50 dagen geleden trapten we af met de eerste avondklokestafettepots: Netflixseries. En 19 dagen later de tweede. Vandaag storten we de derde lading over u uit. Netflixseries die niet zo bekend zijn, maar die u wel moet kijken.
Moet inderdaad ja, want we schrijven deze pots natuurlijk niet voor niets. Alle kijkadviezen hieronder zijn dan ook bindend.
Au Service de la France
We beginnen vandaag in Frankrijk. En u weet hoe ze zijn die Fransen: ze hebben altijd wat te klagen, zijn enorm bureaucratisch en hiërarchisch ingesteld en liever lui dan moe. Bovendien zitten de arbeidsvoorwaarden van elke Fransman vol met leuke extraatjes. Tenminste, dat beeld heeft iedereen buiten Frankrijk over ze en dat weten ze zellf maar al te goed.
‘Au Service de la France’ gebruikt al deze cliché’s in een korte serie over de Franse geheime dienst. Daar wordt volop bijgebeunt, wordt elk initiatief gesmoord onder een laag verstikkende bureaucratie en is het belangrijkste moment van de dag de borrel. De serie is eigenlijk een aaneenschakeling van bizarre situaties waarbij een detectiveverhaal als een rode draad door de afleveringen loopt. Daarbij ontdekken we ook dat zo’n beetje elke historische gebeurtenis tussen de Tweede Wereldoorlog en de jaren ’70 is toe te schrijven aan de twijfelachtige kwaliteiten van de Franse geheime dienst.
Als u even dit formulier in drievoud invult en laat afstempelen, kunt u alles lekker hier kijken. Niet overtuigd van de capaciteiten van Fransen als het gaat om absurdistisch cinematografisch werk? Weten we het goed gemaakt: Het is een leuke serie omdat ik dat zeg.
Dix Pour Cent
Nu we toch in Frankrijk zijn is het ook de moeite waard om even naar de Franse hoofdstad af te reizen. Virtueel uiteraard, want niet-essentieel reizen is nog steeds een ne pas aller.
In Dix Pour Cent volgen we het wel en wee van ASK (Agence Samuel Kerr), een Frans agentschap voor acteurs, dat, zoals de naam aangeeft, 10% van de gage krijgt van haar acteurs. In de eerste aflevering gaat de oprichter, Samuel Kerr, dood en wat volgt is een machtsstrijd zoals je alleen in Frankrijk tegenkomt: totale chaos. Dit gegeven is een opmaat voor de rest van de serie, die uit vier seizoenen bestaat. Intriges, machtsstrijds, problemen met de belastingdienst en moordende concurrentie met een ander agentschap in de Franse hoofdstad dat als doel heeft gesteld om ASK zowel financieel als qua portfolio leeg te trekken.
In Frankrijk werd de serie zo populair dat wanneer je als Frans acteur geen gastrol kreeg toebedeeld, je eigenlijk niet meer meetelde. Vier seizoenen met acht afleveringen van gemiddeld een uur, dus vanavond hoeft u zich in ieder geval niet te vervelen.
Dark
We verlaten Frankrijk en gaan naar Duitsland. Daar ligt midden in de donkere bossen het plaatsje Winden, waar het altijd lijkt te regenen. Op een dag ergens eind tachtiger jaren gaat Jonas met een groep vrienden het bos in en verdwijnt een van hen spoorloos. Jonas gaat op onderzoek uit en langzaam maar zeker ontrafelt hij een enorm mysterie. Hij komt er onder andere achter dat er al eerder kinderen verdwenen zijn en dat de energiecentrale in de buurt meer is dan alleen een stroomleverancier.
Zoals de titel al een beetje doet vermoeden is Dark is geen lichtvoetig niemendalletje dat u even tussendoor kijkt. Het is een intelligent in elkaar gezette, donkere, grimmige serie waar u uw hoofd goed bij moet houden om alle verhaallijnen uit elkaar te kunnen houden. Liefhebbers van Stranger Things, Twin Peaks en tijdreizen komen zeker aan hun trekken. Bindende tip (en die geldt ook voor de Franstalige series hierboven): kijk de serie in de originele taal. Dit draagt enorm veel bij aan de authenticiteit en de beleving van het geheel.
Mindhunter
Je kunt tegenwoordig geen misdaadfilm of -serie kijken of er wordt bij het onderzoek naar een moord een profiler betrokken. In het hoofd van de dader kruipen, is zo normaal dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat deze manier van werken ooit een begin heeft gehad en dat dat begin niet zomaar tot stand kwam.
In Mindhunter volgen we de grondleggers van de Behavioral Science Unit van de FBI. Ze interviewen seriemoordenaars om zo hun beweegredenen te doorgronden en een daderprofiel te kunnen maken dat gebruikt kan worden om toekomstige seriemoordenaars eerder af te kunnen stoppen en licht zou kunnen werpen op bestaande onopgeloste moordzaken.
U ziet in deze serie geen bloederige taferelen en afschuwelijke moordpartijen die van uw scherm afspatten. Maar dat neemt niet weg dat het een enorm spannende serie is. De gedetailleerde gruwelverhalen van de moordenaars en de manier waarop ze de onderzoekers met geraffineerde psychologische spelletjes proberen de manipuleren, gaan ook zeker onder uw huid zitten. Niet zo gek als je weet dat de serie wordt geregisseerd door de regisseur van Se7en, David Fincher. U weet wel met die doos. Met dat hoofd. Net als Dark geen licht kijkvoer, maar na een aflevering móét u gewoon verder kijken. Sterkte alvast!
De avondklok, het is een inperking van vrijheden maar ook weer niet zo dramatisch als velen willen doen geloven. Hoe meer iedereen zich aan de voorschriften houdt, des te eerder zijn we er vanaf. Daarom ter motivatie, tot het einde van de avondklok, iedere dag op Retecool een avondklokestafettepost met iets te doen in die avond. Lezen, luisteren, kijken, ontdekken, zodat we allemaal een stukje vrolijker er weer uitkomen, net als uit je moeder.