We helpen u maar direct uit de droom, de titel slaat natuurlijk nergens op. De toetsmarkt voor basisschooltoetsen wordt wel opengebroken. Maar dat betekent juist dat er minder Cito-toetsen worden afgenomen. Het Cito is namelijk maar één van de spelerts in deze markt.
Uit de huiscourant van Retecool, het Nederlands Dagblad leren wij dat er nog zeker twee andere Wibi Soerjadi’s azen op een aandeel in het schoolwezen. De IEP Eindtoets (iep!) en de Route 8 toets zijn geduchte concurrenten voor het Cito. (Zelfs het ND moet beamen dat de bestaande Christelijke alternatieven geen serieus deuk pakje in de toetsboter sloegen.) Scholen zijn volgens het Dagblad uitermate blij met de meerkeuze in toetsen. /seth
Doorgeslagen toetscultuur
Als u niet meer weet wat uw Cito-score was, dan was die waarschijnlijk gewoon goed. Weet u nog dat ie “zeker boven de 500” zat, dan kan dat ook kloppen: iedereen haalde namelijk 500. Alleen van de hoofdredacteur dezer internetsides, Reet, gaat het verhaal dat hij een score van 3 haalde omdat op het antwoordformulier slechts een fotorealistisch getekend poepend hondje prijkte. Then again het verhaal gaat ook dat hij concerten in de polder bezoekt, diesel snuift en leeft op Elandenmeel. Het enige dat we zeker weten is… enfin.
Volgens(€) ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins (onze bron was het ND, remember?) was er sprake van een “doorgeslagen toetscultuur” door de focus op de Cito-toets. Scholen zetten leerlingen weg als ‘zorgleerling’ zodat hun baarlijk slechte scores (toch nog altijd 500, dus) niet mee hoefden te tellen voor het schoolgemiddelde. Om deze doorgeslagen toetscultuur een halt toe te roepen omarmen de scholen nu, inderdaad, de komst van meer keuze in toetsen. Een beetje zoals een doorgeslagen redactieborrel doorgaans ook eindigt in het bestellen van andere merken bier.
Goed stuk!
Supersympathiek!
Om deze doorgeslagen toetscultuur een halt toe te roepen omarmen de scholen nu, inderdaad, de komst van meer keuze in toetsen.
Ik vertaal dat naar: Om ouders niet langer te hoeven informeren over het niveau van hun onderwijs gaan scholen gewoon allemaal andere meetinstrumenten gebruiken, zodat ze niet meer onderling vergelijkbaar zijn.
De … op zijn kop
( ) hamer
(X) spijker
Ja, dat zou heel goed de uitkomst kenne zijn.
Een van de redenen waarom er getoetst wordt is dat de gemiddelde docent in het lager onderwijs niet in staat is om een gedegen onderwijsadvies uit te brengen. En dat heeft helemaal niets te maken met het vermogen van de docenten. Veel meer met de betrokkenheid. Dat is door alle bezuinigingen, hoge leerlingaantallen per klas en “deeltijdflexpools” langzamerhand tot een absoluut minimum gedecimeerd. Kijk nog eens de film “Etre et Avoir” en ontdek hoe ellendig ons onderwijs eigenlijk is.