Het nieuwe jaar is alweer een poosje bezig en je wilt eens wat gaan bewegen. Je besluit te gaan fietsen. Dat is gratis, makkelijk, en de drempel is laag. Je merkt na een tijdje dat je al wat harder kunt fietsen; je boekt vooruitgang en het voelt goed. Op een dag ben je onderweg van de supermarkt naar huis. Het is mooi weer, het zonnetje schijnt en je geniet met volle teugen. Wat een lekker tempo heb je al! Dan word je plotseling ingehaald door een vrouw die minstens dertig jaar ouder is dan jij. Ze gaat je met een noodvaart voorbij en jij dacht nog wel al flink door te trappen…
Even later komt er opnieuw iemand langs. Een man zit op een damesfiets die te laag voor hem is, maar hij weet je vlot te passeren. Tot slot komt er een jonge knaap voorbij; ook hij fietst een stuk sneller dan jij. Hoe kan dat nou? Fiets jij nou echt zo langzaam? Zit die vooruitgang dan alleen tussen je oren of zo? Waarom halen die mensen je allemaal in?
Wind-mee-fiets
Wat je niet weet, is dat de vrouw die jou inhaalde op een wind-mee-fiets zit. Trappen kost haar geen enkele moeite. Wat je ook niet weet is dat de man, die jou voorbij kwam, onderweg is naar huis op een geleende fiets, omdat zijn hond is aangereden en op sterven ligt. Hij wil afscheid kunnen nemen en fietst daarom zo snel als hij kan. Ook weet je niet dat de student, die zo snel langs kwam racen, onderweg is naar zijn werk. Hij heeft gisteravond al gewerkt en net college gehad, maar de trein had vertraging. Hij is al doodmoe, maar mag niet te laat komen op zijn werk en daarom fietst hij zo snel.
Wat je ziet vs. de waarheid
Zo werkt het in het leven. Mensen halen je soms in, komen je soms met hoge snelheid voorbij en jij zit ze beteuterd na te kijken. Dan zie je bijvoorbeeld een meisje van 23 in een vette Mini Cooper van tienduizend euro rijden, terwijl jij zelf op die leeftijd een lullig 106’je had. Je weet echter niet dat ze 80% van het bedrag geleend heeft van haar rijke vader. De man die altijd de nieuwste iPhones en dure technologische snufjes showt, werkt 60 uur per week en staat op instorten. Gelukkig haalt hij veel plezier uit zijn gadgets. Die dingen kun jij als toeschouwer niet zien, jij ziet alleen de voorkant.
Etalage
Om even een open deur in te trappen; op social media lijkt alles vaak mooier dan het is. Mensen delen graag hun positieve dingen, de hoogtepunten. Je weet echter niet wat waar is en wat is aangedikt. Je ziet alleen de foto’s van een prachtig strand, terwijl jij achter je bureau naar de regen zit te kijken. Jij weet niet dat die persoon drie dagen kotsziek is geweest van een verkeerd stukje vlees en dus niet zo van dat strand heeft kunnen genieten. Je ziet niet wat er achter zo’n façade zit. Zeker als je op social media allemaal succesverhalen ziet van mensen met een wind-mee-fiets, lijkt je eigen leven en wat je zelf bereikt soms zoveel minder. Houd in je achterhoofd dat niet alles is wat het lijkt. Natuurlijk post iedereen leuke, toffe en jaloerswaardige dingen! Dat doe je toch zelf ook. Het is een soort etalage, social media, en in je etalage wil je gewoon geen lelijke dingen zetten. Waarom zou je? Het zijn de likes waaraan we verslaafd zijn geraakt de afgelopen jaren.
Goudhaantjes
Er zijn trouwens ook nog goudhaantjes in de wereld. Iedereen kent er wel eentje. Dat zijn mensen bij wie alles wat ze aanraken verdorie in goud verandert. Succesvol op hun werk, succesvol in de liefde, veel vrienden, mooi huis, leuke uitstapjes, zien er goed uit; alles lijkt ze mee te zitten. En het ergste is nog; ze. Zijn. Altijd. Blij. Die mensen bestaan! Ik weet zeker dat ook jij er eentje kent. Het kan lastig zijn om niet jaloers op die gouden e-bike van ze te zijn als je al dat moois in hun etalage ziet.
Lekker fietsen
Het is onzichtbaar; wie er een wind-mee-fiets heeft en wie op eigen kracht moet fietsen. Je weet ook niet waar iemand heen gaat of vandaan komt. Het beste is dus om lekker op je eigen fiets te blijven zitten, te genieten van wat je ziet en tevreden te zijn met je eigen tempo. Jij doet het immers wél helemaal zelf. Jij hebt zelf het geld voor dat 106’je bij elkaar gespaard, en wat een fijn autootje was dat! Wie weet komt er voor jou ook een dag dat jij met je kont op een wind-mee-fiets zit, zodat je dat in je etalage kunt zetten voor veertienhonderd likes.
Mooi stukje, eens. In Nederland teert men voornamelijk op krediet en geld van anderen. Een dikke 80% van de economie bestaat uit “toekomstig” geld. Hypotheken, leasebakken, abonnementen, kredieten, speculaties, bonussen, verzekeringen, pensioenen. Allemaal geld waar de facto geen waarde aan toevoegen door een tegenprestatie. En dat dus in alle lagen van de bevolking. Alleen de onderlaag, die niet in de molen mee kan blijft met de gebakken peren zitten.
Onze “rijkdom” en onze “successen” zijn dus veelal niet alleen op sociale media, maar ook in de echte wereld, nep.
[quote]Er zijn trouwens ook nog goudhaantjes in de wereld. Iedereen kent er wel eentje. Dat zijn mensen bij wie alles wat ze aanraken verdorie in goud verandert. Succesvol op hun werk, succesvol in de liefde, veel vrienden, mooi huis, leuke uitstapjes, zien er goed uit; alles lijkt ze mee te zitten.[/quote]
ik word genoemd!
Ja , ik moest ook gelijk aan jou denken, toen ik dat las.
Heel sterk stuk Terra! Complimenten! Je slaat de spijker erg hard op zijn kop (ik zit te denken aan Negan en Glenn van The Walking Dead).
Ik ga bij zo’n elektrische fiets altijd lekker mee stayeren. Kort erachter hangen, wat extra gas op de trappers, en je gaat toch maar mooi weer een paar km/h harder. Dan ga ik net zo hard als zij, en mijn fiets was goedkoper.