More

    RECENTE POSTS

    Dialecten! Wittewel! Onniedan?

    In deze tijd van globalisering lijkt het alsof er soort tegengestelde beweging gaande is, met een hang naar het extreem-lokale. Het is natuurlijk al een tijdje hip om zoveel mogelijk lokaal geproduceerd spul te eten, en ook het spreken van je plaatselijke dialect geldt al langer niet meer als een teken van gebrek aan elementaire scholing. Hoogste tijd derhalve dat onze grote vriend De Wetenschap zich eens op die dialecten zou gaan storten! In dit geval drie hoeraatjes voor Martijn Wieling van de Rijksuniversiteit Grunning, die een significant aantal proefpersonen sensoren in hun mond perste, om vervolgens te concluderen dat het verschil in gebruik van de tong de voornaamste verklaring is voor het verschil in dialecten. Waarmee een nieuwe Universitaire discipline genaamd Dialectometrie het licht zag. Populairwetenschappelijk samengevat houden Nederlanders in het Noorden hun tong veel verder naar achteren, terwijl sprekers van de zuidelijke dialecten hun tong veel meer voor in de mond doen. Hetgeen waarschijnlijk ook verklaart waarom Brabantse meisjes zo lekker kunnen tongen, maar daar wil ik nog wel een keer op grote schaal nader onderzoek naar doen. Overigens zijn er tal van subtiele varianten, kijk bijvoorbeeld in dit filmpje hoe men in Rotterdam de tong gebruikt. In het diepe zuiden van Limburg, tegen de Duitse grens aan, zijn de regionale verschillen in dialecten overigens zo groot dat men aan de ene kant van de woonkamer vaak niet eens de andere kant verstaat. Dialectometrisch gezien is het Limburgse stadje Helmond helemáál een vreemde eend in de bijt. Daar hangt de tong zelfs helemaal buiten de mond, en niet alleen tijden het spreken. Al met al leert dit onderzoek ons dat je aan iemand z’n tong kan zien waar-ie vandaan komt.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    5 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    5 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Hangmat
    Lid
    13/05/2015 - 14:52 14:52

    Wie heeft er een bruine tong? Dan weet ik wel waar die vandaan komt. Zelf prefereer ik de bruine arm!

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    13/05/2015 - 15:10 15:10

    Het is echt niet alleen de tong hoor. Boerse dialecten klinken zo binnensmonds omdat men de kaken liever op elkaar houdt uit angst dat er vliegen naar binnen vliegen.

    rubbw, professionele onruststokert
    13/05/2015 - 16:59 16:59

    Helmond in Limburg? Ga je schoolgeld terughalen!

    Bismarck
    Antwoord aan  rubbw, professionele onruststokert
    15/05/2015 - 01:36 01:36

    Op de Retecools wil men graag met de grote jongens van de Roze Khmer meespelen. Dat betekent dus ook dat men de grapjes plagieert.

    Er zit trouwens wel meer nonsens in bovenstaand stukje, Zo verstaat men in bijzonder grote delen van Limburg elkaar erg goed, omdat de verschillen van dorp tot dorp maar heel klein zijn. Het overgrote deel van Limburg zit namelijk tussen twee isoglossenbundels in (zoek maar eens naar de Bernrather linie en de Uerdinger linie) en ook over die isoglossen heen verstaan we elkaar goed (Kölsch is goed te volgen). Wel kun je met enige oefening behoorlijk nauwkeurig aan iemand horen waar hij/zij vandaan komt. Laatst nog eens geprobeerd met een kassameisje in Maastricht, dat inderdaad uit Tegelen bleek te komen (en ik kom daar zelf toch echt niet uit de buurt).

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN