Kinderen die na 1 januari 2017 worden geboren, mogen nooit een lolly in handen krijgen. De stichting Eindspel Suiker wil een wettelijk verbod op de verkoop van snoepproducten aan deze generatie van de toekomst.
De stichting, die mede door oud-minister Els Borst is opgericht, komt maandag met een rapport naar buiten over de economische kosten van snoepen. Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek heeft daarin becijferd dat de zoetigheid de samenleving jaarlijks naar schatting tientallen miljarden kost. Volgens de onderzoekers komt dat neer op een gemiddeld bedrag van 2000 eypo per jaar per hoofd van de bevolking. De meeste kosten komen voor rekening van het lekkerbekje zelf. Die gaat gemiddeld 10 jaar eerder dood dan een niet-snoeper en heeft minder kwaliteit van leven door een grotere kans op ziektes. Maar ook de maatschappelijke kosten zijn niet mis als gevolg van de druk op de gezondheidszorg en een hoger ziekteverzuim bij snoepers. Als zoetekauwen de kosten tegen de baten zouden wegstrepen, zouden ze het wel uit hun hoofd laten om een zakje tikkels te kopen.
En dan hebben we het nog niet eens over de tandartskosten
Het onderzoek legt bloot dat snoepers bepaald geen rationele consumenten zijn: ‘Zij onderschatten de kans dat zij ziek worden van snoepen en eerder overlijden.’ De meeste snoepkonten beginnen al voor hun 18de verjaardag, waardoor het voor hen moeilijker is om de gevolgen te overzien. Als hun liefhebberij eenmaal een verslaving is geworden, kunnen ze bovendien moeilijker stoppen. Met het pleidooi voor een verbod wil de stichting deze trend doorbreken. De internisten Wanda de Kanter en Pauline Dekker, die ook bij de stichting Eindspel Suiker zijn betrokken, pleiten al langer voor strengere maatregelen om het snoepen uit te bannen.
Ik vraag me echt af wat er waar is van die kosten. Bijna iedereen wordt ziek voordat ie dood gaat, en kost dan een smak geld. Rokers doen dat alleen op jongere leeftijd aan eenvoudige ziekten. Hierdoor kosten ze een bak minder AOW en een gevalletje longkanker is stukken goedkoper dan jarenlang kwijlen in een stoel in huize avondroze.
Voordeel is dat er nu een redelijk objectief kostenrapport is geproduceerd, waarmee een aantal indianenverhalen te weerleggen zijn.
Zo vreemd is dat toch niet? We verbieden immers ook de verkoop van THC- alcohol- en nicotineproducten aan kalendariaal uitgedaagden.
De voorzet, geen rookoverlast voor buren van Clean Air is logisch.
Het was enkele jaren terug volgens de staatssecretaris onmogelijk om de rookruimtes voor leerkrachten uit scholen te verwijderen. Omdat niet de gehele schoolomgeving (bijv. 2 meter uit de erfgrens, de bushalte naast het schoolplein) rookvrij gemaakt kon worden.
A propos: Het zwaard van Damocles ook bekend als algeheel rookverbod hangt op scholen al jaren in de lucht. Rokers krijgen geen vaste aanstelling meer.