Peter Jackson, voornamelijk bekend van zijn Lord of the Rings en The Hobbit filmseries (hoewel we juweeltjes als Braindead en Bad Taste ook niet moeten vergeten), heeft zich voor zijn nieuwste film op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog gestort.
En ook deze keer heeft hij het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt, want de documentairefilm They Shall Not Grow Old is volledig opgebouwd uit origineel filmmateriaal dat tijdens deze gruwelijke oorlog is geschoten. Om heel specifiek te zijn, geschoten door Engelse soldaten tijdens gevechten tegen het Duitse leger. Vervolgens is dit beeldmateriaal gedigitaliseerd en verbeterd. Zo zijn de beelden ingekleurd, de beschadigingen op de films verwijderd en is de framerate van ongeveer 16 frames per seconde naar 24 frames per seconde gegaan, waardoor alles veel vloeiender loopt.
Het resultaat is echt onwaarschijnlijk mooi. Beeldmateriaal dat ruim 100 jaar geleden geschoten is, lijkt gisteren gemaakt te zijn. Om het maar eens te benoemen: Zo komt het allemaal wel heel dicht bij. Bijzonder detail: destijds werd er tijdens het filmen geen geluid opgenomen, dus moest dat achteraf ingevoegd en ingesproken worden. Hiervoor heeft Peter Jackson gebruik gemaakt van professionele spraakafzien-technieken (liplezen), waardoor ze hebben kunnen achterhalen wat er werd gezegd. Vervolgens zijn deze teksten door acteurs ingesproken, om de spraak bij het beeld te voegen, waardoor we nu kunnen horen wat de soldaten destijds te vertellen hadden.
Helaas draait de documentaire voorlopig alleen nog maar in Engeland, maar ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is voor we They Shall Not Grow Old hier kunnen zien. Voor nu moeten we het dus nog even doen met onderstaande trailer.
“One night only”. Kut. Da’s dus history. Waarom niet regulier uitgebracht?
“The Great War” wordt in andere landen nog steeds als erger gezien dan de WW2. Wij deden lekker niet mee, dus hier speelt dat niet zo.
Maar gelijk hebben ze. De 1e was nog onzinniger dan de 2e. Elitaire clubjes die vanuit een comfortabele plek hun meningsverschillen uitvochten op slagvelden ver weg. Dan kun je makkelijk even op een middagje tig-duizend jongetjes over de kling jagen.
De 2e kwam pas echt dichtbij voor ze (FTFY) en vanaf dat moment werd besloten het spelletje voortaan maar verder van huis te voeren. Korea en Vietnam waren ver genoeg.
Maar goed, mooi materiaal inderdaad. Bekend verhaal, maar het kan geen kwaad het ook nog eens in kleur aan de millenials uit te leggen.
OLO@millenials