Mocht u niet op Twitter zitten weet u het wellicht niet, maar daar was iets aan de hand. Er is namelijk een nieuwe hashtag: #zeghet. Met #zeghet wil men het taboe op sexueel misbruik aan de kaak stellen en dat is intens goed. Want het wordt ondertussen wel eens tijd dat mensen zich niet alleen bewust gaan worden van hoe je met seks en de regels van interactie omgaat, maar ook het waarom daarvan.
Wat #zeghet perfect aantoont is de enorme impact die er is. Verhalen over sexueel misbruik galore. Het maakt de statistieken daarover echt pijnlijk duidelijk. Het maakt duidelijk dat een blog zoals dit geen uitzondering op de regel is, maar eerder de uitzondering die weet hoe ze haar frustratie moet verwoorden zodat een groot publiek daar kennis van neemt. De voorbeelden zijn echter legio, van vrouwen die in horeca-gelegenheden tegen de muur geklemd worden, via ongewenste betastingen tot vooral heel veel verhalen over de reactie van autoriteiten. De WTFs zijn niet van de lucht bij het lezen van de verhalen van eerder op de dag.
Dit werd opgevolgd door TPO. Dieuwertje Kuijpers vindt namelijk iets van awareness dingen. Dingen zoals dit:
Bepaalde keuzes, zoals in die kont knijpen, zijn niet weloverwogen op basis van beschikbare informatie waarbij voor- en tegens nauwkeurig worden afgewogen. Dit soort acties zijn juist impulsief. Daarnaast kun je je ook afvragen hoeveel mensen daadwerkelijk seksuele aanranding cool vinden.
Natuurlijk zijn veel van dit soort acties impulsief, maar dat wil niet zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is. We bestrijden vrijwel elk sociaal probleem door te proberen mensen bewust te maken – niet alleen van het probleem, maar ook van de gevolgen. Daarmee bannen we die problemen niet uit, maar we versterken wel degelijk de kans dat op het moment dat de impuls zich aandient er een lampje gaat branden. We hebben namelijk impulsen, als mens zijnde, maar we zijn geen impuls-gedreven primaten die alleen maar fysiek kunnen communiceren.
Uw eigen redactiebenjamin vindt ook iets van awareness-evenementen, maar gek genoeg maakt hij daarbij onderscheid tussen zeer Marketing-gerelateerde awareness als, ik noem maar iets, kankermarketing of awarenessinitiatieven die daadwerkelijk sociaal-maatschappelijke onderwerpen behandelen. Want de manier waarop mensen over een onderwerp als sexueel misbruik denken en praten maakt wèl uit in de manier waarop je ermee omgaat. Daarom is deze awareness-actie helemaal top.
In dat kader het volgende voorstel: kunnen we alsjeblieft iedereen erop attent maken dat aanraken, ongewenst zoenen, etc een kwestie is van vragen? En dan bedoel ik dus niet “Ze vroeg erom” omdat ze een jurkje droeg wat jij toevallig erg geil vond staan. Nee, vragen. Met woorden. Zo, dus:
“Mag ik je zoenen?”
“Mag ik je reet aanraken?”
Als het antwoord niet ‘ja, hoor’ of iets heel duidelijk in die strekking is, is het ‘nee’. Wat meer ‘awareness’ op dat gebied (over het wanneer wel en niet èn over de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag) kan wat dat betreft helemaal geen kwaad. Gewoon vragen, laat dat ego maar even voor wat het is. “Nee heb je, ja kan je krijgen” – niet alleen voor als je een eierkoek van mama wilt. Eerst vragen, dan doen. Lost dat alles op? Nope, maar het zou best goed zijn als het de norm werd om dat wèl te doen. Hebben we meteen een prima reden om de Ikea, de yoga-mat en het winkelen met de schoonmoeder links te laten liggen. We zijn tenslotte mannen en een beetje man gebruikt z’n ballen om z’n mannetje te staan, niet om het vrouwtje een trauma te bezorgen.
Erom vragen: dat zouden meer mensen moeten doen.
Andere mensen moeten altijd wat doen. Zelf hoef je niks te doen, alleen maar te twitteren
“Twitter JA als je genomen wilt worden naar 141414”
oh wacht…
#ouwelullengeneratie
“Bepaalde keuzes, zoals in die kont knijpen, zijn niet weloverwogen op basis van beschikbare informatie waarbij voor- en tegens nauwkeurig worden afgewogen. Dit soort acties zijn juist impulsief.”
Als ik zoiets lees vraag me af wat er toch mis met me is, want ik heb nog nooit zomaar een vreemde mevrouw in de kont geknepen in een impuls (en verder ook niet trouwens). Misschien moet ik eens naar het Viva forum voor raad.
Wil je erover praten? #zeghet
“Als het antwoord niet ‘ja, hoor’ of iets heel duidelijk in die strekking is, is het ‘nee’. ”
Leuk voor autisten, maar ik kan prima aanvoelen of iemand gekust wil worden. En als je dan al een ‘gokje’ wil wagen doe je dat niet door haar hoofd klem te zetten en je tong naar binnen te raggen, maar op een zodanige manier dat ze haar hoofd kan afwenden.
Twitter is heerluk gewoon lekker OPHEFFFFFF!!!!14!!! roepen en over tot de orde van de dag gaan.
“Mag ik je zoenen?”
Ha, daarvan droogt ze sneller op dan superlijm.
Wat dat betreft moet je de awareness vooral bij de andere sekse kweken. Het ingewikkelde baltsritueel dat de vrouw voorschrijft is voor sommige mannen gewoon teveel gevraagd. Je hebt ze in twee smaken, degenen die te voorzichtig zijn en degenen die wat te veel van ‘aanpakken’ weten. Een eenvoudige mondelinge overeenkomst, liefst al bij het binnenkomen, zou eigenlijk voor alle partijen wel zo fijn zijn.
En het spel van sjansen, flirten en versieren overslaan? Neuh, dank. Zoals biermeester al zei: het is ook een kwestie van aanvoelen. Niet iedereen is zwakzinnig.
Prima, maar laat dan ook een paar vrouwen bij de ingang staan voor de sjansemotioneel gehandicapten, net zoals invalideparkeerplaatsen en -toiletten.
Dat bestaat al!
http://static0.ad.nl/static/photo/2010/14/8/5/20100202161953/media_xl_728645.jpg
Hahaha, vuile validist!
Als we al bij het binnenkomen zijn aangekomen is er vaak al meer dan een mondelinge overeenkomst toch?
Je kunt je voornemen tot intravaginale ejaculatie beter op schrift zetten inderdaad.
Heb een keer een vieze ouwe man die steeds aan me zat in een bar gezegd dat ik hem een beuk zou geven als hij het nog een keer zou doen. Dat hielp.
O, was jij dat.
Veel mannen denken dat iedere sexy geklede vrouw graag een tong (of meer) naar binnen wil. (Na wat bier vallen die kledingcriteria trouwens ook weg)
Dat kan best zo zijn, maar heeft meestal juist geen betrekking op de vent die daar eens even gebruik van denkt te kunnen maken.
Vragen is onzin, want het antwoord is dan standaard toch gewoon nee.
..en als je het subtiele spel van hof-maken niet beheerst, wacht dan maar tot zij het initiatief neemt. Nee, ook dat gaat inderdaad niet gebeuren nee, maar je gaat dan ten minste niet als een halve verkrachter tekeer.
Nieuwe policy: vrouwen nemen het initiatief. Regelen ook de drankjes, etentjes, noem maar op. ALLE verantwoordelijkheid bij hen.