In de Televaag: twee straaljagers van militair hipstermerk Tornado hebben elkaar tijdens een oefenvlucht om onverklaarbare redenen geramd en zijn neergedonderd. Faal van de piloten? Ja, zou kunnen, maar ook de schietstoelen zijn voor zover bekend niet gebruikt. Raar verhaal, dus.
OF WACHT! NIET! Eén en ander is vrij simpel te verklaren. De Tornado is namelijk een samenwerkingsverbandvliegtuigje (zeg maar EXACT zoals de JSF) en u mag één keer raden wie dat ding in Italië bouwt. OK, twee keer raden dan.
Als u Alenia zei, had u het goed, mocht u moederbedrijf Finmeccanica gezegd hebben, ZAT U OOK GOED! Jawel, twee Tornado’s, gebouwd door de fabrikant van de Fyra, de faalhelikopter NH90 én de toekomstig bouwer van de JSF in Europa, zijn onverklaarbaar tegen elkaar aan gebotst. Tijdens een oefenvlucht. En de schietstoelen zijn niet gebruikt. Je verwacht het niet.
Jeanine Hennis-Plasschaert jubelt en juicht nog steeds over haar aankomend werkgever (wij weten vrij zeker dat haar contract met Finmeccanica al klaar ligt), maar intussen kan het bedrijf nog geen trein over een rechte rails laten rijden en klappen al bestaande straaljagers van die Italiaanse prutsers onverklaarbaar tegen elkaar aan.
De verdediging van ons land is in prima handen, zo blijkt uit voorbeeld 1414365 van het aankopen van materieel bij de FaalItalianen.
Hebben ze de schietstoelen gebruikt?
Nance, zeg eens wat.
De Tornado is een bijna 40 jaar oude jachtbommenwerper die een tijd lang de ruggengraat vormde van de Duitse en Britse luchtmacht, maar inmiddels als ongeveer de laatste tweezitter wordt uitgefaseerd en vervangen wordt door de Typhoon. Het ding heeft een enorme topsnelheid. Dat die dingen tegen elkaar aan klappen heeft volgens mij – Nance – niets te maken met de bouwer die per ongeluk twee tegengestelde magneten in de cockpit heeft verwerkt, maar meer met skills van de piloten. Dat je na een botsing met een rotvaart niet meer in staat bent om de schietstoel te gebruiken, hoeft ook niet per definitie aan de bouwer te liggen.
Bas Faaltaart dus
opbokken naar -edet- is zeker geen optie meer, zeer jammer.
Alsof F-16’s nooit uit de lucht kwamen vallen, what goes up must come down jeweettoch.
Een tragisch ongeluk (want dat is het) misbruiken om je eigen anti NS (slash Fyra) fetish op uit te leven is gadverdamme en daar kom je mee weg op -edet- waar het rechtspopulistische paupervolk niks liever wil dan maar niet hier wat mij betreft.
faalhaas
Basje ontwierp in zijn vrije tijd straaljagers waarvan na een crash de schietstoelen altijd werken.
En die eigenlijk ook nooit crashen.
Na schooltijd had hij het er altijd heel druk mee.
Wat jagers betreft heeft bassie hier wel een punt. Het erge is vooral dat de Eurofighter het niet gered heeft, al weet ik niet of dat ding in de lucht blijft?
Jongens toch.. Why so serious? De Ducati is ook een prima motorfiets. Maar zodra ik Finmeccanica kán afzeiken, zal ik het zeker niet laten.
Naar het schijnt wil Finmeccanica Ducati graag overnemen. Ze hebben hier en daar nog wat onderdelen nodig, Bas.
Voor wie hem nog niet kent:
Wat is het verschil tussen de hemel en de hel?
In de hemel zijn de chef-koks Italiaans, de Ingenieurs Duits en is de politie Brits.
In de hel zijn de chef-koks Brits, de ingenieurs Italiaans en de is de politie Duits.
Vooral voor de Italianen klopt dat wel. “Goedkoop is duurkoop”. De grootte van het product doet er niet toe. Als je het met goedkope onderdelen snel in elkaar flanst dan moet je niet teveel verwachten. Een Fiat lazert uit elkaar; een Indesit doet het niet en over de Fyra is al genoeg gezegd.
Het is een beetje als met de Chinese muk die je op Internet koopt. Zolang het de halve kwaliteit voor een kwart van de prijs is, ben je nog altijd beter af. Maar dan gaat het om GSM-accu’s of led-lampjes.
Kapot? Je zet er lachend een nieuwe in. Zelfs voor een wasmachine kun je die overweging nog maken.
Maar zodra je er mensen met hoge snelheid in moet vervoeren gelden andere regels. Dan neem je liever geen risico’s Daar ligt dus de grens; halverwege een Indesit wasmachine en een Fiat Panda.
Ik hoop dat Mevrouw Hennis-Plasschaer dit ook leest, maar die zal er waarschijnlijk alleen uit concluderen dat ze de goede keuze gemaakt heeft, want Italianen kunnen lekker koken.