More

    RECENTE POSTS

    Politie is bang berispt te worden

    Stel, je bent systeembeheerder. Dan moet je zo nu en dan wel eens een systeem offline halen om noodzakelijk onderhoud te plegen en daar zeurt dan het halve bedrijf over – maar het is noodzakelijk, en dat plan je in en soms loopt het een beetje uit. Gaat niemand je voor berispen. Maak je een fout tijdens zo’n onderhoud en gooi je alle systemen niet alleen offline maar kost het dagen om het te repareren dan kan je toch minimaal wel een gesprekje met de manager en HR verwachten. Klinkt alleszins redelijk, toch?

    Als je de Nederlandse media mag geloven is dat niet zo simpel als het op het vak van agent aankomt.

    Net als systeembeheerders zeurt ook altijd iedereen en z’n moeder over agenten, want ze vervullen een taak die essentieel en noodzakelijk is en we hebben ze nodig – maar soms komt het er ook op neer dat ze dingen moeten doen die we niet zo leuk vinden. Een boete krijgen is niet leuk, bijvoorbeeld. Geconfronteerd worden met gewelddadige situaties is ook niet leuk, maar soms wel noodzakelijk. Daarom heeft de politie dan ook als een van de weinige instanties in Nederland het recht om geweld te gebruiken. Zo’n recht komt echter met een zware verantwoordelijkheid. Het is niet makkelijk en dat zou het ook niet moeten zijn: als je besluit geweld te gebruiken moet je in je recht staan en het moet proportioneel zijn. Als je dat doet, zullen er misschien mensen die niets over je te zeggen hebben over klagen, net als bij verkeersboetes of de systeembeheerder die toevallig een systeem in onderhoud heeft dat ze net die dag nodig hebben. Dat hoort nou eenmaal bij je werk, maar je zult daarom geen berisping krijgen als degene die daarover gaat zijn werk goed doet. Net zoals het bij je werk hoort om adequate inschattingen te maken, zeker als je inschattingen leven of dood kunnen betekenen. Kleine afwijkingen daarin zijn natuurlijk onvermijdelijk, maar als je bijvoorbeeld met 5 agenten een man wurgt terwijl er geen wapen was dan heb je geen kleine inschattingsfout gemaakt. Bind je een kind aan een motorfiets en laat je hem er achteraan rennen dan heb je geen kleine inschattingsfout gemaakt.

    Maar nu is er dus een mediacampagne gaande omdat agenten bang zouden zijn gebruik te maken van geweld in situaties waar geweld terecht is, omdat ze bang zijn berispt te worden. Omdat agenten in dat soort situaties gefilmd worden. Het werk wordt zwaarder daardoor, schijnt. Nou, dan wordt dat het maar. Justitie wil iedereen, altijd, overal kunnen controleren, hacken, aftappen en filmen. Meer en meer bevoegdheden moeten er komen voor agenten, ook al is er nul bewijs voor de effectiviteit daarvan. Er wordt geprotesteerd tegen het verbieden van een dodelijk, onvoorspelbaar geweldsmiddel terwijl het niet eens een officieel onderdeel van de training (oh, wacht, toch niet) of de standaard werkwijze is – maar het al wel meerdere malen dodelijk is geweest in situaties waar dat onnodig was. Als daartegenover staat dat burgers de politie wat meer controleren, lijkt me dat helemaal geen slecht plan. Tenslotte is de politie overheid en de overheid heeft, in tegenstelling tot burgers, geen recht op privacy. De filmende burger is de kwaliteitswaarborg – als je je werk doet zoals het moet dan mort de burger daarover. Maar als je bijvoorbeeld een kind aan je motor vastbindt en mee laat rennen, dan wordt je op non-actief gesteld door dat filmpje. En terecht.

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    14 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    14 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Ds. Ploppo
    Redacteur
    15/07/2015 - 11:19 11:19

    Ik heb het al eerder gezegd: De politie gaat meer en meer van een dienstverlenende rol naar een repressieve rol.
    Tenminste, zo lijkt het. De media zullen hoogstwaarschijnlijk de repressie meer uitlichten. Dat heeft immers nieuwswaarde.
    Een naast familielid van me heeft pas geleden een hartaanval op straat gekregen. Politie gelukkig heel snel ter plekke en heeft succesvol gereanimeerd. Praktisch geen blijvend letsel. Goed dat er politie is, denk je op zo’n moment. Het kan dus wel….

    Misschien drukt het negatieve mediabeeld van de politie ze juist extra in de verdediging.
    Feit blijft dat in iedere grote organisatie er misstanden zullen zijn en juist bij de politie kan dat vanwege hun mogelijkheid geweld toe te passen ernstige gevolgen hebben.
    De korpsleiding beantwoord ieder incident direct in een Pavlov reactie:”Wij staan pal achter onze mensen”. Onmiddellijk downplayen, nog voor de feiten op tafel liggen. Vervolgens is het moeilijk dat standpunt zonder gezichtsverlies te wijzigen en dus graaft men zich koppig in.
    Gelukkig hebben we dat de beelden nog…

    Een paar jaar geleden verbaasde iedereen zich over al die dash-cams in Rusland; o.a. nodig om je tegen de corrupte politie en justitie te beschermen. Hoe slecht is het gesteld in een land waar dat nodig is…
    Kennelijk is in NL nu hetzelfde nodig. Triest….

    Milo
    15/07/2015 - 12:48 12:48

    Sorry, maar ik word wat moe van dit soort “Oeh, stoute diender bindt kind aan motor en sleurt hem honderden meters over straat” overdreven stukjes.
    Dat sukkeldrafje had mijn moeder nog bij kunnen houden.

    Worden er fouten gemaakt bij de politie? Jazeker, en die worden ook zeker nader onderzocht.
    Maar het lot van agenten overlaten aan out-of-context jijbuisfilmpjes of Gezichtsboekpostjes, riekt -bij mij- naar volksgericht. En dát lijkt me pas echt onwenselijk…

    Bismarck
    Antwoord aan  Milo
    15/07/2015 - 14:25 14:25

    Je kon wel de politievoorlichter zelf zijn met je “out-of-context jijbuisfilmpjes”, precies de woorden die zij ook gebruiken. In het geval van de gewurgde Antilliaan bleken de filmpjes juist geheel te passen in de context van een disproportioneel gewelddadig en onnodig politieoptreden met fatale gevolgen. Bij het filmpje van de zelf het recht in handen nemende motoragent is er geen context mogelijk die het optreden zou kunnen rechtvaardigen. Dit zijn gewoon zaken die niet kunnen en die alleen maar de politie voor de voeten geworpen (kunnen) worden, ómdat ze gefilmd worden.

    Daarmee wordt tegelijk een veel groter probleem in beeld gebracht: Agenten komen met deze dingen weg als er niet gefilmd wordt (en zelfs vaker als er wel gefilmd wordt), omdat er binnen het corps onvoldoende sprake is van corrigerende en reinigende werking. De bad cops krijgen structureel de hand boven het hoofd van hun corpsleiding en de collega’s getuigen desnoods vals om de rechtsgang te frustreren. Het gevolg van deze omerta is dat de misdragingen van de rotte appels onder de agenten uiteindelijk afstralen op de hele beroepsgroep, En dan kun je dus naar je respect fluiten.

    Milo
    Antwoord aan  Bismarck
    15/07/2015 - 15:49 15:49

    Really? Politiewoordvoerder? Mooi adje, dank daarvoor.

    “De bad cops krijgen structureel de hand boven het hoofd van hun corpsleiding en de collega’s getuigen desnoods vals om de rechtsgang te frustreren. ”

    Daar heb je vast een mooie bron voor.
    Maar prima, als jij in je negatief narratief wilt blijven zitten van “hullie verzwijgen en liegen”, go for it.
    De Rijksrecherche onderzoekt jaarlijks tussen de 100 en 130 zaken per jaar, dus van verzwijgen lijkt me niet echt sprake.

    Misstanden binnen justitie en politie komen voor en worden onderzocht. Waar nodig worden maatregelen getroffen.

    Hysterische filmpjes dragen daar niets aan bij, sterker nog (getuige de reacties op oa fb), ze voeden eerder een nauwelijks gefundeerde hetze tegen de politie in het algemeen.

    Bismarck
    Antwoord aan  Milo
    16/07/2015 - 14:17 14:17

    “De Rijksrecherche onderzoekt jaarlijks tussen de 100 en 130 zaken per jaar, dus van verzwijgen lijkt me niet echt sprake.”

    Los van dat dat een verdacht laag aantal is, hoe vaak leidt dat tot een veroordeling?

    Møhammed Said al Sahaf
    15/07/2015 - 14:02 14:02

    En hier de nieuwste schoftenstreek in de serie; ‘Maakt niet uit wie we veroordelen áls we maar iemand veroordelen’, http://www.crimesite.nl/bekentenis-in-enorme-undercoveroperatie-niets-waard/
    Weet niet of die wet al van kracht is maar Opteeven stelde een paar jaar geleden voor om verdachten meerdere malen voor hetzelfde vergrijp te kunnen berechten als er nieuwe feiten boven tafel kwamen. Tja, in dat geval kun je natuurlijk best een mislukt proces riskeren en hopen dat de rechters van dienst zitten te slapen.
    Wat mij betreft gaan de media en wij er nog veel dichter op zitten tot ze zich eindelijk zelf ook eens aan de regels gaan houden.

    Møhammed Said al Sahaf
    15/07/2015 - 14:07 14:07

    Dit blijft overigens mijn favoriet om maar eens aan te geven hoe betrouwbaar onze politie en justitie zijn en waarom we ze vooral niet in de peiling moeten blijven houden..

    “Uit het gepubliceerde vonnis blijkt dat verbalisanten verslag maakten van een gesprek waarbij de telefoon niet eens werd beantwoord. “NN man zegt dat ie een half boekje heeft gekregen”, staat er als weergave van een gesprek waarbij de telefoon niet werd opgenomen. In gesprekken waaruit blijkt dat de verdachte koper is van drugs wordt hij opgevoerd als dealer. En als een vrouw de telefoon opneemt, wordt dit in het verbaal toegeschreven aan de mannelijke verdachte.”
    http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/25/politie-knoeit-met-afgeluisterde-gesprekken-in-drugszaak/

    Een vormfoutje noemde de OVJ dat toen..

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    15/07/2015 - 14:46 14:46

    Die actie waarbij op verschillende politiebureaus ‘gevonden’ portemonnees werden afgegeven was ook wel typerend. In een groot deel van de gevallen werd de inhoud in eigen zak gestoken. Een paar dagen later als echte eigenaar langsgaan resulteerde ofwel in een schouderophalend “hier is niks afgegeven” of in het teruggeven van een inmiddels geleegde beurs.
    Prachtige beelden, maar volgens sommigen natuurlijk ook weer volledig “out-of-context”.

    Milo
    Antwoord aan  Ds. Ploppo
    15/07/2015 - 15:50 15:50

    [Citation needed]

    Hoofdmeester
    Antwoord aan  Xloph
    15/07/2015 - 23:58 23:58

    Dat telt natuurlijk niet. Dat zijn die geniepige linkse gluiperds die onze hardwerkende politiemannen en vrouwen in een kwaad daglicht willen stellen, enkel om maar een zogenaamd grappige stukje voor hun gesubsidieerde programma te hebben, van ons belastinggeld.

    /Henk -hardwerkende bijstandstrekker- Onderbuik

    Grijpstra
    15/07/2015 - 21:08 21:08
    Møhammed Said al Sahaf
    Antwoord aan  Grijpstra
    15/07/2015 - 21:31 21:31

    Mooi toch? Ik vind het schitterend dat de roze horden er voor gaan zorgen dat die arme neergeschoten inbreker ook daadwerkelijk zijn schadevergoeding uitgekeerd krijgt..

    Bert
    Bert
    Lid
    16/07/2015 - 08:32 08:32

    De politie is qua personeel gewoon een afspiegeling van de samenleving waarin een hele hoop hun werk doen omdat ze dan geld krijgen. Zeker met de MBO-politie van nu. In andere takken van de dienstverlening en voornamelijk hulpverlening (oh wat moet ik met mijn leven weet je wat: SPW, MWD, etc etc. heb je het net zo goed. We leven in een cultuur die meer en meer wordt beheerst door MBO’ers die van alles hebben te zeggen over jou of over jouw kinderen, maar meer verstand hebben van hun laptopje thuis en het bier wat ze drinken.

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN