De coronacrisis eist een zware tol van de Nederlandse Spoorwegen. Tot 2025 vreest het bedrijf ruim 4,7 miljard aan vertragingsminuten mis te lopen. Er verdwijnen forenzen en ook de vernieuwing van het treinenpark wordt geschrapt of opgeschort.
‘De oude scenario’s waarbij we uitgingen van groei, groei, groei kunnen de prullenbak in’, zegt financieel directeur Bert Groenewegen. Nog vorig jaar augustus zei de NS dat er minimaal tot 2025 niet genoeg treinen, stations en sporen zouden zijn om de toename van het aantal reizigers aan te kunnen. In de nieuwe prognoses is 2025 nu het jaar waarin weer het niveau van 2019 wordt bereikt.
Het spoor krijgt een dubbele dreun te verwerken. Tot ver in 2021, is de verwachting, is door de houd-anderhalvemeter-afstandregel maar 40 procent van de capaciteit beschikbaar. ‘Dat kunnen we met extra maatregelen misschien tot 50 procent oprekken, maar meer niet’, aldus Groenewegen. Verder zal het woon-werkverkeer de komende jaren veranderen, denkt de NS. Meer werknemers zullen thuis blijven werken, ook als het virus is uitgewoed, terwijl anderen door de verwachte recessie geen baan meer zullen hebben waarvoor ze moeten forensen. Het is onmogelijk om hetzelfde niveau aan vertraging te blijven realiseren als voor de crisis. Mensen zullen echt rekening moeten gaan houden met duurdere treinreizen en op tijd.