Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft gigantisch lopen prutsen bij de aankoop van testmateriaal, beschermingsmiddelen en de uitkering van zorgbonussen. Minister Hugo de Jonge erkent de tekortkomingen, maar vraagt ook begrip: ,,Het was kopen wat je kopen kon.”
De Algemene Rekenkamer velt bij de jaarlijkse controle van de rijksuitgaven op Verantwoordingsdag een hard oordeel. Volgens het hoge college van Staat is Hugo de Jonge ‘ernstig tekortgeschoten’. Ruim vijf miljard euro aan publiek geld is niet op de juiste wijze verantwoord, wat de Rekenkamer wijt aan ‘structurele zwakheden in de bedrijfsvoering’.
Volgens Hugo de Jonge komt dat ook gewoon omdat hij er toevallig als voormalig basisschoolleraar staat en het verder ook niet weet. De Rekenkamer wijst er echter op dat het financieel beheer op Volksgezondheid al jaren rammelt. ,,Er zijn al 17 jaar onvolkomenheden met subsidies”, zegt president Arno Visser.
Al in september was duidelijk dat het op grote schaal mis ging met de aanschaf van test- en beschermingsmiddelen. De Jonge – verantwoordelijk voor de financiën van het departement – kwam echter pas begin dit jaar in actie om greep te krijgen op de uitgaven. Daardoor kon niet meer worden voorkomen dat er in de verantwoording ‘forse fouten en onzekerheden’ werden geconstateerd: onduidelijk is of het geld rechtmatig is besteed en of de bedragen precies kloppen. Hugo de Jonge laat in een verklaring weten dat het dan wel allemaal één grote tyfuszooi is, maar dat het gelukkig wel allemaal zorgvuldig gaat.
Gelukkig zijn alle slachtoffer van de toeslagenschandaal al ruimhartig gecompenseerd. Dus waarom zeuren over 8 miljard waarvan niemand weet waar het is gebleven.
het is in ieder geval niet opgegaan aan een zorgbonus
Onzin, het heeft vast gezorgd voor een aantal flinke bonussen!
Of bedoelde je dat niet?
“Ja sorry ging wat onzorgvuldig maar we hadden enorm haast”, aldus de minister die al meer dan een jaar overal als Spuit 11 achterin de rij stond, met mondkapjes, vaccinaties en andere maatregelen
In crisissituaties is controle en rapportage aan belanghebbenden niet nodig. Excuses achteraf volstaan.
Snel handelen?…
Eerst een aanbieding krijgen van een stichting en die afwijzen. Vervolgens dezelfde aanbieding krijgen van dezelfde persoon maar nu van diens een private BV, tegen ongunstiger voorwaarden en 20% duurder en daar vervolgens Ja tegen zeggen.
Dat is niet het gevolg van haast, maar van chaotisch lopen prutsen.
Ik heb vaak met aanbesteding door de overheid te maken gehad en in vele gevallen gaat daar door ondeskundigheid, vriendjespolitiek en langs elkaar heen werken heel veel mis. Maar dit niveau van geknoei heb ik nog nooit mee mogen maken.
Als er nou een ambtenaar stinkend rijk mee was geworden had ik het nog begrepen, maar in dat geval hadden ze de bonnetjes wel achterover gedrukt. Oh, wacht….
Oh, en nu we het toch over het huidige demissionaire clubje hebben…
Als je flink de fout in ging waren er tot nu toe 2 manieren om daar mee om te gaan.
1) Je blijft bij hoog en laag volhouden dat je niks mis hebt gedaan en dat het puur een politieke hetze van de andere partijen en/of pers is. Trump doet het er prima op, zolang de achterban maar dom genoeg is.
2) Je trekt je bijtijds terug. Met een nobel gebaar ‘politieke verantwoording op je nemen”. Menig VVD-er heeft er een fijne wachtgeldregeling aan overgehouden en op termijn is er altijd wel een leuk commissariaatje of burgemeesterschap.
Maar tegenwoordig is een 3e methode in trek. Je erkent dat je fout zat; van je fouten leer je dus hoe meer je er maakt hoe beter. Vervolgens gewoon blijven zitten zolang je niet weggestuurd kan worden omdat je a) toch al demissionair bent of b) je zoveel voorkeursstemmen kreeg dat men je niet durft te laten vallen of c) anders Omtzigt de volgende op de lijst is en daar zitten een hoop mensen in jouw partij op te wachten.