Ha! Grapje natuurlijk, want ik had al een busje: de enige echte Tikibus. Maar toch! Check dan hoe intens heersend deze Nimbus e-Car is! Eduardo Galvani uit Brazilië heeft de (naar keuze 4 wiel aangedreven) Nimbus ontworpen met de Braziliaanse steden, stranden en het achterland in zijn hoofd. Het ding is volledig elektrisch en zou een range moeten hebben van 260 tot 320 kilometer (uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat dus 260 kilometer realistisch is wanneer er een range van ongeveer plus minus bij benadering wordt gegeven). De 180pk elektromotor moet de Nimbus een topsnelheid van 160 km geven en kan daarme 0 tot 100 in 13 seconden doen. Dat is niet bijster snel, maar ook niet heel slecht voor een busje. Hey, whatever! Check dan hoe cool die Nimbus is! Ik wil!
OLO@ Product Placement door Heineken.. in de bijrijdersstoel.
Vet! Een skilift op het chassis van een Bulli.
Realistisch gezien zijn de vervolgstappen in het ontwerpproces:
1. Autofabrikant toont interesse en koopt het ontwerpt.
2. Technische ontwerpafdeling kijkt er naar en voert verbeteringen door om het steviger te maken.
3. Financiële afdeling kijkt ernaar en stuurt het terug naar de technische afdeling om het goedkoper te maken.
4. Technische ontwerpafdeling voert materiaal besparingen door, vervangt dure productie processen met dure materialen door standaard processen en standaard materialen.
5. Eigen ontwerp afdeling kijkt er nog eens naar met de opdracht “brandidentiteit” toe te voegen. Verwijdert wat details en voegt wat logo’s toe.
6. Eerste prototype gaat langs de botsproeven. Techische afdeling voert herontwerpen uit om dodelijke ongevallen te voorkomen.
7. Marketingafdeling dringt aan dat het voertuig toch echt meer laadruimte moet hebben, want dan kunnen ze het verkopen als MPV. Technische afdeling voert wijzigingen door.
8. Techische afdeling constateert dat elektrische motor niet genoeg vermogen heeft voor de ontworpen bus. Management beslist dat er een benzinemotor in moet en geeft marketing de opdracht als als ‘halve-hybrid’ te verkopen, aangezien de accu met de bezinemotor wordt opgeladen.
9. Marketing beslist dat de uitvoeringen zwart, zilver en rood zullen zijn.
10. Ontwerp komt op de markt. alle afdelingen geven elkaar een klopje op de schouders.
Eindresultaat:
http://imageshotfrogph.blob.core.windows.net/companies/Duque-Van-Rentals_111807/images/Duque-Van-Rentals_111807_5186_image.jpg
Even wennen dat nieuwe reaguursysteem.
Oh man, hoe erg het ook is, zo gaat het helaas meestal wel ja…
Een electrisch Tupperware bakje. Als ik er ooit eentje vind mag je ‘m hebben. Dat dingetje is toch te fugly voor woorden…
Dat ding is heel geen busje, er er kunnen maar 4 á 5 personen mee en dan is er nog amper laadruimte.
De afmetingen zijn dan wel weer die van een flinke bestelbus. Wat dat betreft is dit meer de Hummer onder de EV’s, maar dan met de looks van een Fiat Multipla.
Hoog déjà vu gehalte…
Dit is een ontwerp van een 3D animator, niet gehinderd door enig kennis van techniek (ontwerp is overigens ook niet heel erg doordacht, instappen bijvoorbeeld is vergelijkbaar met een unimog 404 en verder wat Xloph zei). Deels zijn de specs gebaseerd op oude verkoopbrochures, deels op fantasie waarbij hij een klepelloze bel heeft horen luiden. Tekst doet me dan ook meer denken aan arty bollocks dan aan innovatieve techniek.