Tot en met vandaag, 6 april 2016, de dag van het referendum begint Retecool, vandaag voor het laatst, de dag met de Referendum News Roundup.
‘Kabinet voert halfslachtig campagne voor referendum’
De regering had het Oekraïnereferendum en het EU-voorzitterschap moeten gebruiken om Nederland warm te maken voor Europa, betoogt Mark Schalekamp in een opiniestuk. Een gemiste kans.
Bron: Parool
De Hond over Oekraïne-referendum: “Het zou me verbazen als opkomstpercentage wordt gehaald”
Morgen is het dan eindelijk zover: de Nederlander mag zich uitspreken over het associatieverdrag met Oekraïne, maar de vraag is of het referendum geldig zal blijken. Daarvoor moeten namelijk wel 3,8 miljoen mensen bereid zijn om naar de stembus te gaan.
Bron: Welingelichte kringen
SP: Stembiljet referendum is voor SP stemmers te onduidelijk
In de Tweede Kamer is dinsdag kritiek geuit op het stembiljet voor het Oekraïne-referendum woensdag. De SP, fervent tegenstander van het Europese samenwerkingsakkoord met Oekraïne, vindt het biljet ‘verschrikkelijk onduidelijk’.
Bron: Metronieuws.nl
Rotterdam publiceert tijdens referendum elk uur opkomstcijfers
De gemeente Rotterdam geeft morgen tijdens het referendum elk uur een update over de opkomst. Dat gaat via een StembureauApp, die de gemeente heeft laten maken. Tijdens het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne gebruiken de voorzitters van de stembureaus de app. Die telt het aantal ontvangen stempassen en geeft elk uur de stand door, schrijft RTV Rijnmond. De app wordt niet gebruikt om mee te stemmen of persoonlijke gegevens mee op te slaan.
Bron: NOS.nl
Stempas Oekraïne-referendum: Waar ligt ie ook al weer?
De stempassen zijn al weken geleden verstuurd en woensdag mogen ze dan eindelijk bij een stembureau ingeleverd worden. Maar waar is dat papiertje nou ook al weer gebleven? Het AD belde onverwacht aan om te peilen of mensen hun stempas nog wel konden vinden en om alvast de meningen te peilen over het referendum.
Bron: AD
Referendum over associatieverdrag met Oekraïne
Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Op nu.nl de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 6 april 2016.
Bron: Nu.nl
Nederlanders zien het houden van een referendum wel zitten
Een ruime meerderheid van de bevolking vindt een raadgevend referendum voor een net aangenomen wet een goed middel: 56 procent steunt het principe. Maar 13 procent vindt het geen goed middel, 31 procent heeft geen mening. Dat blijkt uit een opinieonderzoek onder 750 Nederlanders dat bureau Ipsos heeft gedaan in opdracht van de NOS.
Bron: NOS
Al 10.000 briefstemmen voor referendum Oekraïne
Zeker tienduizend Nederlanders in het buitenland hebben al een stem uitgebracht over het associatieverdrag met Oekraïne. Dat liet het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag, waar een deel van de stemmen binnenkomt, dinsdag weten.
Bron: AD
Porosjenko en de chocoladefabriek: schadelijk voor uitslag referendum?
Uit de zogeheten Panama Papers blijkt dat de Oekraïense president Petro Porosjenko de winsten van zijn snoepfabriek zou hebben weggesluisd. Morgen stemt Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. Gaat het ‘chocoladegeld’ Porosjenko schade berokkenen?
Bron: RTL Nieuws
Wanneer een referendum wel/niet bijdraagt aan de democratie
Voor of tegen een associatieverdrag met Oekraïne? Voor het gros van de kiesgerechtigde Nederlanders zal het morgen eerder de vraag zijn: hoe serieus moet ik deze volksraadpleging nemen? Immers, het referendum is raadgevend.
Bron: HP/de Tijd
Dit moet je weten over het referendum van morgen
Morgen kun je in een referendum stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Prima dat we in een democratie leven waar zoiets kan, maar veel mensen weten niet zo goed of en wat ze nu moeten stemmen.
Bron: NOS
Oekraïne-referendum, de argumenten voor wie er nog niet uit is
Morgen kunnen we stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. De afgelopen weken hebben voor- en tegenstanders van het verdrag campagne gevoerd om hun standpunten duidelijk te maken en zo kiezers voor zich te winnen.
Bron: NOS
Buitenlandse media hekelen ‘nee’-kamp Oekraïne-referendum
The Economist heeft geen goed woord over voor de initiatiefnemers van het referendum. Het blad brengt in herinnering hoe duizenden burgers ‘Oekraïne is Europa’ scandeerden op het Maidanplein, nadat president Janoekovitsj in 2013 weigerde het associatieverdrag te tekenen. De volksopstand leidde tot het vertrek van de president, waarna het verdrag alsnog werd getekend. ‘Daarop stuurde Poetin troepen naar Oekraïne om met geweld de Russische invloed terug te winnen.’
Bron: Volkskrant