Met pakkende titels als “Boom, headshot!” werd het ons voorgeschoteld: Games zouden je gewelddadig maken. Het leuke van wetenschappelijk onderzoek is dat het herhaalbaar is. En toen bleek er niets van te kloppen. Of je kijkt gewoon naar de data zelf: Te mooi om waar te zijn? Twee van zulke onderzoeken zijn nu ingetrokken. Wetenschap is geen spelletje, tenslotte. Dat betekent overigens ook dat uw pubers helemaal niet gewelddadig zijn geworden door al die games, het zijn gewoon van zichzelf etters.
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Maar volgens het artikel gaan deze studies helemaal niet over gedragsproblemen. De ene beweerde dat je een betere schutter kan worden door in spelletjes te oefenen met mikken, en de andere beweerden dat kinderen minder ingewikkelde taal gebruiken als ze net een geweldadige cartoon hebben gezien, een conclusie die je misschien wel kan doortrekken naar meer situaties waarin kinderen gestimuleerd/enthousiast zijn.
Ik weet even de naam van het effect niet, maar na concentratie/mentale inspanning moeten je hersenen even bijkomen, en ben je tijdelijk iets minder empatisch en minder geremd (meer roken en drinken e.d.).
Iets wat vaak verkeerd geinterpreteerd wordt bij “onderzoeken” waarbij het verschil tussen een gewelddadig spelletje (dat opperste concentratie vereist) en iets doodsaais als letters opvissen bekeken wordt. Een onderzoeker heeft dan achteraf een gesprekje met het kind, en gooit per ongeluk expres zijn pennen op de grond. En dan kijken of de kinderen helpen met oprapen.