Het Japanse gedeelte van twitter staat compleet op zijn kop vanwege een foto die geplaatst is door een Japanse entomoloog.
En daar komt ‘ie weer: Hoezo dan, ome Reet? hoor ik jullie in koor vragen. Nou, de entomoloog in kwestie, Munetoshi Maruyama, doet momenteel onderzoek in het Amazone-gebied en is daar op een Titan Kever/Titanus giganteus gestuit. En de naam zegt het al, dat insect is groot, heel groot.
Een beetje Titanus meet al snel 17 centimeter en dan hebben we de voelsprieten nog niet eens meegerekend. Er is alleen bijzonder weinig bekend over het dier. Zodra het dier zich tot kever heeft verpopt, eet het niet meer, maar is het vooral bezig met voortplanting.
Maar als larve schijnt het dier zich enige jaren te voeden met hout. Alleen weet men dat dus niet zeker, want er is nog nooit een larve gevonden. Misschien maar goed ook, want een larve van de Titanus giganteus is waarschijnlijk twee keer zo groot als de kever zelf. Ruim 30 centimeter wit drillende insectenpulp in een velletje.
Check hieronder eindbaas Sir David Attenborough, die met een Titanus aan de haal gaat.
Op de hele pagina is het woord reetkever niet te vinden. Wat een gemiste kans…
ja, ergens had ik daar scherper kunnen zijn inderdaad.
Niet getreurd, het woord reetkever is inmiddels twee keer te vinden!
“Alleen weet men dat dus niet zeker, want er is nog nooit een larve gevonden. Misschien maar goed ook, want een larve van de Titanus giganteus is waarschijnlijk twee keer zo groot als de kever zelf. Ruim 30 centimeter wit drillende insectenpulp in een velletje.”
Dat zal vooral goed zijn voor die larven zelf. Die Japanners zouden er anders vast raad mee weten (tastes like chicken).