Blijkbaar heeft de Efteling te maken met een tsunami aan frauderende rolstoelbezoekers. Wij waren hier niet van op de hoogte, want de Efteling met een rolstoel bezoeken lijkt ons verdomd onaantrekkelijk. Als je dat ding al nodig hebt, dan is het nog een flinke afweging tussen zigzaggen tussen hordes slenterende families en schoolklassen met pubers die het geen fuck interesseert dat jij daar rijdt.
Maar hey, dat soort dingen heb je misschien over voor een dagje uit. Vet handig dan dat je €2 korting op de entree krijgt, samen met je begeleiders.
En daarmee frauderen dus mensen. Massaal. Zo massaal dat als je in een luxe, elektrische rolstoel zit je dus wel een fraudeur MOET zijn en je er niet inkomt zonder doktersverklaring waarin staat dat je niet staand in de rij kan staan. Zo massaal dat een winstgevend bedrijf liever bureaucratische drempels opwerpt om het aantal rolstoelgangers terug te brengen. Een Albert Heijn-actie levert meer korting op dan in een rolstoel naar de Efteling gaan, en die twee zijn niet eens te combineren.
En denk nou niet dat een simpele onderbouwing voldoende is. Een gehandicaptenparkeerkaart kom je er niet mee hoor. Het moet een onafhankelijke doktersverklaring zijn, en je moet je legitimeren.
We hebben daarover wel wat vragen, Efteling:
- Als het dan zo’n groot probleem is qua fraude, hoe gaan jullie dat dan checken? Bellen jullie die dokter wel even na?
- Hoe zit het qua onafhankelijkheid? Wij zijn enorm benieuwd hoe jullie die willen controleren.
- Heeft Holle Bolle Gijs ook zo’n verklaring? En mogen we die even zien? Die vent staat verdomme NOOIT op en ligt met z’n bolle reet alleen maar in een attractie. Wat zeg je? HIJ HEEFT ZELF ZIJN DOKTERSVERKLARING OPGEGETEN?
In ieder geval pakken wij alvast popcorn voor de de mediarel die je weet dat gaat komen nadat Amber vanmorgen de Efteling niet in mocht.
Beste mensen van @Efteling waarom moet ik ineens bewijzen dat ik een #handicap heb? Jullie zijn geen officiële instelling. Teleurgesteld. 🙁
— Amber Bindels (@AmberBindels) April 22, 2017
En mocht je nu denken ‘zeik niet, dat is een simpele kwestie van even langs je dokter gaan’, dan heb je het fout. Artsenfederatie KNMG schrijft namelijk het volgende voor, dus je arts zal meestal een verklaring weigeren:
De KNMG heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen.
Dit gaat niet om het geld maar om de wachtrij. Mensen met een handicap en hun begeleiders mogen via een andere ingang en zijn sneller aan de beurt, de hele groep. Bij disneyland kun je om die reden voor een dag een gehandicapte huren zodat je familie lekker snel overal in kon.
Beleid baseren op de situatie in Amerika, dat is altijd een goed idee. Maar het is opmerkelijk hoe hier nergens fatsoenlijke onderbouwing te vinden is voor dat grootschalige misbruik, behalve dan wat anonieme accounts die ‘heel veel’ mensen kennen die dat regelmatig doen. Uhuh, sure.
De Efteling zelf ontkent trouwens: dit is niet bedoeld om fraude tegen te gaan maar vooral om Duidelijkheid te scheppen. (En Duidelijkheid, dat is net zo belangrijk als Verantwoordelijkheid. Het klinkt heel Belangrijk, maar we hebben geen idee wat je ermee kunt.)
Trouwens, een persoon met een daadwerkelijke beperking met daadwerkelijke rolstoel inhuren wordt door deze bureaucratische rompslomp uiteraard niet tegengegaan. Tenminste, niet totdat de Belastindingdienst en het UWV een koppeling opzetten met de toegangsgegevens van de Efteling – dus ongeveer over 3 jaar.
een persoon met een daadwerkelijke beperking met daadwerkelijke rolstoel inhuren wordt door deze bureaucratische rompslomp uiteraard niet tegengegaan.
Ik voorzie nieuwe kansenbanen, onbetaalde stages voor onbepaalde tijd en andere vormen van verplicht vrijwilligerswerk voor gehandicapten in de nabije toekomst.
Cf. Michael Sandel, “What Money can’t buy”
In de middeleeuwen hadden ze een mooie proef hiervoor: Ze smeten iemand in de plaatselijke slotgracht. Als ie eruit kon zwemmen, dan was ie niet gehandicapt genoeg. Als ie verdronk, mocht ie gratis de Efteling in.