Het ziet er naar uit dat aanstaande dinsdag de Eerste Kamer gaat stemmen over het ‘lerarenregister‘. Het lerarenregister vereist dat leraren zich verplicht registreren met een ‘bewijs van bevoegdheid’ én dit elke vier jaar opnieuw doen. Daarbij moeten leraren aantonen dat ze hun bekwaamheid hebben onderhouden.
Het is mooi dat er zo’n overweldigende meerderheid lijkt te zijn voor het invoeren van een bekwaamheidsregister voor een andere bevolkingsgroep lijkt te zijn. Tenslotte kunnen ouders niet op de blauwe ogen van leraren beoordelen of ze ook een beetje fatsoenlijk kunnen lesgeven. Zoals kiezers dat ook niet heel erg kunnen bij politici.
En dat kan desastreuze gevolgen hebben. Ten slotte hebben vijf partijen voorstellen in hun programma die in strijd zijn met de rechtsstaat. De vraag is dan ook of het niet verstandig als de politiek het principe dat ze nu op leraren willen toepassen ook op zichzelf van toepassing laten zijn. Een politiciregister. Voordat iemand zitting neemt in het parlement moet deze een ‘bewijs van bevoegdheid’ overleggen. Zo niet, mag de politicus zijn functie niet uitvoeren. Tevens moet de inschrijving elke vier jaar vernieuwd worden. Het is maar een ruw idee, maar is het niet redelijk om de standaard die aan leraren opgelegd wordt toch op z’n allerminst ook voor de wetgevers te laten gelden?
Een buitengewoon goed plan! Dat ik er zelf niet op ben gekomen. (want ik werk in het onderwijs, overigens als praktijkinstructeur).
Het doel: “Met deze maatregelen wordt het beroep van leraar aantrekkelijker voor mensen die een loopbaan in het onderwijs overwegen.”
Ligt het aan mij als ik niet helemaal volg hoe met dit middel het doel wordt bereikt?