Je bent bijna klaar met de Havo en je zoekt een opleiding die een beetje vet cool en hip is, en die zo min mogelijk inspanning kost, maar waar je toch een baan mee denkt te krijgen bij een vet cool en hip bedrijf als BNN. Je kiest dan natuurlijk voor Media en Entertainment Management aan de Hogeschool InHolland. (wat een kutnaam is dat trouwens). Hoewel je vrijwel uitsluitend nauwelijks serieus te nemen pretvakken krijgt zoals “productlancering” (iets met doperwtjes en een lepel vermoed ik), “concepten entertainmentindustrie” en “recht”, ben je na 8 jaar nog steeds niet afgestudeerd, maar gelukkig voor de studenten aan deze opleiding is daar de Hollands Pampercultuur!
Voor de InHollandstudenten is er intensieve begeleiding, zegt Bussemaker. ‘Extra hoor- en werkcolleges. Taalconsulenten. Scriptieherkansingskringen. Workshops onderzoeksvaardigheden. En 32 uur persoonlijke begeleiding per student.’ Niettemin oordeelde de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie in november nog dat de begeleiding voor de vertraagde studenten onder de maat was.
Hierop besloot het bestuur van InHolland nog een tandje hoger te gaan, en regelde overblijfmoeders, zindelijkheidstraining, iemand die hun boterhammetjes iedere ochtend smeerde, taxibusjes, klaar-overs en tot slot huurde ze via het uitzendbureau een aantal werkloze afgestudeerden die hun complete afstudeerscriptie schreven. Maar niks hielp. Nog steeds wisten talloze studenten van de opleiding media- en feestorganisatie na 8 jaar studie nog altijd hun diploma niet te halen. Wat natuurlijk de schuld is van InHolland, en niet van die arme studenten. Terecht dat ze een schadevergoeding gaan eisen.
Account aanmaken
Welkom! registreer voor een account
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden
idd terecht. Het gaat niet om of het onder de maat is, het gaat er om wat is afgesproken met de studenten. je kunt niet halverwege een moeilijkere opleiding opgelegd krijgen als je al bent aangenomen. Dat heeft niets te maken met dom zijn, dat heeft te maken met dat het onderwijs moet aansluiten bij de student en andersom. Dit laatste is door InHolland onmogelijk gemaakt.
sgadevergoedign!
Ik hoop dat het ironisch bedoeld is.
Hmm. Moeilijk geval.
InHolland zit sowieso in beginsel fout door in eerste instantie niet gewoon de kwaliteit van de opleiding te garanderen, waardoor ze zich niet aan de spelregels hielden die voor de opleiding gelden. Kan je dan klagen als de spelregels in ene wel blijken te gelden? Nee. Maar je hebt wel betaalt voor een opleiding die niet aan de eisen voldeed, en daar kan je wat mij betreft wel degelijk InHolland voor verantwoordelijk houden.
Waarom je in vredesnaam nog dat papiertje zou willen hebben is mij overigens een raadsel, want wat is dat nou nog waard?
Het punt zou naar wat ik begrepen heb niet zozeer zijn dat de eisen te zwaar zijn, maar dat de opleiding die deze studenten gehad hebben niet aansluit bij die eisen, omdat de spelregels halverwege veranderd zijn.
Je zou alleen zeggen dat je in de drie jaar sinds de veranderingen wel hier en daar wat kennis had kunnen bijspijkeren natuurlijk. In die tijd had je de opleiding bijna geheel over kunnen doen in de nieuwe stijl.
Het enige wat je dan nog kan beweren is dat de student inderdaad niet het gevraagde niveau heeft, maar dit nooit te weten is gekomen omdat de opleiding destijds zo makkelijk leek. Ik zeg: sluit een contractje af met het plaatselijke MBO en laat ze met een diploma’tje lager uitstromen…
Al deze studenten vonden het NIET erg dat ze een opleiding volgden die een HBOdiploma opleverde terwijl een MBO-inspanning voldoende was om het papiertje te halen. Dat dit de waarde van je diploma onderuit haalt heeft niet iedere student meteen door, want die hoopt altijd zijn volgende vak te halen.
Toen sacamano de HTS deed was de opleidingscoördinator altijd APETROTS dat er een hoge uitval was in het eerste en tweede jaar. In het derde jaar (ons stagejaar) hield hij ons altijd voor dat dit ons diploma waardevol maakte. De mensen die het niet konden, waren al naar huis. Hij vond het de verantwoordelijkheid van de school om mensen die de opleiding volgden maar eigenlijk beter iets anders konden gaan doen, daarvan zo snel mogelijk bewust te maken.
Waar is die houding gebleven?
Ugh! Zo is het. Handenslijper spreekt ware woorden.
Die houding is veranderd in “elke afgestudeerde student levert geld op dus fuck integriteit”.
Lastig geval inderdaad. Er zitten tussen die groep mensen die simpelweg het HBO niet gaan halen. Toch lijkt een schadevergoeding me redelijk. Niet omdat InHolland ze geen diploma geeft (terecht), maar omdat ze die mensen zo ongeveer 8 jaar aan het lijntje hebben gehouden voordat ze dat eindelijk durfden toe te geven. Die hebben dus nu niet alleen een enorme achterstand op andere HBO’ers van hun leeftijd, maar ook op MBO’ers etc.
Best dat iemand HBO niveau niet aankan, maar zorg als school iig. dat je dat diegene dan ook zo snel mogelijk vertelt dat ‘ie op moet zouten, zodat ‘ie iets nuttigers kan gaan doen met z’n leven. (Al vraag ik me hoe dan ook af wat mediamanagement met een nuttig leven van doen kan hebben, maar dat terzijde)
En ook Onk! heeft een punt. Ze zijn inderdaad voor een redelijk bedrag opgelicht. En dan zal de overheid hier eindelijk lering uit trekken en het hoger onderwijs weer fatsoeneren. Ik mag toch dromen, he?