Grote beroering in Wetenschapsland! De grote promotors van het ongebreideld consumeren, de ANWB voor de Shopaholics, ja lieve Retecoollezertjes, we hebben het hier vandaag over De Consumptiebond. Die heeft onderzoek gedaan (pdf) naar groenteburgers, kaasschnitzels en andere vleesvervangers, en zijn tot de Nobelprijswaardige conclusie gekomen dat Vleesvervangers afwijken van echt vlees! Een gemiste kans daarbij is dat de Consumptiebond het aspect smaak niet heeft meegewogen, want er zijn, zo heeft de Redactie van dit margeblog vorig jaar in de Ardennen nog hoogstpersoonlijk vastgesteld, nogal grote verschillen op dat punt. Niet alles is even smaakvol in dit marktsegment, maar wat me al jaren verbaasd is dat Albert Heijn stug blijft doorgaan met het naar ongekruide natte karton smakende assortiment van Tivall, waarvan in het verleden is gebleken dat de verpakking beter uit smaaktesten naar voren kwam dan de inhoud. Terug naar het onderzoek: daar werd in de labs van de bond vastgesteld dat Vleesvervangers op het punt van voedingsstoffen een andere samenstelling hebben dan echt vlees. Sommigen vleesvervangers bevatten wat meer eiwit dan vlees, en andere weer wat minder, en die vaststelling is voor de Consumptiebond blijkbaar voldoende reden om Vleesvervangers heel suggestief in een kwaad daglicht te stellen. Maar er werden nog meer verschillen ontdekt, waaruit blijkt dat Vleesvervangers geen waardige vervanger zijn van echt vlees! Zo werd in Vleesvervangers minder groeihormonen en antibiotica gevonden dan in echt vlees, bleken ze significant minder vaak uit de handel te worden genomen vanwege de grootschalige uitbraak van ziektes, er worden beduidend minder alles ontsierende megastallen gebouwd voor Vleesvervangers, minder Amazonegebied gekapt, minder mest geproduceerd, minder dieren mishandeld. Bovendien ontstaan er bij menselijke consumptie minder gezondheidsproblemen, kortom: De Consumptiebond concludeert terecht dat de term Vleesvervangers buitengewoon misleidend is…
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Die groenteballetjes en falaffelballetjes van de appie zijn anders prima te nassen. Wel bakken in reuzel.
No shit, Sherlock…
Uit de toestand van Hangmats smaakpupillen leidt ik af dat-ie drie pakjes zware shag per dag rookt
Ja dit is al wel wat oud nieuws, maar wel fijn dat er wat aandacht is van de rc’s.
Met kromme tenen dat consumentending zitten lezen. Inderdaad, no shit, Sherlock.
Maar aan de andere kant… hoeveel mongolen denken niet dat vegetariërs, of mensen die gewoon wat minder vlees willen eten als alternatief maar gewoon hun harses in een trog met salade moeten laten vallen. Hinderlijk als dit al is, zijn het vaak ook mensen werkzaam in de horeca.
Dus ja, in een groenteburger zitten nauwelijks eiwitten en dat is om die reden alleen al geen vleesvervanger te noemen. Als je geen vlees eet, moet je voornamelijk de (volledige) eiwitten vervangen en dat zit dan bijvoorbeeld in kaas en eieren, maar als je onvolledige eiwitten gebruikt, dan kun je ze aanvullen door te combineren. Rijst met boontjes bijvoorbeeld, of brood met pindakaas. En dat zou iedereen die met voedsel werkt moeten weten. En ook gasten die voedsel testen bijvoorbeeld.
Ik kook voor een vegetariër en het is best te doen om smakelijke dingen te maken. Zo makkelijk als een sojaburger in de pan knallen versus een biefstuk is het niet. De solo-bief wint het dan altijd op smaak en dat moet je accepteren.
En dat terwijl zo’n vegaburgertje extreem makkelijk zelf te maken is (desnoods met als basis een pakje vlokken en poeder uit de bio winkel). Uitje, eitje, kaas en knoflook erdoor en stukken lekkerder dan die AH-muk.
Wat me veel meer stoort dan dit consumentenbondgeneuzel is dat er voor echt vlees veel meer landbouwproducten nodig zijn wanneer deze direct gegeten zouden worden. ( 10 Kg veevoer voor 1 Kg vlees), maar dat vlees toch nog goedkoper is dan een goede groenteburger.
Schaf die belachelijke subsidies voor de vleesindustrie toch eens af.