Wanneer je zegt: ‘Het Duitse volkslied’ dan zullen de meeste mensen zelfs in 2017 nog beginnen met “Deutschland, Deutschland über alles…”. De eerste twee coupletten van het lied, dat officieel Das Lied der Deutschen of Das Deutschlandlied genoemd wordt, worden echter al sinds 1952 niet meer gebruikt in het Duitse volkslied, wegens de vrij obvious nazi-connectie. Groot was dan ook de verbijstering toen de complete drie coupletten van de oude versie plotseling toch klonken tijdens een tennistoernooi op Hawaï.
65 jaar
Ach, 65 jaar is natuurlijk nog maar heel kort, iedereen had die fout kunnen maken, toch?
…
Kom op. Maak nou even gauw een geintje. Vijfenzestig jaar! Echt verbaasd dat dit in ‘Murica gebeurde zijn we dan weer niet. Het is niet alsof de Verenigde Staten ooit ook maar iets te maken heeft gehad met Nazi-Duitsland, toch? *kuch* Komt het misschien omdat Hawaï pas in 1959 toetrad tot de USA? Dunno.
De epic fail vond plaats tijdens de openingsceremonie van de tenniswedstrijd tussen de Duitse Andrea Petkovic en de Amerikaanse Alison Riske. Petkovic voelde zich nogal beledigd en overwoog zelfs de baan af te lopen, maar dat heeft ze niet gedaan. Ook probeerden Duitse supporters de zanger nog te overstemmen met de juiste versie, maar het geluid stond te hard. Autsch. Faal faal.
Sowwy…
Het drie coupletten tellende Deutschlandlied was tussen 1922 en 1945 het officiële Duitse Volkslied. De winnaars van de Tweede Wereldoorlog verboden toen het nummer. Hierdoor ontstond er wat onenigheid over wat de Germanen dan wèl moesten gebruiken. Uiteindelijk werd besloten om alleen het laatste couplet van het lied nog in te zetten als volkslied en de eerste twee wat nationalistischere coupletten te verbannen. Dat was dus in 1952, maar op de één of andere manier is die informatie niet in Hawaï aangekomen. Natuurlijk kwamen de Amerikanen met een welgemeende ‘sowwy’ en de belofte nooit meer zo’n domme fout te maken.
Deze is wel toepasselijk
Wat een gezeik! Dat lied gaat nou eenmaal zo. Kies dan een heel ander lied, of accepteer de teksts.
Het metrum van de oude tekst is trouwens veel beter. Melodie is van Haydn. Die Oostenrijker was, maar dat is toevallig.
Wat is er zo nazi-connectie aan de eerste twee coupletten? Die zijn (net als het derde) ook gewoon bijna 50 jaar voor de geboorte van Hitler geschreven. Van mij mag dat wel met wat meer Nance (hartje).
Verder is dat eerste couplet nou juist zo belangrijk, oa. als bewijs dat Nederland de bezettende mogendheid is inzake Limburg, maar bv. ook om Europa eraan te herinneren hoe hard Duitsland de afgelopen twee eeuwen genaaid is door de rest van Europa. Opdat we iets dankbaarder worden dat dat land desondanks de rest van Europa nog wat laat meepraten over hun volledig van Duitsland afhankelijke economietjes.
Wat is er zo nazi-connectie aan de eerste twee coupletten?
Ik dacht eerst: inkoppertje, maar je hebt eigenlijk gelijk. De in couplet 1 genoemde grenzen zijn die van een in de 18e eeuw gedroomd Groot-Duitsland, terwijl de nazi’s de rest van Europa, Europees Rusland en Noord-Afrika als hun “Lebensraum” erbij pakten. En de nazi’s zongen niet couplet 2, maar meteen daarna het Horst Wessel-lied, net als Hans van Baalen.
/ En verder is Nederland natuurlijk het 17e Bundesland: Nordrhein-Große Schnauze
Ook belangrijk: Het waren destijds zo’n beetje de grenzen van de gebieden met etnisch Duitse/Duitstalige meerderheid. Dat je maar even bedenkt hoe hard er etnisch gezuiverd en geassimileerd is tegen Duitsers in de afgelopen eeuw.