Nu weet u natuurlijk dat wij hier op Retecool meer van de billen zijn dan van de borsten. Is natuurlijk ook wel logisch, mannen die keihard gaan voor borsten zijn namelijk een beetje dommig, zo wees wetenschappelijk onderzoek eerder uit. Als u dus nu denkt “ja maar, ik ben meer een borstenman”, inderdaad.
Het is in dat licht dus dat we heel erg op onze uitspraak moeten letten in deze post. Die gaat namelijk niet over borsten maar borsjtsj. Nee, er liep geen kat over m’n toestenbrod, borsjtsj is een van de culinaire hoogstandjes die Oekraïne ons te bieten heeft.
En inderdaad, bieten, die zitten erin. Het is in de basis een heel eenvoudig gerecht, maar zoals met de meeste van grootmoeders recepten, het kost vooral tijd. Een beetje degelijke borsjtsj in elkaar punniken kost al gauw 1,5-3 uur, afhankelijk van of je het recept nog uit het Oekraïens moet vertalen.
In meer landen wordt het gegeten, met name in Rusland, Hongarije, Slowakije, Polen en Wit-Rusland. Oorspronkelijk komt het echter uit Oekraïne en wordt daar doorgaans gegeten samen met pampoeshky, breekbroodjes met knoflook en een kwak zure room (in de soep, niet op de broodjes). Voor een recept van pampoeshky dient u zich HIER te vervoegen.
In de soep zitten bieten, aardappels en kool en als basis een bouillon, vaak van kip of rund. In Oekraïne trekken ze zelf bouillon, in Nederland heeft de luie huisvrouw daarvoor blokjes. Het is een dikke soep, buiten genoemd knoflookbrood als extraatje is het een echte maaltijdsoep. Als je lepel er niet in blijft staan dan kun je beter de hele pan door het raam naar buiten sodemieteren en opnieuw beginnen. Of gewoon een pizza bellen, want wellicht kun je gewoon niet koken. Geef in dat geval het recept aan de frau en ga met een Bavaria op de bank zitten.
Hier kun je een recept vinden voor Borsjtsj, met sudderrundvlees. En als je dat dan braaf volgt komt het er ongeveer zo uit te zien:
Maar Retecool, wat de heilige neuk, waarom zitten er geen kolen in dit recept en grote hompen dood vlees? Als ik iets met groente wil kijk ik wel naar hoe m’n hamburger-in-denial zich volvreet met gras. Eens.
Het grappige aan dit recept is dat het, hoewel doorgaans toegeschreven aan Rusland, eigelijk door half Oost-Europa gegeten wordt. Hetzelfde speelt zich af rond “goulash”, niet te verwarren met de Goelag, dat naast Hongarije ook zo ongeveer overal in de regio een tradtioneel gerecht is, de goulash, niet de Goelag. Daar is namelijk geen fuck te eten, wat weer een van de nadelen daarvan is geweest in de historie.
En dan bijvoorbeeld Varenyky. Mocht u wel eens op verkaansie geweest zijn in Polen, de Baltische staten, Tsjechië, Slowakije of een van de andere Slavische landen en denken “ja maar die foto hierboven, die kleffe vettige bagger zetten ze je daar ook gewoon bunkerhard voor alsof het opeethapjes zijn“, dan heeft u het bij het rechte eind.
Waar we op dit moment met dit referendum enorme discussies hebben (of waar vooral het NEE kamp aan het brullen is) over of dat Oekraïne al dan niet iets met Europa heeft, zijn ze op culinair gebied gewoon compleet geintegreerd. Leuk zo’n op de kaart getekende grens, maar half Europa doet van huis uit al hetzelfde als de mensen in de Oekraïne. Waarom dan niet gewoon met ze samenwerken?
Weer een referendumpots? Ja duh, daar krijgen we voor betaald! Ehhh… Daar zijn we vóór. Jullie dus als het goed is ook. Zo potsen wij alle referendumposts hier. Daarnaast zijn wij van Retecool natuurlijk ook super behulpzaam. Zo weten wij bijvoorbeeld precies wat je moet doen als je opeens Adolf Hitler blijkt te zijn geworden. En tenslotte vinden het heel leuk als u ons volgt op Twitter en de moeder liket op Facebook.
Nog even over de sleepwet, of de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) zoals het onding officieel genoemd wordt. Een aantal "cyber" security experts hebben...
Zowel minister-president Mark Rutte (VVD) als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Karin Kajsa Ollongren (D66) liegen of het gedrukt staat als het over...