Natuurbeschermers waarschuwen voor het voortbestaan van de giraffe. In de afgelopen 30 jaar liep het aantal giraffen terug van 160.000 naar 97.000, een daling van 40 procent, reden waarom de IUCN het beest op de rode lijst van bedreigde diersoorten heeft geplaatst. Aldus de NOS stagiaire, die daar heel koddig aan toevoegde “dat het tijd wordt dat ze hun nek uitsteken voor dit dier voordat het te laat is”.
Evolutionair gezien hebben de giraffen het zwaar, eigenlijk sinds de massale komst van TV toestellen in de jaren 50. Deze toestellen hadden nog een beeldverhouding van 4:3 en waren dus bijna vierkant. Giraffen hadden daar al moeite mee omdat deze buitensporig hoge dieren niet goed in het beeld pasten. De giraffe evolueerde sindsdien nog verder de hoogte in, terwijl televisietoestellen juist de breedte in gingen. Een eervolle Darwin-award nominatie lag steeds meer op de loer. Met de opkomst van breedbeeld TV in 16:9 formaat is het de afgelopen jaren erg hard gegaan met de giraffe. Om de beesten nog goed in beeld te krijgen moest er steeds verder worden uit gezoomd, waardoor ze in de landscape beelden van de Afrikaanse Savanne nauwelijks meer te zien waren. Vorig jaar heeft de Partij Voor De Dieren nog ervoor gepleit om TV uitzendingen van de Publieke Omroep, en daarmee ook TV toestellen, bij wet een kwartslag te kantelen, als laatste strohalm voor de giraffe. Helaas heeft dat voorstel vanwege de kosten het niet gehaald. Met de opkomst van het zogenaamde rechtop filmen met smartphones gloort er niettemin nog een sprankje hoop voor de beesten.
Hier waren ze 20 jaar geleden al mee bezig. Toen ook al niets geworden: http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2557929/1996/03/09/Experimentele-hoogbeeld-variant.dhtml
Krokodillen daarentegen…
En haaien, inktvissen, baracuda’s.
Verklaart wel goed waarom er zo weinig fims over mensetende giraffes zijn.
En vergeet de evolutie van dinosaurussen niet. In de jaren 60 nog vierkant, vanaf de jaren 90 op breedbeeldformaat.