Nou ja, niet echt Ed Roth’s Mysterion, maar een bijzonder goed geslaagde replica van de Mysterion. Ed Roth gaf namelijk eigenlijk helemaal niet zo veel om zijn briljant mooie creaties.
Want de Hot Rods die de legendarische Ed Roth bouwde, dienden slechts één doel: Meer t-shirts verkopen. Roth was namelijk in eerste instantie een illustrator die de kost verdiende met het maken van posters en verkopen van met zijn eigen illustraties bedrukte t-shirts. Die illustraties bevatten uiteraard vrijwel allemaal door Ed Roth getekende Hot Rods, liefst met Rat Fink erbij. En om een beetje op te vallen bij car shows, bouwde Ed Roth vaak een bijzondere Hot Rod, die ook afgebeeld stond op zijn t-shirtjes. Want dat deed hij daar dus: t-shirtjes verkopen.
De door Ed Roth gebouwde Hot Rods waren dan ook niet bedoeld om letterlijk op de weg te rijden. Als het lukte was dat mooi meegenomen, maar als het niet lukte, was het ook prima. Dan duwde hij zijn creatie wel naar binnen om op zijn stand als decoratiemateriaal te dienen. Zodoende ruilde hij zijn Hot Rods dan ook regelmatig voor onderdelen om weer een andere Hot Rod te bouwen.
Bij de Mysterion was dit niet anders. Ed Roth bouwde de auto in 1963 voor de shows die hij zou gaan bezoeken in 1964. Na dit showseizoen ruilde Ed Roth de Mysterion met Bob Larivee, organisator van car shows, voor twee eerder door hemzelf gebouwde auto’s, namelijk de Beatnik Bandit en de Outlaw. Uiteindelijk kwam de Mysterion, na weer een autoruil, wederom bij Ed Roth terecht, die hem vervolgens gebruikte voor onderdelen om een nieuwe creatie te bouwen.
Jeffrey Jones, die een boek over de Mysterion aan het schrijven was, besloot om de als verloren te beschouwen Mysterion volledig na te bouwen. Dat was echter nogal een opgave, aangezien Roth zijn auto’s uit het hoofd bouwde. Er kwam geen tekening of notitie aan te pas. Er was dus ontzettend weinig naslagmateriaal beschikbaar om te gebruiken als leidraad. Gelukkig was er gigantisch veel informatie in oude media te vinden, waardoor Jones toch een aardig idee kreeg hoe de Mysterion in elkaar geschroefd was. Dat niet hebben van die tekeningen en notities was ergens overigens ook een voordeel. Want in tegenstelling tot de originele Mysterion, zit deze replica wel goed in elkaar geschroefd. En aangezien deze auto niet bedoeld is als etalagemateriaal, kan hij wel serieus de weg op.
Inmiddels is de Mysterion af, net als het boek over de Mysterion en heeft Jones besloten de auto te koop aan te bieden via RM Sotheby’s. Er zit jaren werk in, dus een echt koopje zal het niet zijn. Bij Sotheby’s gaan ze uit van een bedrag tussen de $100,000 en $150,000. Maar het is natuurlijk maar net wat de gek er voor geeft. En aangezien er geen minimumbedrag is vastgesteld, kan de Mysterion misschien toch voor weinig van eigenaar verwisselen. Daar zit overigens ook een briljant mooie trailer bij.
De schitterende foto’s op de site van RM Sotheby’s zijn overigens gemaakt door petrolhead Karissa Hosek. Want een dame met een zwak voor de wankelmotor van een Mazda RX-7, kan met recht een petrolhead genoemd worden. Meer door Hosek gemaakte foto’s vind je op haar instagram.
Toch geen familie van?
Helaas krijg je zoiets hier nooit en te nimmer op kenteken.