More

    RECENTE POSTS

    Dit Is De Mooiste Videoanimatie Die U Vandaag Gaat Zien

    Of mooi… Indrukwekkend in ieder geval. Wetenschappers van het NASA Goddard Space Flight Center’s Global Modeling and Assimilation Office zijn aan de slag gegaan met de gemeten CO2 gegevens van januari 2006 tot en met december 2006 en hebben dat in het simulatieprogramma Nature Run gestopt. Dit programma verwerkt de werkelijke CO2 uitstoot en combineert dat met de atmosferische gegevens om de onderstaande simulatievideo te maken. Het resultaat is verbluffend. Zelden is er duidelijker te zien hoe belangrijk planten voor onze atmosfeer zijn en hoe veel CO2 wij op het Noordelijk halfrond uitstoten (en hoe lang CO2 in de atmosfeer blijft hangen). Let vooral even op het moment dat de de natuur op het Noordelijk halfrond tot blooei komt en de fotosynthese haar werk doet.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    12 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    12 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Bla
    Bla
    18/11/2014 - 12:15 12:15

    Ziet er vooral heftig uit omdat de wereld voor het gemak even plat is gemaakt…

    Illuminatus Magnus
    18/11/2014 - 12:35 12:35

    Het is natuurlijk maar een model. Dat is met name duidelijk in het begin, waar de aanwezige hoeveelheid CO2 veel minder is dan aan het eind van het jaar.

    Spuyt12
    Spuyt12
    Gast
    18/11/2014 - 14:13 14:13

    Is dat zo, Illuminatus? Ik lees eruit dat het gaat om gemeten waarden, niet om een model. En dat het aan het eind van het jaar hoger is dan aan het begin hoeft niet zoveel te betekenen. Kan zijn dat het in 2005 een relatief zachte winter was, en 2006 een relatief koude.

    Illuminatus Magnus
    18/11/2014 - 15:05 15:05

    > Ik lees eruit dat het gaat om gemeten waarden, niet om een model.”

    “The carbon dioxide visualization was produced by a computer model called GEOS-5… The visualization is a product of a simulation called a “Nature Run.” The Nature Run ingests real data on atmospheric conditions and the emission of greenhouse gases and both natural and man-made particulates. The model is then left to run on its own and simulate the natural behavior of the Earth’s atmosphere.”

    > Kan zijn dat het in 2005 een relatief zachte winter was

    Kan bijna niet, Spuyt. Als dat zo is, is die visualisatie bedrog. De CO2 uitstoot wordt niet voor zo’n enorm deel bepaald door verwarming (en denk ook airco in de zomer), maar er is wel veel meer CO2 absorptie in de zomer dan in de winter (plantjes).

    Bismarck
    18/11/2014 - 15:58 15:58

    @Bla: Hoezo plat gemaakt?!? De wereld is toch plat, global warming een hoax en evolutie is maar theorie.

    wout
    wout
    18/11/2014 - 16:05 16:05

    De CO2 uitstoot door fossiele brandstoffen is maar een fractie (10%) van de totale CO2 uitstoot. Ik vraag me dus af of die rode wolk in de winter niet voornamelijk wordt geproduceerd door de biomassa op het betreffende halfrond (bij afwezigheid van assimilatie idd). Als je kijkt naar het schaaltje van de false colour zie je dat ze beginnen bij 280 en stoppen bij 395. Je kijkt dus sowieso naar relatief kleine fluctuaties.

    Verder heb ik altijd begrepen dat terrestrische vegetatie niet de grootste rol speelt bij de assimilatie van de “excess carbon” door gebruik van fossiele brandstoffen. Het idee van bloeiende plantjes die onze benzinewalm opslorpen is waarschijnlijk dan ook wat te simplistisch.

