Je ziet het hier ook nog wel eens, maar vooral in Engeland kom je dit verkeerstechnische fenomeen tegen: Een voorde, oftewel een doorwaadbare plaats.
Eigenlijk is het gewoon een gelijkvloerse kruising met een beek of een riviertje. Als die voorde dan niet te diep is, moet je er stapvoets zonder problemen doorheen kunnen waden. Niet rijden, maar waden.
Dat niet iedereen dit begrijpt blijkt uit onderstaand filmpje waarin meerdere mensen denken dat meer dan stapvoets rijden prima gaat door een 30 centimeter diepe voorde. Het gevolg is dat er een flinke boeggolf ontstaat die uiteindelijk over de motorkap van de auto in kwestie klotst. En wat zit er onder die motorkap? Juist, de luchtinlaat. En wat moet er door die luchtinlaat naar binnen? Juist, lucht (de naam geeft het al een beetje weg). En wat gaat er bij de meeste auto’s door die luchtinlaat tijdens het rijden door de voorde naar binnen? Juist, water.
Het gevolg is bijna een kwartier buitengewoon duur plezier. Want water in je luchtinlaat zorgt in vrijwel alle gevallen voor een hydrolock. Een hydrolock is het gegeven dat er meer vloeistof in een cilinder zit dan dat hij kan hebben tijdens het comprimeren. Vloeistof laat zichzelf sowieso vrij moeilijk comprimeren. De energie die vrij komt zal toch ergens naartoe moeten kunnen en in de meeste gevallen is dat naar de zwakste plek van het mechaniek: de zuigerstang. Het is overigens niet ongebruikelijk dat je nokkenas, of je cilinderkop het ook begeeft tijdens zo’n hydrolock. Nu begrijp je ook waarom terreinwagens een snorkel hebben en waarom dit filmpje dus buitengewoon duur plezier is: In bovenstaande gevallen zal vrij zeker het volledige motorblok vervangen moeten worden of minstens een enorm dure motorrevisie plaats moeten vinden.
Dus ben je van plan om binnenkort naar Engeland te gaan met de auto (ooit mag het weer) en je komt een voorde tegen? Check dan eerst even onderstaand filmpje (de rest van het kanaal is ook de moeite waard).
EN NIEMAND DIE NATTIGHEID VOELDE
Ik mis nog het bordje met
“Deze voorde is gesponsord door Garagebedrijf Smith”
Vroegah met m’n Landcruiser wel vaker iets te diep door het water gereden. Geen snorkel, maar wel een centrifugaal mechanisme om water weg te houden. Met wat gekuch en een flinke dot roet uit de uitlaat ging ie dan toch altijd weer verder. Niet kapot te krijgen die oude diesels.
Moet je tegenwoordig proberen. Allemaal zo licht mogelijk uitgevoerd om brandstof te besparen. Technisch mooi, maar een paar druppels water of foute brandstof en de boel stopt ermee.
Het voordeel is dan dus wel dat we dit soort mooie compilaties te zien krijgen.
Toch interessant dat bij gelijke snelheid en waterdiepte de een een veel grotere boeggolf genereert dan de ander. Des te lager de voorkant, des te groter de ellende. Ook blauwe auto’s schijnen gevoeliger te zijn.
Alleen dit filmpje bevat al een paar ton schade.
Een waarschuwingsbordje had goedkoper geweest. Maar inderdaad… dan hadden wij dit alles moeten missen. Het aantal views staat op 300K…. daar dekt ook de schade nog niet, maar misschien komt dat nog.
Een citroentje doet het doorgaans heel goed op de rand van een drankje, ik zou niet weten waarom de mijne dan niet waterbestendig zou zijn.
Overigens, na de patat/friet discussie vind ik dat we het wel weer eens mogen gaan hebben over de ellendelingen die een citroentje in hun witbier doen. Met het aanstaande terrasweer is dat toch wel een actuelere doodswens toch?
Weinig Tesla’s overigens. Te weinig sensatiewaarde denk ik.
Ik denk dat Tesla’s water mijden als de pest… Deze zomer heeft er hier ook eentje geprobeerd zijn boot uit het water te halen en was op de helling tot de kofferbak het water in gereden.. Kennelijk kunnen die rijdende telefoons prima gebrickt worden door wat water.