De post die je wist dat ging komen en niet geheel onterecht! Want de Algemene Beschouwingen duren dan wel lang, maar zijn vaak een podium voor het nodige politieke vuurwerk.
Vandaar dat we als eerste beginnen beginnen met de eerste post: Algemene Beschouwingen, deel 1: De Vragen en Opmerkingen. Vandaag mogen de fractielijdersleiders van de diverse politieke partijen hun genoegen, maar zo goed als zeker vooral hun ongenoegen laten blijken over de gisteren gepresenteerde miljoenennota en de rijksbegroting.
Het volgen van de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen doe je onder andere hier, hier en hier. Het is helaas niet mogelijk bij de NPO om een live stream te embedden. En het is al helemaal niet (lees: nog steeds niet) mogelijk om de boel in HD te bekijken (VAN ONZE BELASTINGCENTEN!), maar het gaat in dit geval er voornamelijk om dat we kunnen luisteren naar het gemekker (En via de vrienden van RTL Nieuws kan je de boel wel gewoon embedden, zoals je hieronder kunt zien).
Mocht je trouwens benieuwd zijn hoe de miljoenennota tot stand komt, dan heeft RTL Nieuws een aardig filmpje gemaakt waarin het één en ander omtrent deze miljoenennota in Jip en Janneke-taal wordt uitgelegd. Daarnaast heeft RTL Nieuws in dezelfde taal ook op een rijtje gezet wat de kabinetsplannen voor de gemiddelde burger betekenen.
Stoom afblazen, schreeuwen of gewoon inhoudelijk reageren op deze eerste dag van de Algemene Beschouwingen kan uiteraard hieronder in de reacties.
Nou, waar blijft dat vuurwerk. Waar zijn de Jolande Sappen die zichzelf ongekend voor paal zetten met stekkerdozen?
Grappig… ze steggelen al de hele ochtend over een onderwerp dat hier ook al is langsgekomen en door sommige van ons stukken beter was onderbouwd.
Ik vat het nog even samen voor de heren politici; kunnen ze weer verder…
Dat marktwerking in de zorg niet werkt omdat iedereen uiteindelijk alles voor z’n gezondheid over zal hebben en de markt dus schandalig veel kan (en zal) vragen. Verder helpen graaiende bestuurders en dure reclamecampagnes ook niet om de kosten binnen de perken te houden. Aan de andere kant is een door de overheid georganiseerde zorg ook niet alles. Voor je het weet heb je weer 14 raamambtenaren voor ieder paar handen aan het bed.
En wat het eigen risico betreft. Ja, mensen gaan minder snel met onnozele klachten naar de dokter uit angst dat die doorverwijst en ze hun eigen risico kwijt zijn; dat bespaart natuurlijk.
Maar als daarmee een kwaal verwaarloosd wordt, gaat dat later nog veel meer kosten. Nog afgezien van het feit dat het lullig is dat iemand die (laten we aannemen buiten z’n schuld) ziek wordt, op deze manier dubbel gepakt wordt.
Het eigen risico heeft alleen zin wanneer het om huisartsbezoek gaat, deze man/vrouw is namelijk wel degelijk in staat om te filteren, en zal niet zo maar iemand doorsturen. Dus als je wordt doorgestuurd is er wat aan de hand, en gek genoeg gaat dan pas het eigen risico lopen.