    Weirdoinventor
    Lid
    18/11/2014 - 17:25 17:25

    Vegetatie neemt best veel CO2 op, maar stoot het ook net zo hard weer uit als het verbrand wordt, verrot of wordt verteerd door een beest. Dus de totale hoeveelheid CO2 opgeslagen in planten is elk jaar rond dezelfde tijd hetzelfde. Als je planten zou willen gebruiken om te compenseren voor verstookte brandstoffen moet je zorgen dat de totale hoeveelheid planten stijgt, of dat plantmassa ergens wordt opgeslagen. Een houten huis is een bepaalde hoeveelheid koolstof die op dat moment niet in de atmosfeer zit, een bamboe schutting ook. Hé, ik heb een idee, wat als we nou eens planten gaan samenpersen tot een soort zwarte koolstof rijke vloeistof, en die opslaan onder de grond? Dan zijn we meteen van het hele gezeik af!

    Illuminatus Magnus
    18/11/2014 - 19:48 19:48

    > De CO2 uitstoot door fossiele brandstoffen is maar een fractie (10%) van de totale CO2 uitstoot.

    En wat is die andere 90% dan?

    Weirdoinventor
    Lid
    18/11/2014 - 21:17 21:17

    Rottende planten en de uitstoot van dieren, voornamelijk. CO2 is onderdeel van zowel de koolstof als de zuurstofcyclus, het is normal dat er heel veel van geproduceerd wordt. De verstoring ontstaat doordat er extra koolstof die de afgelopen honderden miljoenen jaren geen deel heeft uitgemaakt van de kringloop wordt toegevoegd. Die extra CO2 wordt niet zomaar opgenomen, dat vereist dat de hoeveelheid biomassa op aarde groter wordt, en dat heeft dan weer een grote impact op onder andere de zuurstof-, stikstof- en waterstofkringloop. Niks onoverkomelijks, vanuit Darwinistisch oogpunt, er ontstaan vanzelf wel wezens die er prima mee om kunnen gaan, maar het kan wat mindere gevolgen hebben voor zeg een beschaving die voor een belangrijk deel gebouwd is op landbouw en veeteelt van specifieke soorten onder specifieke omstandigheden.

    wout
    wout
    18/11/2014 - 22:32 22:32

    @Illuminatus

    Wat al is gezegd. De koolstofcyclus bestaat voor het overgrote deel uit de opname van koolstofdioxide door planten en andere soorten die fotosynthetiseren en de uitstoot van CO2 door alle levende wezens. Planten en andere fotosythetiserende organismen leggen CO2 vast als organische verbindingen. Een deel van deze verbruiken ze zelf om energie te verkrijgen, een ander deel van die verbindingen gebruiken ze voor groei. Organismen die niet fotosynthetiseren eten organismen die dat wel doen, om aldus organische verbindingen op te nemen die ze zelf kunnen omzetten in energie en massa. Een deel van de organische verbindingen die is omgezet in massa wordt niet meteen afgebroken, maar komt in de bodem terecht, om eventueel in een latere fase te worden afgebroken door micro-organismen. Als organische verbindingen worden gebruikt om energie op te wekken, resulteert dat in de productie van CO2.

    Die natuurlijke koolstofcyclus omvat jaarlijks de productie en opname van ruwweg 210 gigaton koolstof. Het gebruik van fossiele brandstoffen voegt daar de productie van ongeveer 9 gigaton koolstof aan toe (minder dan 5% zelfs, blijkbaar). Hiervan wordt ongeveer 5 gigaton weer opgenomen. Alle cijfertjes van Wikipedia, dus er zal wel wat mis zijn met de details.

    Wat je dus ziet in dat filmpje zijn niet de walmende agglomeraties van het Westen, maar de seizoensgebonden cyclus van koolstofproductie en opname door alle levende wezens. Deze is het grootst op het noordelijk halfrond, omdat daar de landmassa het grootst is.

    Hiermee ben ik trouwens geen klimaatontkenner, trouwens, dat je het even weet.

    wout
    wout
    18/11/2014 - 22:33 22:33

    trouwens, trouwens.

    trackback
    23/11/2014 - 19:32 19:32

    […] Dit programma verwerkt de werkelijke CO2 uitstoot en combineert dat met de atmosferische gegevens om de onderstaande simulatievideo te maken. Zelden was duidelijker te zien hoe belangrijk planten voor onze atmosfeer zijn en hoeveel CO2 wij op het Noordelijk halfrond uitstoten. complete artikel […]

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN