegaar geen goed idee vindt en dat heel bloggend Nederland het ANPbericht heeft overgetypt en/of er ook nog even overheen gezeken heeft wist u misschien nog niet, omdat u wellicht niet de hele dag alle meninkjes op de interwebs kunt volgen.

    Uw Retecool heeft echter naast een stukje giswerk, ook wat onderzoeksjournalistiek gepleegd en wij denken dat we erachter zijn gekomen wat de werkelijke reden achter dit plan is: Drumroll…….. haar HOOGGEVOELIGE MILLENNIAL SNEEUWVLOKDOCHTER die bij haar moeder geklaagd heeft dat het studeren haar toch wel heel zwaar valt. Zo blijkt uit dit interview.

    “Mijn dochter heeft net eindexamen gedaan op een school waar een heel prettige vrijzinnige sfeer hangt. Zij heeft meer ruimte gekregen om zich als individu te ontwikkelen, dat is bij mij pas in mijn studententijd gekomen.”

    Tja… dan vallen die 60 studiepunten wel even rauw op je dak. “Ooh jee mam, het is echt niet te doen.” “Ik krijg hier echt een vette burn out van!” “Toe mam, please! *begint hysterisch te janken* HELP ME! ZOVEEL STRESS! IK KAN DIT NIET MEER!!”

    Van Engelshoven (ze heeft vroeger zelf op een heel streng nonneninternaat gezeten en vond haar vrijheid pas tijdens haar 11(!!)-jarige studie) kon dit leed natuurlijk niet aan en besloot onmiddellijk de wet te gaan veranderen. Helaas moet zoiets eerst nog even door de Eerste Kamer enzo. Maar daar is natuurlijk geen tijd voor. Dochterlief heeft het NU moeilijk! Dus moet er NU iets gedaan worden! Vandaar dat ze ook een dringend beroep op de universiteiten gedaan heeft, om de wetgeving niet af te wachten, maar de maatregel nu al te effectueren.

    Kortom: het beleid wordt in Nederland gemaakt door een ontzettende sneeuwvlokknuffelaar. En als je iets niet moet doen met sneeuwvlokjes, dan is het wel knuffelen. Want dan smelten ze.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    8 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    8 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Weirdoinventor
    Lid
    03/09/2018 - 22:36 22:36

    Overig hadden de vorige generaties sneeuwvlokjes helemaal geen verplichting om iets te halen, en we kregen er nog geld voor ook. Maar dat terzijde.

    Weirdoinventor
    Antwoord aan  Weirdoinventor
    03/09/2018 - 22:55 22:55

    (En terzijde terzijde, als die dochter dit jaar van de middelbare school af is gekomen is ze misschien nog net op het randje, maar eigenlijk zijn mensen geboren na +-98 of hooguit 2000 toch geen millennials meer. Ja, het is een rare term. De generatie geboren vanaf +-2015 heet generatie Puc, maar voor die daartussen zoeken we nog een naam. Ja, ik val in herhaling.)

    Weirdoinventor
    Antwoord aan  Meneer van Dale
    04/09/2018 - 15:58 15:58

    Goed punt, misschien wel een X’er als ze echt een uitblinker was.

    Reet
    Beheerder
    Antwoord aan  Weirdoinventor
    03/09/2018 - 23:28 23:28

    Hey, daar is Nance!

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    04/09/2018 - 09:42 09:42

    Als je in drie jaar 180 punten moet halen en daar doe je net als het gros van de studenten 4 jaar over, dan komt dat inderdaad neer op 40 punten per jaar. Op zich niet zo gek om daar de lat dan te leggen.
    Bijkomend probleem is wel dat de aansluiting van VWO op WO nogal verschilt.
    Er zijn slechte en goede scholen en moeilijke en makkelijke uni’s. Het gat ertussen kan dermate groot zijn dat zelfs een student die de studie prima weet te voltooien toch het eerste jaar moeite heeft aan te klampen. Als die uni dan ook nog eens 50 punten eist, val je onterecht af.
    En ja, het eerste jaar is vaak ook nog de stap van op jezelf gaan wonen en vrijheden ontdekken die er voorheen in Staphorst toch net iets minder waren. Laat ze het eerste jaar maar lekker aanklooien. De enige manier waarop NL zich kan onderscheiden is dmv een beter geschoolde bevolking. Dus hou ajb iedereen die de capaciteiten heeft een bachelor te halen binnenboord.

    Verder is het bindend studieadvies meer ingegeven door krapte in het beschikbare aantal plaatsen dan door de overtuiging dat de student in kwestie niet voldoet. Het is natuurlijk bezopen dat als een studie met baangarantie (als bv werktuigbouw) in een aantal jaren populairder wordt, de lat voor het eerste jaar 5 punten omhoog wordt gelegd. Pomp er dan liever een paar honderd miljoen in en breidt die uni uit.
    Met de paar honderd extra ingenieurs die dat oplevert is die investering snel terugverdiend.

    Chloorhexidine
    05/09/2018 - 15:54 15:54

    Eerst moest de onderwijskwaliteit omhoog, vervolgens doen ze dat op de uni met strenge selectie gedurende het eerste studiejaar. Maar dan kunnen de sgolieren met een laag intellectueel nivo niet meer meedoen op de universiteit. Dus dan moeten weer de eisen omlaag…jammer….

    Bismarck
    06/09/2018 - 09:44 09:44

    Eigenlijk best wel goed dat een minister eens naar de doelgroep luistert. Zouden meer ministers mogen doen, in plaats van maar weer met een synthetisch plannetje te komen dat op papier een paar miljoen oplevert, maar in de praktijk niet werkt *kuch participatiewet*.

    Verder natuurlijk van de zotte, je studenten na een jaar wegsturen als ze niet ALLES gehaald hebben (60 ECTS betekent gewoon dat je letterlijk alles moet halen waaraan je mee mag doen als eerstejaars). Ochtend verslapen, practicum gemist? Onvoldoende participatie in je werkgroepje wegens familieproblemen, luduvu, of gewoon zuigende groepsgenoten? Ziek en daardoor wat tentamens gemist? Door het corps (waar je van je pappa bij moest, want hij was preses in 1985) dusdanig uitgewoond dat je de pas in november (nadat je eindelijk gedurfd hebt om eruit te stappen) serieus aan de studie gaat? Het zijn maar een paar voorbeelden die ertoe leiden dat je na een jaar en met 95% van je vakken gehaald naar een andere universiteit mag verkassen en helemaal opnieuw mag beginnen, maar wel met een forse studieschuld.

    In een beetje studie zitten dusdanig veel verplichtingen/beoordelingsmomenten (en in een bètastudie hebben veel daarvan geen herkansing binnen het jaar), dat de kans dat je op grond van erg kleine toevalligheden iets niet haalt erg groot wordt. Iemand die meer dan 10 jaar geleden is afgestudeerd, heeft daar nauwelijks weet van (ten eerste omdat het aantal beoordelingsmomenten de afgelopen jaren fors is toegenomen, ten tweede omdat het toen nog niet erg was, want je kon het toen nog gewoon in je 2e of 3e jaar inhalen en je leerde gaandeweg de studie ook hoe dat met minimale inspanning kon en ten derde omdat je die details allang bent vergeten). Dus ministerkinderen (Kamerkinderen, VSNU-bestuurderkinderen), peuter het je ouders maar aan het verstand! En meneer Vandale, zoek maar een ander onderwerp om je sneeuwvloktheorietjes op los te laten!

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN