Het Mandela-effect. Deze term zal je misschien niet bekend voorkomen. Het heeft eigenlijk maar zijdelings met Nelson Mandela te maken, maar meer met totale clustermindfucks. Verder alles goed, Incognito? Absoluut. Lees maar door. Het Mandela-effect houdt in dat mensen zich dingen herinneren die helemaal niet, totaal anders of op een heel ander moment gebeurd zijn. Of dingen die er anders uit blijken te zien dan je je herinnert. Laten we dit testen.
Foutieve herinneringen
Herinneringen kunnen veranderen. Stel dat jij je een schommel herinnert in de achtertuin van je ouderlijk huis. Het kan dan zijn dat die schommel daar nooit was, maar dat een herinnering van je ouderlijk huis zich mengde met die van een speeltuin in de buurt. Dit heet herinneringsvervalsing. Je hersenen vullen gaten in je geheugen soms op met andere dingen. Dit is op zich al een interessant fenomeen. Bij het Mandela-effect betreft het echter meerdere mensen die dezelfde foutieve herinnering hebben, iets wat natuurlijk een stuk opmerkelijker is. We gaan het verderop testen. Je mond zal open vallen!
Het Mandela-effect
Meerdere mensen hebben dus een gedeelde herinnering die onjuist blijkt te zijn. Dit heet in de psychiatrie ‘confabulation’ . Het komt vaker voor dan je denkt. Zelf meende ik me bijvoorbeeld te herinneren dat Moeder Theresa al heel lang geleden heilig verklaard was, maar dit blijkt pas op 4 september 2016 te zijn gebeurd, slechts 5 maanden geleden. Het wordt het Mandela-effect genoemd omdat er een hoop mensen waren die zich niet alleen het overlijden van Nelson in gevangenschap op Robbeneiland herinnerden, maar ook een uitvaart en rouwende burgers. Plus in de jaren 80 al, terwijl de iconische man pas in 2013 stierf. Hoe verklaar je dat? Parallelle universums?Mysterieus…
Test het
Hieronder lees je een aantal stellingen waarop je ‘waar’ of ‘niet waar’ kunt antwoorden. Geef voor jezelf antwoord en dan lees je onder het stereogram de antwoorden, inclusief bewijs. (Kun jij in het stereogram een krulvormige schelp zien? Ook zo’n mindfuck.)
1 Het mannetje van Monopoly heeft een zak geld, hoge hoed en een monocle.
2 De laatste lyrics van Queens ‘We are the champions’ luidt: “No time for losers, ‘cause we are the champions… of the world!”
3 Het puntje van de staart van Pikachu is zwart.
4 Darth Vader zegt: “Luke… I am your father.”
5 Forrest Gump zegt: “My momma always said life is like a box of chocolates…”
6 Hannibal Lecter’s eerste woorden tegen Clarice Starling zijn: “Hello, Clarice.”
7 De boze stiefmoeder in Sneeuwwitje zegt: “Mirror, mirror on the wall…”
Antwoorden
1 Meneer Monopoly heeft wèl een geldzak en een hoge hoed, maar geen monocle.
2 Het stukje ‘…of the world’ zit er niet in. (Deze testte ik met Ome Mc. Ik vroeg of hij de genoemde zin herkende. Zijn antwoord: “Ja, want ik ken de lyrics.”)
3 Pikachu heeft geen zwart puntje op zijn staart. Wel op zijn oren.
4 Darth Vader zegt: “No, I am your father.”
5 Forrest zegt: “”My momma always said life WAS like a box of chocolates…”
6 Hannibal zegt gewoon: “Morning.”
7 Ze zegt: “MAGIC mirror on the wall…”
Zo hebben heel wat radio-amateurs radioboodschappen van Amelia Earhaert gehoord.
“Je hersenen vullen gaten in je geheugen soms op met andere dingen.”
In dit geval doe jij dat natuurlijk. Ik kan me bij Pikachu vaag wat voorstellen (een soort gele eekhoorn), dus als jij zegt, hij heeft een zwarte staart, denk ik, zal wel. En zo is het ook met de rest van de dingetjes. Beter had je gevraagd: Wat voor kleur heeft de staart, wat zegt Darth vader, etc.
En met het geval van sneeuwwitje ligt het iets gecompliceerder.
Wat natuurlijk ook een optie is, is gewoon toegeven dat je het niet weet. Niet denken “zal wel” maar denken “ik moet toegeven dat ik dat niet weet dus ik laat deze vraag open”. 😉 Als de vraag zou zijn “Wat voor kleur heeft de staart, wat zegt Darth vader?”, dan boots je het Mandela-effect niet na.
Alleen als je het vraagt kun je het testen. Terra vult hier de gaten aan met dingen die heel plausibel klinken, dus zelfs als je het niet weet, denk je, ja dat klopt wel, zonder dat je je het daadwerkelijk herinnert. Dat is geen Mandela-effect meer, dat is het kindermisbruik-effect (je weet wel, therapeuten die kinderen aanpraten dat ze door hun ouders misbruikt zijn, door op een pop te wijzen “heeft pappa dit gedaan?” “heeft pappa dat gedaan?”, dat een paar sessies herhalen en wachten tot het kind ja zegt, ondanks dat pappa dit en dat helemaal niet heeft gedaan).
Zelfs als je het wel goed weet gaat het soms mis, door de sturing in de vraag/stelling. Elke stelling zit vol met juiste informatie, alleen is één detail aan onjuistheid toegevoegd, vaak het minst essentiële deel van de zin (zie vooral Forrest Gump). Als je een neutrale vraag stelt, waarin je gevraagde zin niet (mis)quote en de ondervraagde echt zijn geheugen moet raadplegen, gaat het ineens goed. Probeer maar eens met Darth Vader:
Vader: Obi-Wan never told you what happened to your father.
Luke: He told me enough! He told me you killed him!
Vader: …
En het zogenaamde Madela-effect smelt als sneeuw voor de zon.
Niet waar sorry ik ben 3 jaar obsessed geweest met pokemon van kaarten to films en kan mij de zwarte staart herinneren
Nummer 1 klopt niet wat je zegt want op de eerste monopoly dozen heeft hij geen hoge hoed en op versies daarna weer geen geldzak….
Nummer 2 klopt in zoverre niet dat het in ieder geval geen Mandela effect is.
Freddy zingt in bijna elke liveversie “of the world”.
Voorbeeldje: https://www.youtube.com/watch?v=hSTivVclQQ0
Nummer 3 klopt
Nummer 4 klopt, het zou kunnen dat mensen ook Austin Powers gezien hebben waar een dergelijke quote wel in voorbij komt…
Nummer 5 klopt dat het in de film WAS is maar dat wil niet zeggen dat dit het Mandela effect is. Op de meeste DVD en VHS covers staat de quote geschreven met IS ipv WAS. Nou heb ik vaker de dvd cover in mijn handen gehad dan dat ik de film gezien heb…
Nummer 6 jij ook fout, hij zegt “good morning” volgens het originele script.
http://www.imsdb.com/scripts/Silence-of-the-Lambs.html
Nummer 7 zie Bismarck zijn comment.
Forrest Gump was sowieso een debiel. Want elke vrouw weet dat als ‘life a box of chocolates’ is, dattie ook ‘empty’ is na 14 minuten.
Je geheugen wordt continu beinvoed. Eigenlijk zijn je hersenen een behoorlijk slecht functionerend systeem.
Het begint al bij de perceptie, die is zo brak en wordt zo slecht “vertaald” dat je in de meeste gevallen slechts 0,0014% waarneemt van wat er werkelijk is. Dan moet dat ook nog eens opgeslagen worden, cognitie is ook maar een halfslachtig mechanisme, én het moet allemaal in verband met elkaar gebracht worden. Daarnaast het gebrek of juist een overdaad aan prikkels, under stress, over stress, etc.. etc. Allemaal stimuli die het er niet makkelijker op maken.
Vervolgens is je geheugen ook nog eens ontzettend dynamisch. Het wordt gewoon lukraak bijgesteld indien nodig. Trauma’s worden compleet vergeten, mensen waar je een hekel aan hebt worden in je geheugen nog slechter, etc..etc.
Lees voor de gein eens “Hersenspinsels” van Aleman, en daarna Donald Broadbent
http://images.8tracks.com/cover/i/001/170/330/85971.original-145.jpg?rect=0,0,480,480&q=98&fm=jpg&fit=max
“No time for losers, ‘cause we are the champions… of the world!”
https://www.youtube.com/watch?v=04854XqcfCY&feature=youtu.be&t=138
Dat van Queen is makkelijk te verklaren en niet geheel fout. In het Wembley stadion zong Freddy dat namelijk wel. Veel mensen die dat onthouden hebben.
De voorbeelden in de test zijn minuscule detail fouten die inderdaad kunnen optreden als de herinnering lang geleden is. MAAR, in het geval van het échte Mandela effect, wordt er een compleet andere historie herinnerd: “Mandela stierf in de cel, daarop volgde een hele circus tussen al dan niet gerelateerde gezinsleden, zijn vrouw Winnie op kop, in verband met zijn nalatenschap. Zowel de dood, als het circus, werden uitvoerig in het nieuws vertoond.” Deze herinnering wordt door velen gedeeld… DAT is het Mandela effect, niet zomaar een woordje, en uiteraard wordt dit door de sheeples onmiddellijk als “false memory” geklasseerd.